НАБУте за рік: 200 справ – 2 таємничі вироки

НАБУте за рік: 200 справ – 2 таємничі вироки

Укрінформ
Укрінформ переконався: боротьба з корупцією в Україні таки нагадує змагання з риболовлі – зловили, показали, випустили…

Через три роки після Революції гідності Україна все ще залишається однією  з найбільш корумпованих країн світу: за останніми результатами глобального Індексу сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, 2015) країна посідає 130 місце зі 175. Законодавці під тиском МВФ таки спромоглися запустити в дію спеціальну антикорупційну силову вертикаль – Національне антикорупційне бюро. І от результати першого року його існування -  близько 200 відкритих кримінальних впроваджень (загальна сума заподіяної шкоди – 23,2 млрд грн), 24 справи, передані до суду, та лише два вироки, про які в звіті НАБУ повідомляється побіжно, без згадки імен та подробиць.

Тим часом, Укрінформ зібрав галерею найбільш одіозних «героїв» антикорупційного фронту, які нібито потрапили у поле зору правосуддя. Як скоро вони постануть перед судом і понесуть заслужене покарання - наступне питання порядку денного.

А віз слідства і нині там…

1.Справа Ігоря Лікарчука (відкрита в липні 2015 р.) 

1 рік і 6 місяців потому: слідство триває.

Фігурант перебуває під частковим домашнім арештом.

Ігор Лікарчук, екс-директор Українського центру оцінювання якості знань (УЦОЯО).

Підозрюється у зловживанні владою та створенні злочинного угрупування, яке займалося зміною результатів ЗНО, привласненням бюджетних коштів.

Сам Лікарчук пов'язує звинувачення  з помстою за відмову змінити результати ЗНО дітей деяких чиновників та тиском на його сина — заступника керівника Державної фіскальної служби Костянтина Лікарчука.

За свого підлеглого заступився міністр освіти і науки Сергій Квіт та керівники регіональних ЦОЯО. За словами Антона Геращенка, у правоохоронних органів нема претензій до Лікарчука. У вересні 2015 року Лікарчук подав заяву про звільнення з посади. Тим не менше влітку 2016 року Національна поліція України знову допитала Ігоря Лікарчука, як підозрюваного.

2.Справа Олександра Онищенка (відкрита в грудні 2015 року). 

13 місяців потому: слідство триває. Фігурант утік, оголошений у всеукраїнський розшук.

Олександр Онищенко, народний депутат із Партії регіонів. Звинувачується у побудові схеми по розкраданню прибутків державної компанії «Укргазвидобування» на суму майже 3 млрд грн. У справі загалом 12 підозрюваних.

Головного фігуранта позбавлено депутатської недоторканості. Він втік за межі України та оголошений в розшук. Інші або знайшли мільйони гривень для застави, або перебувають за ґратами і співпрацюють зі слідством.

З-за кордону Онищенко намагається шантажувати перших осіб держави за допомогою аудіо-записів розмов, зроблених на диктофон, вмонтований в наручний годинник.

3. Справа Андрія Боровика (відкрита у червні 2016 р.) 

7 місяців потому: слідство триває. Фігурант перебуває в СІЗО.

Андрій  Боровик, заступник прокурора Рівненської області.

Був заарештований в ході облави на «бурштинову» мафію в Рівненщині. Правоохоронці за один вечір провели 123 обшуки за місцем роботи і проживання фігурантів справи, а також у їхніх родичів. Загалом вилучено понад $160 тис., EUR 4,7 тис. та 94,5 тис. гривень. А також «чорну» бухгалтерію, зброю, схему розподілу коштів, офісну техніку, різноманітні прикраси, переважно – із золота, колекцію коштовних годинників, та автомобілі.

Суд надавав можливість Боровику вийти з-під варти під заставу 9 млн 646 тис. грн. Він цією можливістю не скористався.

4.Справа Дениса Антонюка (відкрита в червні 2016 р.) 

7 місяців потому: слідство триває. Фігурант перебуває під домашнім арештом.

Денис Антонюк, екс-керівник Державної авіаційної служби України (ДАСУ).

Звинувачується в тому, що надав незаконні переваги приватному «Міжнародним авіалініям України», внаслідок чого авіакомпанії «Українсько-середземноморські авіалінії» було завдано збитків у розмірі понад 750 тис. грн.

Чиновник не погодив «середземноморцям» вильоти сертифікованих належним чином повітряних суден, чим фактично скасував два заплановані рейси за маршрутом «Київ-Тегеран-Київ». Замість них рейси обслуговувала МАУ Ігоря Коломойського. Антонюк був звільнений з посади, але намагався відновитися.

5.Справа Романа Василишина (відкрита в липні 2016 р.) 

6 місяців потому: слідство триває  Фігурант вийшов під заставу у 3 млн грн.

Роман Василишин, екс-заступник міністра охорони здоров’я України.

Затримали під час спроби отримання хабара. В СБУ підозрюють, що високопосадовець систематично отримував кошти (50-100 тис. грн щотижня) від керівництва урологічного центру, розташованого в Олександрівській лікарні в Києві  та особисто координував схему оплати послуг пацієнтами.

Роман Василишин

Виявився таким собі домашнім «банкіром». Окрім нерухомого майна під арешт потрапили грошові кошти у державній та іноземній валюті (1 млн 505 тисяч 800 грн, 1 тис. 270 польських злотих, 3 тис. 990 російських рублів, 2 тис. 329 китайських юанів, 10 канадських доларів, 50 гонконгських доларів, 3 тис. 170 фунтів стерлінгів, 50 тис. 635 доларів США та 69 тис. 382 євро).

