Сексуальні злочини під час війни є системною політикою Росії – Маляр

Сексуальні злочини під час війни є системною політикою Росії – Маляр

Укрінформ
Сексуальні злочини, які скоюють на території України російські війська, засвідчують, що це системна політика Росії проти цивільного населення України.

Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр під час конференції “#U4J: Respect. Support. Justice”, передає кореспондент Укрінформу.

«Злочини РФ – це не тільки агресія в прямому розумінні, а й ціла низка інших, зокрема сексуальних. ...Вони воюють, по суті, з цивільним населенням... Тому ми говоримо не просто про сексуальні злочини, ми говоримо про акти середньовічної жорстокості, які проявляє наш ворог стосовно нашого цивільного населення», - наголосила Маляр.

Вона зауважила, що у сексуальних злочинів є своя специфіка.

«Якщо в мирний час просто зґвалтування, сексуальне насильство ми можемо характеризувати як статевий злочин і відповідно, мотивація там – задоволення статевої пристрасті, то в даних обставинах це ще й акт домінування одних військ над іншими, це акт приниження морального. Це робиться для того, щоб деморалізувати суспільство, щоб зламати наш опір, і тому це значно ширше, ніж просто сексуальне насильство», - пояснила заступниця міністра.

На її переконання, сексуальні злочини вчиняють не просто російські військові - це системна дія російської держави проти українського цивільного населення.

Читайте також: Зеленська про сексуальні злочини росіян в Україні: Свідчення жертв показують справжнє обличчя ворога

За її словами, у Міноборони є група, яка досліджує цю категорію злочинів та збирає необхідні дані.

«Ми з військовими про це комунікуємо, і в Міноборони є група, яка відпрацьовує з нашими військовослужбовцями, які повернулись з полону. Серед них 23% жінок сказали, що вони знають про факти сексуального насильства стосовно наших громадян, які потрапили в неволю на територію ворога, і 15% чоловіків про це знають», - сказала представниця МОУ.

Сексуальні злочини російських військових мають ознаки спланованої політики винищення українського народу.

"Уперше світ побачив обличчя ворога на деокупованій Київщині. І щоразу ми бачимо ту саму картину у всіх звільнених від окупантів територіях. Ми розглядаємо ці злочини як ознаки спланованої політики винищення українського народу, тобто геноциду", – сказав він.

За словами генпрокурора, нещодавно правоохоронці розкрили справу щодо організації катівні під час окупації Херсона. Як з'ясувалося, з 200 постраждалих проукраїнських активістів, воїнів АТО, правоохоронців і членів їхніх сімей щонайменше 17 чоловік зазнали сексуального насильства.

Костін зазначив, що через чутливий характер цих злочинів, упередження в суспільстві і недовіру до правоохоронців та органів правопорядку люди побоюються про них розповідати.

Наразі метою Офісу генпрокурора є змінити такий стан речей, наголосив Костін. За його словами, почати потрібно з підготовки правоохоронців, які так само можуть мати різні упередження стосовно постраждалих від сексуальних злочинів.

"Маємо почати з інформування та навчання власних співробітників. Сучасні людиноцентричні практики досудового розслідування потрібно починати з поваги до постраждалих. Окрім того, що ми повинні переймати технології, методики і навички у наших міжнародних партнерів, ми маємо запроваджувати навчання з психології, етики та комунікації з постраждалими. У центрі уваги мають бути саме постраждалі від сексуального насильства", – наголосив генпрокурор.

Таким чином, додав він, вдасться вибудувати довіру і спонукати постраждалих і свідків розповідати про сексуальні злочини.

Читайте також: Винні у сексуальному насильстві під час війни в Україні постануть перед судом – представниця ООН

Як повідомлялося, працівники поліції відкрили 70 кримінальних проваджень щодо вчинення сексуального насильства російськими військовими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-