«Гóвори́ з Володимиром Ільченком» - «Укрінформ» запускає новий проєкт, присвячений діалектам

«Гóвори́ з Володимиром Ільченком» - «Укрінформ» запускає новий проєкт, присвячений діалектам

Подкаст
Укрінформ
Новий авторський проєкт «Гóвори́ з Володимиром Ільченком» присвячений діалектам української мови та всіляким мовним тонкощам

Виходитиме він з 2 вересня на Youtube-каналі Укрінформу щотижня.

«В українській мові багато різних діалектів та говірок. Вони, на жаль, катастрофічно швидко зникають, відмінності між ними стираються, мова уніфікується, – каже ініціатор та автор проєкту, нині власний кореспондент агентства у Нью-Йорку Володимир Ільченко. – Але багато цікавого в українській глибинці ще залишилося. І ми прагнемо про все це «цікаве» розповісти, поділитись ним, а, отже, зберегти».

За його словами, два наголоси в назві проєкту поставлено свідомо, аби слухач чи глядач відразу відчув смак до предмету розмови та повагу до гóвору, на якому автор говори́тиме.

«Проєкт, на наше погляд, неординарний та своєчасний, – вважає генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко. – Він нагадує, що діалекти і суржик – це цілковито різні поняття, і ставитися до них слід по-різному. Говірки потрібно берегти й плекати, адже вони відображають давніші стани української мови, допомагають зрозуміти, як вона формувалася й розвивалася. Володимир Ільченко, який є кандидатом філологічних наук, робить це з глибоким знанням предмету, а ще яскраво та з артистизмом. Ми переконані, що кожному, хто народився й живе в Україні, буде цікаво «приміряти» тему розмови на себе, своє дитинство чи сьогодення. Тож мандруймо по різних регіонах України в просторі й часі, а якщо виникають запитання, питайте автора – відповість. Можливо, навіть рідною вам говіркою...»

Географія першого випуску подкасту – східне Полісся, Чернігівщина, унікальний регіон, у якому сконцентровано чимало говірок з тисячолітньою історією…

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-