Учасники Медіаруху обурені тиском правоохоронців на

Учасники Медіаруху обурені тиском правоохоронців на "Новое время"

Укрінформ
Учасники Медіаруху "Медіа за усвідомлений вибір" розцінюють як порушення свободи слова та права журналістів на захист джерел інформації дії суду Києва, який надав ГПУ доступ до внутрішніх документів редакції "Новое время".

Про це йдеться в заяві Медіаруху, текст якої передано Укрінформу.

Як зазначається в заяві, 4 лютого 2019 року суддя Печерського райсуду Володимир Карабань окремою постановою надав Генпрокуратурі доступ до внутрішніх документів редакції "Нового времени" і до всіх матеріалів, які надсилав на емейл-адреси видання його журналіст Іван Верстюк. Про це виданню стало відомо 13 лютого. Якщо НВ не надасть запитуваної слідчими інформації, на видання чекає обшук.

Журналіст Верстюк – автор резонансних розслідувань, зокрема, про корупцію в оборонних закупівлях.

Підписанти заяви нагадують, що, згідно з ч. 3 ст. 25 Закону України "Про інформацію", журналіст має право не розкривати джерело інформації або інформацію, яка дозволяє встановити джерела інформації, крім випадків, коли його зобов'язано до цього рішенням суду на основі закону. Згідно з практикою Європейського суду з прав людини, суддя може ухвалювати рішення про розкриття журналістських джерел чи про доступ до кореспонденції або інших матеріалів журналіста лише у крайньому випадку і після того, як всі інші способи вичерпано.

"Натомість, у цій справі ми бачимо, що суддя взагалі не брав до уваги аргументи свободи слова та не провів зважування інтересів журналіста та інтересів слідства. Окрім того, як видно з ухвали, суд не проаналізував, що мова йде про ЗМІ, адже доступ до матеріалів ЗМІ має особливий статус (п. 6 ч. 2 ст. 160, п. 1 ст. 162 КПК)", - наголошують учасники Медіаруху.

Крім того, зазначають підписанти заяви, згідно зі статтею 387 Кримінального кодексу України, "відповідальними за розкриття таємниці слідства є тільки або посадові особи, або особи, які підписали письмове попередження про нерозголошення (наприклад, свідки). Журналісти в принципі не можуть нести відповідальності за розголошення інформації, бо вони не є її тримачами, і на них не покладено обов'язок її зберігати".

Учасники Медіаруху вважають це рішення тиском на видання "Новое Время" і порушенням міжнародних зобов'язань України щодо захисту свободи слова.

Вони закликають Генеральну прокуратуру України утриматися від тиску на "Новое время", та від дій, які можуть спричинити розкриття джерел журналіста-розслідувача, а також відмовитися від реалізації ухвали суду.

Також підписанти заяви закликають Вищу раду правосуддя України дати оцінку професійності та доброчесності судді, який ухвалив рішення, що ставить під удар джерела журналіста і може загрожувати обшуком незалежному виданню.

Читайте також: У ГПУ пояснили, чому вимагають доступ до внутрішніх документів "Нового времени"

"Ми також закликаємо правоохоронні органи і суди виробити нарешті належну практику доступу до документів ЗМІ й журналістів. Згідно з КПК, цей доступ може бути отриманий лише після того, коли в суді буде доведено, що іншим способом отримати потрібні дані неможливо - і тільки в такому випадку можна порушувати питання про доступ до документів ЗМІ та журналістів", - наголошують учасники Медіаруху .

Як повідомляв Укрінформ, 5 лютого 2019 року провідні українські телеканали, радіостанції, друковані й онлайн-видання, а також медійні громадські організації підписали меморандум про створення руху "Медіа за усвідомлений вибір", до якого приєдналися більш як 60 ЗМІ та громадських організацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-