Депутат Пашинський, суддя Вовк: озброєні та «зовсім безпечні»

Депутат Пашинський, суддя Вовк: озброєні та «зовсім безпечні»

Укрінформ
Традиційний шлях «простих хуліганів», що кривдять «не простих громадян»: під кулі, в реанімацію, на лаву підсудних

Фабула кримінального впровадження щодо справи народного «стрільця» Пашинського натякає на хуліганські дії… свідків. До речі, це популярний хід слідства у сварках сильних світу цього та звичайних громадян, зі стріляниною та пораненнями останніх. Справу беруть «під контроль», всебічно вивчають, збивають інформаційну хвилю, проводять суд та в результаті визнають винними самих поранених. Так було у резонансній справі судді Євгена Вовка у 2010-му.  По такому ж сценарію розвивається  нині і справа про напад на Сергія Пашинського. В його історії намітились головні хулігани - як водиться, неозброєні свідки…

Обережно, хулігани!

Марина Паринова, адвокат В'ячеслава Хімікуса, пораненого в ході  конфлікту з народним депутатом Сергієм Пашинським,  повідомила на своїй сторінці в ФБ про відкриття кримінального впровадження у справі. «Надходять суперечливі коментарі щодо показань водія мікроавтобуса Олійника Ярослава, який є одним з ключових свідків у справі пораненого Сергієм Пашинським 31 грудня Хімікуса В'ячеслава. Є думка, що його збираються зробити співучасником цинічного нападу на нардепа, що підтверджується витягом з ЕРДР. Ми намагаємося знайти Ярослава Олійника, щоб задати свої питання, зрозуміти, що на нього не тиснуть з метою приховати правду».

З тексту документу виходить, що Хімікус спільно з Олійником вступили в словесну суперечку з депутатом "...з підстав явної неповаги до суспільства..."

Оприлюднення документу змусило прокуратуру Київської області офіційно заявити, що свідок подій Олійник не є фігурантом вчиненого кримінального правопорушення, а має статус свідка. Однак відомство визнало, що «правова кваліфікація кримінального правопорушення є первинною і не виключено, що вона може бути змінена у ході досудового розслідування».

А от це, якраз адвоката і насторожує.

На сьогодні відомо, доки над пораненим «нападником» проводять слідчі дії, «постраждалий» народний депутат відпочиває за кордоном. Марина Паринова підтвердила Укрінформу цю інформацію, але більш детально коментувати відмовилася, посилаючись на те, що тільки приступає до виконання обов’язків офіційного захисника В'ячеслава Хімікуса, і сама намагається розібратися у справі.

Хто в реанімації – той і винний

Нажаль, в подібних «дуелях» між простолюдинами і можновладцями вимальовується цікава закономірність - в більшості випадків винною, тобто нападаючою, виявляється беззбройна сторона. Озброєні ж депутати, судді, чиновники ect всього лиш захищаються. І саме цей факт викликає найбільший суспільний резонанс.

Щоб не бути голослівним, приведемо призабутий, на жаль, випадок 5-літньої давності.

Влітку 2010 року у придорожньому барі поряд з селом Бобриця Канівського району Черкаської області суддя Дарницького райсуду Києва Євген Вовк посварився з іншими відвідувачами бару і кілька разів вистрілив у місцевого мешканця з пістолета «Макаров».

Постраждалий, місцевий тракторист Олександр Куча, в якого стріляв столичний судя, потрапив у реанімацію.

Його ж в результаті визнали винним у нападі на суддю, а використання вогнепальної зброї Вовком - правомірним самозахистом. Беззбройного нападника засудили за хуліганство на два роки обмеження волі умовно за ч.2 ст.296 КК України (злочини проти громадського порядку і моралі). Крім того, таке ж покарання отримав й інший селянин Володимир Лисенко, який був разом з Кучею.

Укрінформ розшукав близьких Олександра, які повідомили, що у тілі хлопця досі залишається куля, яку лікарі не виймають через загрозу паралічу.

Життя молодого чоловіка, за словами Василя Спіжового (свідка тих подій) потрохи налагоджується після серйозного поранення і відбуття покарання, але спілкуватися з пресою хлопець не бажає. Мобільний телефон Олександра, наданий кореспондентам Укрінформу, нажаль, знаходиться поза зоною досяжності.

Пан Спіжовий, який у свій час відстоював земляків у конфлікті з суддею, на наше прохання прокоментував ситуацію: «Декілька років тому на Кіровоградщині, депутат Верховної Ради Віктор Лозинський разом із місцевими можновладцями влаштували полювання на людину. Провели «об’єктивне слідство» - і який результат? Депутат відсидів кілька років і його тихенько випустили! Суддя Вовк виключно «заради самозахисту своєї законослухняної персони» розрядив пістолет «Макарова», бойову зброю, у нашого Олександра. І знову проводилось «об’єктивне слідство», де свідки стали нападниками, а деяких потерпілих взагалі не помічали».

За словами чоловіка, з тих пір вітчизняного правосуддя як такого для нього не існує.

Канівський «стрілок» Євген Вовк і його честь

Резонансну справу тоді коментував навіть Голова Вищої ради юстиції Володимир Колесниченко:  «У випадку підтвердження протиправних дій судді Є. Вовка, Вища рада юстиції негайно розгляне питання про внесення подання про звільнення його з посади за порушення присяги».

Однак, суд протиправних дій не угледів і сьогодні суддя Євген Вовк спокійно працює в тому ж таки в Дарницькому райсуді м. Києва. Судячи з усього, він успішно пройшов кваліфікаційне оцінювання згідно Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд». Його декларація також зафіксувала, що рівень витрат судді Вовка приблизно співпадає з його офіційними доходами. Якихось 200 тис. грн. зарплати, пара невеликих квартир у спільній власності з дружиною та дочкою, земельна ділянка 250 кв.м. у власності дружини та  пара авто –Хонда Аккорд  (2006 року) та  більш новіший Деу Ланос (2008 року). Одним словом, суддя Євген Вовк – скромна у своїх статках людина.

Але не дуже дисциплінований суддя. У 2012 році він отримав догану від Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за «невжиття заходів щодо розгляду справи протягом встановленого законом строку». Суддя Вовк майже рік тягнув «кота за хвіст» у простенькій цивільній справі про визнання недійсними наказу про звільнення та запису в трудовій книжці, пояснюючи затягування процесу своєю хворобливістю.

До речі, лікарняне ліжко для сильних світу цього у подібних резонансних справах – це ще одна цікава закономірність. Але це вже предмет іншої розмови.

Оксана Поліщук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-