"Почесний полон" довжиною у два роки: як врятувати бійців бригади "Азов" з російського полону?

Укрінформ
6 травня, 13:00 - брифінг на тему: "Почесний полон" довжиною у два роки: як врятувати бійців бригади "Азов" з російського полону?"

Організатори: Медіацентр Україна-Укрінформ.

Учасники: Марія Алєксєєвич - представниця ГО "Спільнота Оленівки", дружина двічі пораненого захисника Маріуполя; Ганна Лобова - представниця ГО "Спільнота Оленівки", дружина двічі пораненого захисника Маріуполя;  Анастасія Гондюл - представниця ГО "Спільнота Оленівки", дружина двічі пораненого захисника Маріуполя; Тетяна Катриченко - представниця Медійної ініціативи за права людини; Андрій Яковлєв - представник Медійної ініціативи за права людини. 

Теми до обговорення: 

  • десята річниця створення "Азову";
  • рік без обмінів бійців бригади "Азов"; 
  • вихід з Азовсталі за наказом: два роки полону; 
  • комунікація з державними органами (нові деталі);
  • як врятувати з полону бійців бригади "Азов": які мають бути дії, що вже робиться, а що ще необхідно зробити?; 
  • теракт в Оленівці: поранені військові досі в полоні, їхня доля невідома; День пам'яті за вбитими захисниками під час теракту в Оленівці досі не започатковано.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали: 

Держава недостатньо робить для звільнення полонених захисників “Азовсталі” - родичі

Держава не докладає достатньо зусиль для звільнення військовополонених захисників “Азовсталі”.

Про це заявили родичі “азовців” на брифінгу в Укрінформі на тему: "Почесний полон" довжиною у два роки: як врятувати бійців бригади "Азов" з російського полону?".

Дружини поранених військовополонених з “Азовсталі” нарікають, що нічого не знають про зусилля держави щодо звільнення їхніх чоловіків, але вважають їх недостатніми.

“Родичі військовополонених не знають, що робить держава, тому що весь цей процес є закритим від родин. Ми знаємо лише те, що їх не віддає РФ. Але нас така відповідь уже не влаштовує. Представники держави казали, що наші рідні виходять в евакуацію, їх чекає подальший обмін, є країни-гаранти щодо збереження їхнього життя з подальшим обміном. Отже, держава не дотримала свого слова щодо усіх військовополонених з "Азовсталі"”, - вважає Ганна Лобова, представниця ГО "Спільнота Оленівки", дружина двічі пораненого захисника Маріуполя.

Також родичі полонених захисників Маріуполя та його головного символу “Азовсталі” вважають, що за два роки державні органи просто забули про них.

“Бійці полку “Азов” і всі захисники Маріуполя, які виходили за наказом вищого військового керівництва України, і досі утримуються в полоні. Влада говорила, що це не просто евакуація чи полон, а спеціальна операція для порятунку життів, і доки останній боєць не повернеться на підконтрольну Україні територію — доти триватиме ця операція. Минуло 2 роки і про захисників Маріуполя практично ніхто з державних органів уже не говорить”, - заявила Марія Алєксєєвич, представниця ГО "Спільнота Оленівки", дружина двічі пораненого захисника Маріуполя.

Тим часом представники громадського сектору назвали приблизну кількість утримуваних в російському полоні українських військовослужбовців і, зокрема, захисників Маріуполя.

“Приблизно 10 тисяч українських військовослужбовців перебувають у російському полоні. Скільки потрапило в полон у Маріуполі — важко сказати, оскільки РФ не підтверджує кожного, кого вона утримує в полоні. Але за приблизними оцінками, від 3 до 5 тисяч військовослужбовців із гарнізону Маріуполя потрапили в полон протягом березня-травня 2022 року. Щодо “азовців”, то в полоні їх опинилося точно понад 1 тисячу і більше”, - розповіла представниця Медійної ініціативи за права людини Тетяна Катриченко.

Як повідомлялося, під час повномасштабного російського вторгнення в Україну 2022 року тоді ще полк “Азов” став осередком оборони Маріуполя й утримував комбінат "Азовсталь". У лютому 2023 року підрозділ було реорганізовано у 12-ту бригаду спеціального призначення “Азов”. 5 травня Дванадцята бригада спеціального призначення “Азов” Національної гвардії України відзначила 10 років створення.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-