У КМДА кажуть, що колишню Арку дружби народів не демонтуватимуть

У КМДА кажуть, що колишню Арку дружби народів не демонтуватимуть

Укрінформ
Колишню Арку Дружби народів у Києві не демонтуватимуть, натомість простір біля неї отримає нову концепцію.

Про це заявили в департаменті культури Київської міської державної адміністрації, передає Укрінформ із посиланням на КМДА.

В адміністрації нагадали, що монумент є візитівкою міста, сенс його нині переосмислений. 

«Після фахового вивчення та консультацій із громадськістю робоча група КМДА з вивчення питань щодо усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією і культурою росії та СРСР, з публічного простору міста Києва 19 січня цього року прийняла рішення про збереження арки «Свободи українського народу», – зазначили в департаменті. 

У КМДА наголосили, що Київ перебуває на «фінальній стадії декомунізації та дерусифікації обʼєктів». 

Загалом представники столичної влади разом із фахівцями профільних інституцій Національної академії наук України, Інституту Національної пам’яті й експертами сформували перелік із 297 об’єктів, пов’язаних з історією та культурою Росії й СРСР, та рекомендували їх до усунення і/або переміщення до спеціально визначених місць зберігання. Ідеться про 95 пам’ятників і понад 200 пам’ятних знаків й елементів оздоблення.

Читайте також: У Києві на станції метро «Площа Українських Героїв» демонтували стару назву

«Окрім того, витрата значних коштів з міського бюджету на демонтаж арки «Свободи українського народу» не є сьогодні найнагальнішим питанням. Адже під час воєнного стану місто насамперед спрямовує фінанси на допомогу Збройним силам України, безперебійне функціонування бюджетної сфери та вирішення життєво важливих потреб столичних мешканців», – стверджують в КМДА. 

Як повідомляв Укрінформ, 14 травня 2022 року Київська міська рада ухвалила рішення перейменувати Арку дружби народів на Арку свободи українського народу.

Пізніше була демонтована скульптурна частина Арки – фігури двох робітників, які символізували «возз’єднання» України та Росії. 

У квітні 2024 року МКІП визнало колишню Арку дружби народів у Києві такою, що не підлягає занесенню до Держреєстру нерухомих пам’яток. У міністерстві заявили, що монумент може бути демонтований.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-