Віталій Кличко, мер Києва
Я не буду мовчки дивитися, як хтось свердлить дірку в нашому спільному човні
Інтерв'ю 05.03.2016 10:00

Тож іще раз хочу підкреслити: оскільки ми, як влада, за все несемо відповідальність, ми вимагаємо дотримання за-ко-ну! По-іншому працювати в місті Києві не можна! Наше ключове завдання - не давати можливості будувати без дозволів. З цього приводу я звертався до представників правоохоронних структур - нам необхідна їхня допомога і підтримка, щоб перевіряти всі будівництва на наявність необхідних документів. До того ж, зараз ми спростили отримання документації - якщо раніше всі погодження і підписи треба було збирати півтора року, то зараз на це потрібно 90 днів.

- Але є вже зведені будівлі з усіма дозволами, які спотворюють історичне обличчя міста. Що з ними робити?

- Ми зараз розбираємося в ситуації. Це непросте завдання. Коли я прийшов у цю будівлю, перше, що ми зробили, - багато років це умисно не робилося - ухвалили рішення про буферну зону, до якої входять  Києво-Печерська лавра, Софія Київська і дніпровські схили, де будь-яке будівництво за-бо-ро-не-не!

Але хтось там будував, руйнуючи, можна сказати, ідентичність Києва, а нам зараз доводиться шукати компроміс і шукати виходи з цих дуже складних ситуацій.

 - А скільки з них передано до суду?

- Я з великим задоволенням можу сконтактувати вас із міським прокурором, поставте йому це питання! Я звертався публічно і до прокурора міста, і до генерального прокурора, і до Президента, вони знають мою чітку позицію щодо цього. А мені кажуть про провадження, про терміни, про процесуальний період. Але людей не цікавить процес - має бути результат! Його відсутність їх уже дратує, вони кажуть, що вся ця боротьба з корупцією - це імітація, гарні казки, які розповідають політики. Бо, якщо ви боретеся з корупцією, хто покараний? Це ж ключове завдання сьогоднішньої влади!

Тому до роботи правоохоронних структур у мене великі питання.

У цьому плані я не можу не згадати випадок з «шаленим BMW». Як людина, яка жила на Заході, я усвідомлюю необхідність чіткого дотримання правил. Для мене злочинець той, хто сідає п'яним за кермо, той, хто по місту, де встановлено обмеження швидкості 60 км на годину, літає під 200 км, той, хто ігнорує вимогу поліції зупинитися. Я розумію, що сталася трагедія. Але трагедія також могла статися, якби ці п'яні хлопці наїхали на інших людей. Я переконаний, що відповідальність за загибель хлопця у першу чергу лежить не на поліцейському, а на тому, хто сидів за кермом, і за це він має бути суворо покараний! 

Якщо зараз буде засуджений поліцейський, це означатиме, що всі можуть ганяти, ігноруючи закон?

Мене можуть критикувати за цю мою позицію, можуть не критикувати, але я впевнений у тому, що нам потрібно дотримуватись правил. Більш того, я щойно повернувся з США, де спілкувався з поліцейськими: вони кажуть, що відкрили б вогонь набагато раніше, тому що п'яні люди за кермом становили небезпеку для мешканців вашого міста. І якщо зараз буде засуджений поліцейський, це означатиме, що всі можуть ганяти, ігноруючи закон? Це означатиме, що поліцейський не може застосувати зброю, коли є загроза для  мешканців міста? Для мене такі речі справді незрозумілі! Я скажу більше: у мене є інформація, що це ігри політиків, які грають м'язами і з'ясовують, яка з силових структур має більший вплив. Але наслідки цього відчуватиме громада Києва і не тільки, а й всі українці.

Слід визнати, що протестні настрої серед людей зростають, вони кажуть - ми змінили обличчя у владі, а система залишилася та сама, всі говорять про боротьбу з корупцією, а нічого не змінюється.

- Ви з ними згодні?

- Я з цим не тільки згоден, а роблю все для того, щоб зламати цю систему!

Що стосується моєї відповідальності, я можу чітко заявити: моє завдання зробити так, щоб не було місця для корупції, знищити підгрунтя для цього. Яким шляхом? Зробити всі процеси публічними, прозорими, відкритими, зрозумілими для кожного. Ми відкрили мерію, відкрили засідання комісій, інформацію про тендери, документообіг, бюджет, проводимо відкриті конкурси на посади директорів комунальних підприємств. Про-зо-ро! І це ключова складова нашої боротьби.

Зараз тільки лінивий не говорить про зловживання з держбюджетом, що хтось там  «пиляє» гроші, і вони ідуть кудись не туди. Я залучив іноземні компанії, і зараз Київ входить до числа 250-ти міст світу, які користуються електронним бюджетом у рамках програми «Smart City». У нас кожен може подивитися в онлайн доступі надходження і витрати міського бюджету, бюджети районів. Дитячі садки, школи, ЖЕК - всі їхні витрати прозорі. Результат? У той час, коли в країні торік ВВП впав на 10 відсотків, ми отримали в бюджет Києва на 30 відсотків більше коштів! Це не означає, що економіка в Києві почала краще працювати. Це ті гроші, які крали і розтягували по кишенях, а зараз вони знаходяться у бюджеті Києва і працюють на громаду.

Але один я, самотужки, не зможу побороти корупцію, це - наше спільне завдання, хоча, на жаль, не всі це усвідомлюють.

Приміром, до мене звертаються бізнесмени і кажуть, що від них за щось вимагають хабар. Я їм кажу: «Давайте оприлюднимо, хто і за що вимагає! Звернемося в правоохоронні органи». А вони відразу: «Ні-ні, нам потрібно вирішити питання!» І мене обурює, що я, значить, повинен боротися, а вони - "вирішувати питання"! Адже відповідальність за корупцію несе не тільки той, хто отримує хабар, а й ті, хто його дає.

