У Міноборони внутрішній аудит виявив за квартал фінансових порушень більш як на 10 мільярдів

У Міноборони внутрішній аудит виявив за квартал фінансових порушень більш як на 10 мільярдів

Укрінформ
За останній квартал цього року внутрішній аудит Міноборони встановив фінансові порушення та ризики втрати активів на понад 10 мільярдів гривень.

Як передає Укрінформ, про це повідомив заступник міністра оборони Юрій Джигир в колонці для Liga.net

«Найбільшу частину роботи поки що становить аудит і контроль витрачання коштів. Результатів у подоланні корупції від нової команди Міноборони очікують всі – і суспільство, і країни-партнери НАТО та ЄС. Проте системні зсуви в подоланні корупції відбудуться лише тоді, коли ми побудуємо дієві механізми захисту від неї. Працюємо над цим, але зміни потребують часу, а доки найбільша робота дістається внутрішнім аудиторам міністерства. Лише за останній квартал цього року вони встановили фінансові порушення та ризики втрати активів на понад 10 мільярдів гривень», - сказав Джигир.

Він зазначив, що відшкодування та усунення переважної частини порушень організовано безпосередньо під час проведення внутрішніх аудитів. До дисциплінарної та матеріальної відповідальності притягнуто більше трьохсот осіб. Питання щодо притягнення до інших видів відповідальності вирішується після передання результатів внутрішніх аудитів до правоохоронних органів.

Читайте також: Міноборони через пошкодження пакування вилучає частину сухпайків

Заступник міністра також наголосив, що Міноборони максимально зачищає метастази фінансових зловживань і робитиме це, доки стабільно не запрацює нова антикорупційна архітектура, яка будується. Цей процес напрацьовується з новими зацікавленими сторонами, серед яких Громадська антикорупційна рада при Міноборони, Офіс з підтримки змін, а також провідні антикорупційні експерти Незалежної антикорупційної комісії НАКО, Центру з питань доброчесності в оборонному секторі CIDS та інші.

Джигир також запевнив, що наразі оновлюється система закупівель за принципами Програми НАТО.

«Ми вже оновлюємо систему закупівель за принципами Програми НАТО з розбудови доброчесності, цілісності, прозорості та зниження корупційних ризиків у роботі оборонних та безпекових інституцій. У рамках Офісу з підтримки змін при Міноборони стартувала розробка нових підходів до регулювання ціни закупівель у єдиного постачальника. Також незалежні експерти впроваджуватимуть нову стратегію управління цінами на закупівельні позиції і контролюватимуть процеси укладання угод з постачальниками. Забезпечення конкурентності та обґрунтованості цін на продукцію чи послуги – прямий важіль зниження недоречних витрат чи ймовірності корупційних схем», - зазначив Джигир.

Читайте також: У Prozorro з'явилась нова функція - замовники пояснюватимуть потребу в закупівлі

За його словами, щоб кожна зацікавлена особа могла повідомити про випадки корупційних схем, Міноборони буде під'єднано до порталу викривачів НАЗК. «Кожен, хто має інформацію про зловживання, повинен бути почутий», - вважає Джигир.

Як повідомляв Укрінформ, 3 листопада НАЗК під час моніторингу в Міноборони ідентифіковано низку ризиків, що сприяють вчиненню корупційних правопорушень при здійсненні закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-