Про січових стрільців жителям Дніпра розповідали просто на однойменній вулиці

Про січових стрільців жителям Дніпра розповідали просто на однойменній вулиці

Укрінформ
Дніпровські активісти-науковці під час акції на розі Січових стрільців і проспекту Яворницького розповідали містянам про те, хто такі січові стрільці.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив організатор акції, доцент кафедри історії України в Дніпропетровському національному університеті ім. О. Гончара Олег Репан.

«Цю вулицю нещодавно перейменували на Січових стрільців. А українські січові стрільці - це національне військове формування у складі австро-угорської армії, сформоване з добровольців у 1914 році. Саме вони визволили Дніпро від махновсько-більшовицьких військ 1 січня 1919 року. Через деякий час навіть Катеринослав (перша назва Дніпра) стали називати Січеслав, адже місцева інтелігенція вбачала великий символ у тому, що Катеринослав - серце січової землі, врятував від ворога полк під назвою січових стрільців, і підтримала пропозицію вчителів перейменувати місто на Січеслав», - розповів Репан.

Науковець зізнався, що асоціює цих вояків із бійцями АТО.

Організатори акції планують щотижня збиратися на перейменованих вулицях та розповідати дніпрянам, на честь кого вона названа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-