«Стара» медицина: фронт проти Уляни Супрун

«Стара» медицина: фронт проти Уляни Супрун

Укрінформ
До цькування команди МОЗ підключено профільний комітет ВР. У захисті в.о.міністра сам голова уряду Володимир Гройсман. Чия візьме?

Адепти постсовкового медичного реалізму згуртувалися і готові завдати удару. Ймовірно сьогодні Комітет ВР намагатиметься “знести” нову команду МОЗу. Або прийме принципове рішення і відстрочить його, щоб утихомирити громадських активістів. Попередньо добряче поливши брудом Супрун та її захисників. Однак, випади відомого кардіохірурга Тодурова та волання його «групи підтримки» (Медведчук, Вілкул) вийшли на той рівень, коли скандал так просто не закінчується. Хтось має піти. І треба зробити все, щоб це була не Уляна Супрун.

У боротьбі за годівницю, яка називається «закупівля ліків за бюджетні кошти» запрацювала важка артилерія. «Бездарна команда Супрун вбиває Україну». Під таким заголовком  вийшло на ресурсі РІА Новості Україна інтерв’ю бувшої глави МОЗ, а нині депутата від Опозиційного блоку Тетяни Бахтєєвої.  

І тут же профільний Комітет ВР в складі тієї ж Бахтєєвої, а ще Ольги Богомолець, Олега Мусія, Ігоря Шурми та ряду інших не останніх у Раді людей зібрався оцінювати роботу МОЗ. Під «зіркою» зареєстрованого депутатами від "Опозиційного блоку" Ігоря Вілкула та Ігоря Шурми проекту постанови  про визнання незадовільною роботу т.в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.

При такому збігу фактів рішення комітету прогнозоване. Занадто багато поважних персон пані Супрун відлучила від щедрого МОЗівського «вимені». «Закупівлі ліків в Україні тривалий час були однією з найбільш корумпованих і закритих сфер. Йдеться не просто про корупцію, а про злочини. За кожним замовним тендером за завищеними цінами – означає менше  ліків для пацієнтів, які їх потребують. Ці схеми мають стати частиною минулого», - заявила Уляна Супрун.

За даними, що привела пані Супрун та її команда в Кабміні перед початком слухань в Комітеті, на закупівлі вакцин в минулому році зекономили $3 млн. При тому ж обсязі фінансування кількість закуплених ліків та обладнання було збільшено на 30-75% . При закупці стентів (циліндрична конструкція, яку розміщують у просвіті порожнистих органів з метою розширення ділянки, звуженої внаслідок патологічного процесу – Ред.), проведених у 2015 році куплено 7,1 тисяч комплектів для стентування за 70 млн грн. За новими правилами закупівель (через міжнародні організації) в 2017 буде закуплено 10,5 тисяч комплектів за 50 млн. грн. Навіть з врахуванням зміни валютного курсу, економія більш ніж в два рази. В цілому з допомогою міжнародних організацій при закупівлях медичних товарів в Україні вже було зекономлено біля 40% бюджетних коштів. (Ліки за бюджетні кошти купують три міжнародні організації - ЮНІСЕФ, ПРООН та британське королівське агентство Crown Agents. – Ред.).

«Ми розцінюємо нинішні події навколо МОЗ як намагання зацікавлених осіб припинити міжнародні закупівлі та повернутися до старих схем», - заявила експерт "Центру протидії корупції "  Олександра Устинова. Вона озвучила результати дослідження процесу державних закупівель в 2014 році, які свідчать що основні картельні змови на цьому ринку були між кількома гравцями. «Одним з найбільших це була компанія «Людмила-Фарм», яка за даними СБУ в 2012-14 рр. нанесла збитків державі на 1,26 млрд грн. Лише один факт. На той час 12% препаратів проти туберкульозу становив один препарат - Ципрофлоксацин. Так от цього року Організація ПРООН купила його в 3,5 рази дешевше, ніж на той час його продавала Людмила-Фарм МОЗу», - розказала Олександра Устинова.

До речі, ще одна її колега-активіст,  виконавчий директор ГО «Пацієнти України» Ольга Стефанишина напередодні привела докази того, що згадана компанія не полишає спроб відновити втрачені позиції в закупівлях.

«Так, у медичної мафії багато прихильників. Навіть при самому поганому рівні медицини є ті, що вижили і такі хворі обожнюють своїх лікарів. Їх можна зрозуміти. Але таких людей небагато. Їх тисячі, може десятки тисяч. Незадоволених набагато більше. Десятки мільйонів українців щороку потрапляють у жорна "безкоштовної" державної медицини. Бігають по аптекам перед операцією, отримують рецепти з непотрібними дорогими препаратами, стикаються з хамством і вимаганням. І ці десятки мільйонів хочуть змін. Підтримка нової команди МОЗ в суспільстві як і раніше висока. Тому подібне цькування - гол у свої ворота», -  зазначає на своїй сторінці директор з розвитку компанії Work.ua, блогер Сергій Марченко.

За його словами, вони лише привернули увагу громадськості до проблем охорони здоров'я і розкрадання бюджетних коштів. Тепер з Тодурова та інших керівників державних лікарнях активісти не злізуть. Піднімуть дані про закупівлі за кілька років і всі дізнаються багато цікавого про "рятівників".

В усій цій історії з МОЗ головна несподіванка – дії бувших майданівських лікарів Олега Мусія та Ольги Богомолець, що схиляються до думки товаришів по депутатському цеху. Сумно. Стара гвардія прагне реваншу. І робить це, в тому числі, руками, що самовіддано рятували життя людей на Майдані три роки тому. Так, проблеми та помилки у команди МОЗу є. Але краще допомогти недосвідченим, ніж знову повернутись до гнилої  системи.

"Сьогодні багато дискусій навколо роботи МОЗ. У цих дискусіях, я глибоко переконаний, треба знаходити порозуміння, яке дасть можливість відчути і пацієнтам, які звертаються у лікарні, що лікарні стали більш забезпеченими, і що система змінюється і стає більш доброзичливою до пацієнта. А не намагатись повернути МОЗ у минуле, в якому панувала корупція і жага наживи", – сказав Володимир Гройсман на засіданні уряду 18 січня.

Отже, надія на перемогу здорового державного глузду все ж таки є.

Марина Нечипоренко, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-