Підписання меморандуму, презентація Євроінтеграційного комітету СМПУ

Підписання меморандуму, презентація Євроінтеграційного комітету СМПУ

Укрінформ
9 травня, 11:00 - пресконференція на тему: «Підписання меморандуму порозуміння між об’єднанням Спілка молочних підприємств України (СМПУ) та Європейською молочною асоціацію (EDA), Презентація Євроінтеграційного комітету СМПУ».

Організатори: Спілка молочних підприємств України (СМПУ), Європейська молочна асоціація (EDA).

Учасники: Тарас Висоцький - перший заступник міністра агрополітики та продовольства України; Тарас Качка - заступник міністра економіки України, торговий представник України, заступник голови Ради Міжнародної ради із зерна (IGC); Сергій Ткачук - голова Держпродспоживслужби; Олександр Гайду - голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики (онлайн); Джузеппе Амброзі - президент Європейської молочної асоціації (EDA)(онлайн); Вадим Чагаровський - голова Спілки молочних підприємств України; Александр Антон - генеральний секретар Європейської молочної асоціації (EDA); Єлизавета Святківська - координатор Євроінтеграційного комітету СМПУ; Андрій Табалов - генеральний директор МК “Волошкове поле".

До участі запрошені: представники міністерств, посольств, громадських організацій, керівники провідних молокопереробних підприємств.

Модератор: Арсен Дідур - виконавчий директор Спілки молочних підприємств України.

Чому це цікаво?

З впровадженням "автономних торговельних заходів" (без тарифів та квот), встановлених Європейським Союзом, українська молочна галузь стала інтегрованою частиною єдиного молочного ринку ЄС для дозволених продуктів та затверджених молочних заводів.

СМПУ та EDA провели спільне дослідження "Перспективи розвитку молочної галузі України та ЄС", яке підкреслює позитивні наслідки довгострокової інтеграції української молочної галузі до європейського молочного ринку, тобто взаємної вільної торгівлі, що сприяє розвитку торгівлі молочними продуктами між Україною та Європейським Союзом в обох напрямках на основі Угоди про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі (DCFTA), без митних зборів, квот та будь-яких інших невиправданих адміністративних бар'єрів.

З цією метою EDA та СМПУ домовилися про спільну діяльність та визначили ключові напрямки роботи у меморандумі про співпрацю.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) +онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

У Мінагрополітики анонсували нові пільги для молочної галузі

Україна розробляє механізми підтримки виробників і переробників молока, які сприятимуть створенню рівних із конкурентами умов роботи на європейському ринку.

Про це в Укрінформі, під час підписання Меморандуму порозуміння між Спілкою молочних підприємств України (СМПУ) та Європейською молочною асоціацію (EDA), повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

За його словами, одне з ключових завдань держави - забезпечувати рівні умови як для всіх виробників всередині країни, так і на європейському ринку. Відповідно, Україна повинна додатково підтримувати ті виробничі сектори, які мають підтримку від європейських структур і національних урядів в Євросоюзі.

“Лише один з багатьох необхідних кроків - збільшення з 30 квітня до 150 млн гривень максимальної суми підтримки виробників молока у межах програми “Доступні кредити 5-7-9%”. Для кредитів на інвестиційні цілі (а це і про будівництво корівників та закупівлю тварин) передбачена пільгова ставка - 5 чи 7%, залежно від типу підприємства. А збільшення суми можливого кредиту - це вже про розбудову великого товарного виробництва, яке може бути економічно ефективним”, - деталізував посадовець.

Важливим інструментом він назвав можливість залучення державних гарантій для проєктів у молочарстві.

Україна, за словами Висоцького, працює над новими механізмами підтримки виробництва та переробки молока, які, поміж іншого, забезпечать нашому бізнесові рівні з усіма учасниками європейського ринку умови. Для цього важлив продовжувати перемовини з європейськими партнерами - як на галузевому, так і на державному рівнях.