7. Справа Миколи Чауса (відкрита в серпні 2016 р) 

5 місяців потому: слідство триває. Фігурант втік, його оголошено у міжнародних розшук.

Микола Чаус, суддя Дніпровського районного суду міста Києва.

Служитель Феміди погорів на хабарі за умовний термін для 74-річної пенсіонерки – торгівки наркотичними речовинами. Відзначився тим, що намагався заховати «наколядовані» $150 тис. (трохи більше 4 млн. грн.. – Авт.) у звичайній трилітровій банці.

Під час Майдану він приймав рішення проти Автомайдану, тому знаходився в списку на люстрацію Мін'юсту. Однак влада не поспішала його люструвати. Микола Чаус відомий тим, що зняв з розшуку і заборонив проводити слідчі дії проти екс-регіонала Юрія Іванющенка, відомого під прізвиськом «Юра Єнакіївський». Крім того, Чаус з численними порушеннями процедури прийняв рішення про взяття під варту екс-лідера партії УКРОП Геннадія Корбана.

8. Справа Олени Поліщук (відкрита в серпні 2016 р.)

5 місяців потому: слідство триває. Фігурантка перебуває у СІЗО.

Олена Поліщук, начальник відділу, в. о. директора Департаменту з управління державною власністю Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Була спіймана на хабарі в $150 тис. Чиновниця вимагала від підприємця дану суму за сприяння в погодженні ліквідаційної маси державного с/г підприємства і придбанні майна, що знаходиться на його балансі.

9. Справа Ярослава Кашуби (відкрита у вересні 2016 р.) 

4 місяці потому: слідство триває. Фігурант перебуває під домашнім арештом

Ярослав Кашуба, керівник Держслужби зайнятості.

Арештований в центрі Києва після отримання хабаря від учасників тендерних торгів, що проводила Держслужба. В його службовому автомобілі правоохоронці виявили понад 620 тис. гривень, а також значні суми в іноземній валюті.

Зазначається, що затриманий у протиправних схемах використовував підлеглих, які примушували підприємців сплачувати «данину» за перемогу в тендерах.

10. Справа Євгена Хорощака (відкрита у жовтні 2016 р.) 

2 місяці потому: слідство триває. Фігурант перебуває під домашнім арештом

Євген Хорощак, екс-директор державного підприємства «Укрзалізничпостач».

Головному залізничному «постачальнику» інкримінуються особливі великі розтрати держмайна - на сумму  20 млн грн. Слідчі НАБУ розкрили організовану Хорощаком схему по закупівлі метизної продукції для Укрзалізниці за завищеними цінами та попередньою змовою з постачальником.

Встати, суд іде!..

1.Справа Валерія Томіленко (відкрита в липні 2015 р.)

Слідство тривало 1 рік 10 місяців.

Валерій Томіленко – колишній в.о. голови правління Державної продовольчо-зернової корпорації України.

Підозрюються в організації корупційної схеми, що призвела до розтрати державних коштів на суму близько 50 млн гривень.

За версією слідства, підписав договір про поставку Рокитнянським комбінатом хлібопродуктів (власник - бізнесмен Юрій Бондарчук) майже 17 тисяч тон кукурудзи 3-го класу для ПАТ "ДПЗКУ" за умов повної передоплати. Зерно так і не було поставлено.

Збитки підприємству відшкодовано. Підозрюваний знайомиться з матеріалами справи і готується до захисту.

2.Справа Романа Довгого (відкрита в листопаді 2016 р.) 

Слідство тривало 1 рік і 1 місяць.

Роман Довгий, екс-директор державного підприємства «Завод «Електроважмаш», колишній заступник директора заводу зі стратегії та маркетингу.

Звинувачується у зловживанні службовим становищем та спричиненні 37 млн грн. збитків через схеми перепродажу обладнання підприємства. Другий підозрюваний, керівник двох комерційних підприємств, задіяних у схемі заволодіння державними коштами, оголошений в національний розшук.

3. Справа Сергія Бочковського та Василя Стоєцького (відкрита в березні 2016 р.) 

Слідство тривало 10 місяців. Суд розпочався, але засідання з різних причин постійно відкладаються.

Сергій Бочковський,  екс-глава Держслужби з надзвичайних ситуацій та Василь Стоєцький, його заступник.

Були демонстративно затримані на засіданні Кабінету міністрів. Телеканали транслювали затримання головних «рятівників» країни у прямому ефірі. Бочковському і Стоєцькому інкримінують вимагання хабарів та вчинення службових підроблень, що спричинили збитки державі на суму понад 6,6 млн. грн. Стверджується, що вони зловживали владою  при закупівлі паливно-мастильних матеріалів для ДСНС.

Через кілька днів після арешту обидва вийшли під заставу близько 1,18 млн гривень на кожного.

Що маємо у підсумку

Звичайно, Укрінформ привів далеко не всі скандальні ТОП-справи, що за останній рік були відкриті за «антикорупційними» статтями. Їх значно більше, і в регіонах трапляються корупціонери не «бідніші» столичних. Суспільство все ж вимагає і чекає від антикорупційного правосуддя не просто арештів і звинувачень, а реальних вироків. Деякі судові процеси, як бачимо, вже пішли, але до їх закінчення ще далеко. Лише коли вину корупціонерів буде повністю доведено в суді, і одіозні фігуранти не зможуть «відкупитися» та сядуть за грати, лише тоді суспільство визнає серйозність антикорупційних намірів влади. Поки що загальний скепсис в цьому питанні дуже великий.

Оксана Поліщук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-