12 січня: народний календар і астровісник

12 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Анісії; Місяць уповні, завмріть і не дихайте 

Сьогодні церква вшановує пам’ять мучениці Анісії, яка жила в грецьких Салоніках в III-IV ст. Народилася вона в християнській родині, але рано осиротіла. Дівчина отримала значний спадок, який, тим не менш, роздала бідним. Вона була ревною християнкою, всіляко допомагала нужденним, вела благочестиве життя. Одного разу Анісія йшла на християнське богослужіння. Дорогою її перестрів римський воїн, який почав переконувати дівчину полишити християнство та піти до язичницького храму й справити пожертву поганським богам. Анісія ввічливо відмовилася, натомість юнак грубо зірвав з її голови плат. Тоді Анісія плюнула (можливо, трохи не по-християнськи, але хто ми такі, аби судити?) просто в обличчя римського воїна і щосили його відштовхнула. Той, не довго думаючи, схопив меча і вбив дівчину. Згодом її скривавлене тіло співвітчизники урочисто поховали. Нині мощі святої знаходяться в срібній раці в базиліці Святого Димитрія в Салоніках. Анісії молилися, коли болів шлунок. А ще цього дня наші пращури спостерігали за чотирилапим другом: якщо пес згортається «калачиком» – на мороз, а витягується, розкидає лапи – на відлигу.

Іменинники сьогодні Онися, Феодора, Христя.

Сьогодні 15-ий місячний день – Місяць уповні. Символ дня – вогняний змій. День доволі складний і неоднозначний. З одного боку є шанс сказати «все пропало», а з іншого, якщо роздивитись по сторонах, подумати, потерти носа, то можна дійти логічного висновку, що «могло б бути й гірше». Отже, «слава Богу за все», як казав Іоанн Златоуст, помираючи у вигнанні і в опалі. Емоції, подібно язикам полум’я, намагатимуться вириватися з вас. Ви відчуватимете себе то вогнедихаючим драконом, то звичайною українською піччю, в якій забули черінь прикрити. У будь-якому випадку, намагайтеся «не  обсмалити» когось, бо така буча підійметься, що мало не здасться. Але пар випустіть – порахуйте до десяти (двадцяти, тридцяти і т.д.), вийдіть на вулицю і прогуляйтесь. Або просто згадайте щось приємне і веселе. Ця доба закладає енергетичні підвалини на решту місяця.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1950 році – 26,9, а найтеплішим у 2005 - +9,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-