“У межах профільних асоціацій та об’єднань уже ведеться така робота. Однозначно, з точки зору переговорних команд, окрім представників держави, у перемовинах мають брати участь і представники бізнесу. Логічно, що через неможливість залучити до переговорного процесу сотні суб'єктів господарювання, виробники в цих командах мають бути представлені через свої асоціації. І ми розуміємо: якщо сектори (європейські та українські) між собою домовляться, то бюрократія - і з європейського, і з українського боку - ці домовленості затвердить”, - наголосив Висоцький.

Саме тому, на його думку, підписання таких домовленостей, як новий Меморандум порозуміння між СМПУ та EDA, - важливий крок, який, у тому числі, пришвидшить євроінтеграцію України.

Меморандум порозуміння між українською та європейською галузевими асоціаціями підписали виконавчий директор СМПУ Арсен Дідур і генеральний секретар EDA Александр Антон.

Поміж передбачених спільних заходів - підтримка вільної торгівлі молочними продуктами та захист інвестицій в Україні; довгострокова інтеграція українського молочного сектору до єдиного європейського ринку через спільну “дорожню карту”; створення переліку “молочних потреб України” в контексті “Швидкої оцінки збитків та потреб” ЄС у межах Ukraine Facility; старт діалогу між Україною та Євросоюзом щодо шляхів інтеграції українського молочного сектору та сільського господарства в межах дискусій про рамки інтеграції України до майбутньої Спільної аграрної політики ЄС (CAP27).

Понад 50 українських виробників експортують молочну продукцію до ЄС - Держпродспоживслужба

Дозволи на експорт виробленого з України до Європейського Союзу мають 8 виробників морозива та 43 підприємства, які виготовляють іншу молочну продукцію.

Про це в Укрінформі, під час підписання Меморандуму порозуміння між Спілкою молочних підприємств України (СМПУ) та Європейською молочною асоціацію (EDA), повідомив голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук.

Він нагадав, що Україна послідовно імплементує законодавство ЄС, у тому числі, й секторальне, та впроваджує кращі європейські практики в агровиробництво та переробку сільськогосподарської сировини.

“Стосується це і стандартів якості та безпечності молочної продукції. 51 виробник (8 — морозива і 43 — інших видів молочної продукції) мають дозволи та можливості експорту до Євросоюзу. Сподіваюся, таких підприємств ставатиме все більше”, - сказав Ткачук.

Сприятиме цьому, зокрема, спрощення процедур сертифікації та державного нагляду і контролю в частині безпечності та якості продукції молочного сектору.

Для цього Держпродспоживслужба, за словами очільника відомства, взяла курс на цифровізацію процесів та пришвидшення адміністративних процедур.

“Крім того, плануємо розширювати можливості використання системи TRACES NT (онлайн-платформи Єврокомісії із сертифікації та підтримки експорту/імпорту/транзиту тварин, продукції тваринного та рослинного походження, харчових продуктів, кормів для сертифікації вантажів - ред.), до якої ми приєдналися у співпраці з Європейським Союзом. Бачимо, що це справді полегшило міжнародну торгівлю в різних сферах, зокрема, і в молочній”, - додав Ткачук.

Він також нагадав, що спільно з Мінагрополітики Держпродспоживслужба втілює програму контролю сирого молока, якою передбачені еквівалентні європейським процедури ризикорієнтованого контролю через регулярний моніторинг та періодичні перевірки сировини. Це гарантує якість продукції, яка переробляється і в подальшому експортується з України.

На переконання Ткачука, впровадженню європейських практик і регламентів у молочній галузі сприятиме і підписаний в Укрінформі Меморандум порозуміння між СМПУ та EDA.

Як повідомлялося, поміж передбачених Меморандумом спільних заходів - підтримка вільної торгівлі молочними продуктами та захист інвестицій в Україні; довгострокова інтеграція українського молочного сектору до єдиного європейського ринку через спільну “дорожню карту”; створення переліку “молочних потреб України” у контексті “Швидкої оцінки збитків та потреб” ЄС в межах Ukraine Facility; старт діалогу між нашою країною та Євросоюзом щодо шляхів інтеграції українського молочного сектору та сільського господарства в межах дискусій про рамки інтеграції України до майбутньої Спільної аграрної політики ЄС (CAP27).

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-