У ПЛАНІ МОТИВУВАННЯ КОМАНДИ Я РОБЛЮ ВСЕ, ЩО МОЖУ

- Все ж таки ви не один, у вас є команда, давайте поговоримо про неї. У ЗМІ була інформація, що ваші американські політтехнологи радили вам змінити попередню команду, бо в неї є корупційний шлейф. А яка їхня думка щодо нинішньої?

- Для мене зараз дивно чути від вас, що у мене є американські політтехнологи.

- А що в цьому поганого?

- Ні, зачекайте, я не збираюсь виправдовуватися, але ця інформація неправдива - у мене немає американських технологів!

А щодо різної інформації в ЗМІ, то ми щойно на цю тему з дружиною розмовляли. Моєму старшому синові виповнюється 16 років,  і я з нею раджуся щодо навчального закладу, де він би далі здобував освіту. Я хотів би, щоб заклад був  інтернатного типу, щоб син навчався у суворих умовах, бо у нього зараз перехідний вік. А дружина мені телефонує і каже, що поки ти думаєш, куди його прилаштувати, його вже «прилаштували» -  ЗМІ написали, що наш син навчається у Флориді.

Це просто один з багатьох прикладів «правдивості» деякої інформації в пресі.

Погодьтеся, було б дуже дивно, якби німецькі, французькі, американські політтехнологи вирішували проблеми звичайних киян.

Я дійсно за кордоном знаю багатьох і звертаюсь по допомогу до всіх, хто є другом України, - до інвесторів, політиків, технологів, іноді прислухаюсь до їхніх порад, але наймати когось - навіщо? У нас сформована команда людей, яка кожного дня переймається проблемами людей,  і шукає напрямки їх вирішення.

- З чисельністю вашої команди не все зрозуміло: січневою постановою Кабміну вам обмежили кількість заступників  до чотирьох, у вас наразі їх шість, регламентна комісія Київради погодила призначення ще двох (Київрада 3 березня підтримала це рішення. - Ред.) Як ви будете виходити з цієї колізії?

- Це взагалі дуже дивна ситуація. Дивіться, в Києві офіційно зареєстровано 3 млн мешканців, а разом з незареєстрованими у столиці проживає близько 5 млн людей. Тобто, на Волині - 1 млн мешканців, у Києві - близько 5-ти, але і там, і там по чотири заступники. Тому мені було дивно, коли кількість заступників скоротили. Але питання не в кількості, а в ефективності кожної людини, яка відповідає за свій напрямок - транспорт, соціальну сферу, житлово-комунальну тощо. Це по-перше.

А по-друге, чотири заступники передбачено головам адміністрацій, а я ще й мер міста і можу мати заступників із самоврядних повноважень. Якщо політики заявляють про розширення місцевого самоврядування та надання більших повноважень на місця, то сама громада Києва, Київрада визначає, скільки людей потрібно, щоб ефективно вирішувати проблеми. Тобто, у цьому питанні ніякої колізії немає.

- А чому у вашій команді немає жодного грузина? На вас не вистачило?

- А в мого прес-секретаря Оксани чоловік грузин (сміється). А якщо серйозно, то в мене скоро буде грузинський радник по реформі медичної сфери.

Зараз дехто пропонує обмежити в'їзд у центр міста. Але це не потрібно, якщо кожний водій знатиме, що залишати автівку на околиці набагато дешевше, і саме вартість паркування спонукатиме водіїв не завантажувати центр міста. Але це працює тільки тоді, коли в нас є ефективний інструмент штрафування  і змушення дотримуватися порядку. Якого, на жаль, у нас досі немає не тому, що ми не хочемо, а тому, що нам не дають законного права навести лад.

У цьому плані у мене, як у міського голови, руки зв'язані. Я вимагаю: якщо ми говоримо про децентралізацію, дайте нам повноваження наводити лад на вулицях - це завдання місцевої влади.

Та сама ситуація з муніципальною поліцією. Вибачте, ця структура (Нацполіція. - Ред.) не така ефективна, ми краще знаємо власні проблеми, нам потрібна муніципальна поліція, яка наводитиме лад на вулицях.  Це - наше завдання і наша відповідальність. Але нам не хочуть це віддавати, бо хтось там, мовляв, створить собі поліцію. Київрада створить і чітко визначить її повноваження по наведенню порядку!

Тому я вимагаю зараз від Верховної Ради віддати нам необхідні повноваження, щоб ми не приймали напівлегітимних рішень, які потім будуть оскаржувати в судах і так далі. А якщо ми матимемо законні підстави і муніципальну поліцію, яка буде нам підпорядковуватися, тоді зможемо в дуже короткі терміни навести порядок з паркуванням у місті.

- За багато років занять спортом я не використовував своїх професійних навиків поза рингом. Але попереджаю: якщо людина не сприйматиме нормальної мови аргументів, переконання, я буду використовувати всі засоби, якими володію, щоб навести лад у столиці, країні і нарешті запустити реформи. Бо від успіху країни у впровадженні реформ залежить її майбутнє - буде Україна існувати як держава чи ні. Це не високі слова. Я щойно повернувся з Заходу, де лунають такі речі: «Ви знову повторюєте ті ж самі помилки, які були після Помаранчевої революції. Не робіть цього!».

І може статися так, що наші партнери, наші друзі, які підтримують Україну, її розвиток у демократичному європейському напрямку, махнуть рукою і скажуть: «З ними немає сенсу працювати, вони між собою не можуть розібратися!». Це була б найганебніша ситуація, і я докладаю всіх зусиль, аби її уникнути.

Надія Юрченко, Київ.  

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-