Росія знищує в депортованих дітях будь-які спогади про Україну - Єрмак

Росія знищує в депортованих дітях будь-які спогади про Україну - Єрмак

Фото
Укрінформ
Росія знищує в депортованих дітях будь-які спогади про Україну, тому слід якомога швидше повертати їх на батьківщину.

На цьому керівник Офісу Президента Андрій Єрмак наголосив під час першої зустрічі Міжнародної коаліції країн за повернення українських дітей, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу ОП

Єрмак акцентував на важливості підтримання світовою спільнотою розробки дієвих інструментів, які забезпечать повернення незаконно вивезених Росією дітей до України.

«Вкрай важливо разом працювати над розробкою механізмів міжнародного права, що дадуть змогу працювати задля повернення дітей. Це питання невідкладне, і баритися з ним не можна. Ця робота має відбуватися швидко, бо діти ростуть, а росіяни й надалі вчиняють ці злочини», – підкреслив очільник ОП. 

Як зауважив Єрмак, Росія приховує дані про незаконно вивезених з України дітей та ігнорує будь-які запити міжнародної спільноти щодо надання відповідної інформації. Через це в України майже немає достовірних відомостей про викрадених та їхню подальшу долю. 

Читайте також: В Україні розслідують понад 3,4 тисячі воєнних злочинів проти дітей - Костін

Очільник ОП закликав учасників коаліції разом працювати над створенням механізмів для ідентифікації і відновлення документів, а також для фізичного повернення дітей в Україну.

«У нас вже багато відомостей про те, як дітей викрадають росіяни, як вони стають жертвами жорстокого поводження, їм змінюють імена. І йдеться не про якісь окремі випадки», – констатував він.

Єрмак нагадав, що загарбники самі розповідають, як змінюють українським дітям імена, передають неповнолітніх українців під опіку росіян, забороняють уживати українську мову. 

«Росіяни створюють системи, які спрямовані на те, щоб знищити в дітей будь-які спогади про Україну. Цих дітей налаштовують проти України, проти нашої культури, нашої мови. Щодня їх насичують фейками, дезінформують, кажуть, що їхніх батьків вбили або що батьки відмовилися від них і не шукають. Умови проживання вкрай кепські. Це геноцид. І найнебезпечніше те, що у ХХІ столітті немає реальних важелів впливу, міжнародних організацій, механізмів, щоб повернути цих дітей додому», – зазначив керівник ОП. 

На його переконання, кожен такий злочин проти українських дітей має бути докладно задокументований як доказ для майбутнього розслідування не лише в Україні, але й у Міжнародному кримінальному суді.

Читайте також: Україні вдалося повернути 387 із майже 20 тисяч викрадених Росією дітей

Єрмак висловив сподівання, що завдяки інтенсивному обговоренню повернення дітей, яке є одним із пунктів української Формули миру, створенню міжнародної коаліції та робочої групи вдасться повернути в Україну всіх депортованих дітей.

Очільник ОП подякував Катару, Ватикану й іншим країнам та міжнародним організаціям, які сприяють цим процесам. Зокрема, нагадав, що в День святого Миколая, 6 грудня, на батьківщину вдалося повернути вісьмох неповнолітніх українців.

Співголова експертної групи Bring Kids Back UA Гелена Кеннеді зі свого боку наголосила, що руйнування зв’язку із сім’єю шкодить дітям та підриває моральний дух усього народу.

«Дитинство – це безцінний період людського життя, у який формується ідентичність, формується особистість, людина вчиться будувати стосунки з оточенням. Переривання цього процесу має серйозні наслідки. Тож цьому треба запобігти», – заявила вона.

Кеннеді переконана, що міжнародна підтримка у цій справі є надзвичайно важливою. 

Американський бізнесмен і філантроп, голова мережі фондів «Відкрите суспільство» Олександр Сорос у своєму виступі зауважив, що кількість викрадених українських дітей уже сягнула населення деяких європейських країн. Він висловився за необхідність затвердження резолюції ООН, щоб українських дітей можна було повернути вже зараз.

«Це спроба знищити наступне покоління українців, їхню ідентичність. У своїх промовах Путін дуже ясно висловлюється про те, що він збирається зробити з українцями. З огляду на це гостро постає необхідність притягнути до відповідальності цих злочинців», – заявив Сорос.

Читайте також: Президент: Злочини щодо українських дітей - організована робота РФ

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець зі свого боку додав, що на повернення незаконно вивезених Росією дітей Україні знадобиться понад 55 років, і це за умови повернення щодня хоча б однієї дитини. Чекати ж так довго держава не може. 

Омбудсмен підкреслив, що депортацію українських дітей Росія практикує ще з 2014 року і продовжує це робити.

Так, від дня, коли російські загарбники викрали восьмирічну дитину вже минули майже десять років. 

«Тепер це дорослий юнак або дівчина. А діти ростуть дуже швидко, і Росія відбирає в них не тільки дитинство, але й родину, країну, національність», – зауважив Лубінець. 

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні на зустрічі радників з національної безпеки та зовнішньої політики представники Канади запропонували створити коаліцію країн, яка сприятиме поверненню депортованих Росією українських дітей. Ініціатива стала логічним продовженням програми Bring Kids Back UA.

Читайте також: Єрмак і правозахисниця Кеннеді обговорили подальші кроки для повернення депортованих дітей

Станом на грудень до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей долучилися вже понад 60 держав і міжнародних організацій.

8-9 грудня у Києві пройшла перша зустріч коаліції. Участь у заході взяли 72 представники інших країн і міжнародних організацій. Відкрив зустріч Президент України Володимир Зеленський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-