Рада хоче посилити охорону пралісів у Карпатах

Рада хоче посилити охорону пралісів у Карпатах

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо охорони пралісів згідно Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, за прийняття законопроекту №4480 проголосували 235 депутатів.

Цей законопроект направлений на виконання Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, ратифікований Україною 7 квітня 2004 року та Протоколу про стале управління лісами до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, ратифікований Україною 16 жовтня 2012 року в частині охорони пралісів.

Згідно ст. 7 Протоколу про стале управління лісами до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, праліси – це «природні ліси, які не зазнали безпосереднього впливу людської діяльності людини в ході свого розвитку».

В пояснювальній записці до законопроекту вказано, що вони мають важливу природоохоронну, наукову, етичну та господарську цінність.

Зараз в Українських Карпатах нараховується близько 50 тис. га пралісів, із них 30 тис. га в природно-заповідному фонді і близько 20 тис. га – в господарських лісах. 

На жаль, українське природоохоронне законодавство не відповідає вимогам європейського природоохоронного законодавства у відношенні  охорони пралісів. Про охорону пралісів нічого не сказано у Законах України: «Про природно-заповідний фонд України», Кодексі України про адміністративні правопорушення. Запис у статті 85 Лісового кодексу України, про охорону пралісів є декларативним. 

Повна відсутність законодавства з охорони пралісів в українському законодавстві призвела до того, що вони швидко і варварські знищуються не тільки у господарських лісах, але і в об’єктах природно-заповідного фонду України – заповідниках, національних природних парках, регіональних ландшафтних парках, заказниках, заповідних урочищах і навіть у буферній зоні міжнародної спадщини ЮНЕСКО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-