Поліція викрила шахраїв, які виманили ₴45 мільйонів під приводом «продажу» дронів для ЗСУ

Поліція викрила шахраїв, які виманили ₴45 мільйонів під приводом «продажу» дронів для ЗСУ

Фото, відео
Укрінформ
Правоохоронці викрили злочинне угруповання, яке під виглядом продажу дронів для Збройних сил ошукало українців на більш ніж 45 млн гривень.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Національна поліція.

Серед жертв шахраїв виявилися громадяни з усіх регіонів країни. Потерпілі збирали кошти на безпілотники різних модифікацій і комплектувальні елементи до них для відправки знайомим військовослужбовцям у зону бойових дій.

Громадян приваблювала вартість пропонованих ділками товарів, що була на 20-25% нижчою від ринкової.

Щоб увести потерпілих в оману, перші кілька замовлень зловмисники дійсно виконали. Переважна ж більшість замовників не отримала ні дронів, ні грошей.

Встановлено, що 92 потерпілих перерахували шахраям загалом понад 45 млн гривень.

Оплата здійснювалася готівкою та шляхом переказу на власні банківські картки, криптогаманці та рахунки підконтрольних ділкам суб’єктів господарювання. Надалі зловмисники виводили кошти шляхом фіктивного придбання автозапчастин і текстилю, а також туристичних послуг, які насправді не отримували.

Читайте також: У столиці затримали шахрайку, яка виманила у клієнтів банку майже ₴86 мільйонів

Правоохоронці провели сім обшуків за місцями проживання фігурантів у Києві, Одеській та Волинській областях. У результаті вилучили банківські картки, мобільні телефони, компʼютерну техніку, реєстраційні номери та документи фінансово-господарської діяльності, які використовували шахраї.

На виявлене майно зловмисників загальною вартістю понад 4,5 млн гривень, а також на 28,6 млн гривень, що перебували на банківських рахунках залучених до схеми підприємств, накладений арешт.

Організаторами злочинної схеми виявилися дві жінки, які й раніше використовували надзвичайні ситуації в країні для ошукування громадян.

Як з'ясувалося, під час блекаутів ці зловмисниці "продали" та не поставили 40 систем Starlink, а в період бензинової кризи реалізовували недійсні паливні талони. За вказаними фактами у 2023 році їм була оголошена підозра. Обвинувальні акти стосовно фігуранток правоохоронці скерували до суду для розгляду справи по суті.

Уже після того зловмисниці реалізували схему з дронами, не поставивши для потреб ЗСУ понад 600 одиниць різного типу.

Організаторкам та їх спільнику оголошена підозра в шахрайстві, учиненому в особливо великих розмірах організованою групою (ч. 3, 4, 5 ст. 190 Кримінального Кодексу).

Головна організаторка протягом тривалого часу переховується за кордоном. Поліцейські вживають заходів для оголошення її в міжнародний розшук.

Двоє інших фігурантів затримані. Суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі.

Як повідомляв Укрінформ, у Нікопольському районі Дніпропетровської області викрили двох шахраїв, які "продавали" неіснуючі автомобілі для ЗСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-