Навколо мобілізації засуджених чимало міфів - Малюська

Навколо мобілізації засуджених чимало міфів - Малюська

Ексклюзив
Укрінформ
Міністр юстиції Денис Малюська вважає за можливе мобілізувати осіб із судимістю, які не становлять реальної небезпеки для суспільства чи армії.

Про це він заявив в інтерв’ю Укрінформу.

Відповідаючи на запитання, чи відбудеться і коли мобілізація засуджених та осіб, котрі мають судимість, міністр сказав: “Моє переконання, що це робити потрібно, і я вірю в те, що це неминуче. І мені здається, що навколо цієї тематики чимало міфів, і ніхто просто цього питання не опрацьовував”.

У цьому зв'язку він зауважив, що в українців уявлення про це "як про міф про Пригожина (засновника ПВК "Вагнер" - ред.), який забирає з в’язниць людей, ув’язнених,.. які ... бігають з автоматами і можуть вистрелити в кого завгодно”.

За його словами, насправді ж ситуація простіша. Адже на сьогодні не тільки ув’язнені, які перебувають у місцях позбавлення волі, не підлягають призову. "Наприклад, людина порушила правила дорожнього руху, поїхала на червоне світло, машина виїхала на перехрестя, вона цю машину об’їхала, середньої тяжкості ушкодження у іншого водія, є кримінальне провадження, отримала покарання з відстрочкою виконання. Вона гуляє по вулицях, є сім’я, вона працює, просто періодично вона відвідує наші центри пробації. Ця людина не підлягає призову. У мене велике запитання: а чому?” - зазначив міністр юстиції.

На його переконання, таких людей треба мобілізовувати.

"Це ми говоримо про тих, хто не у в’язниці. Їх багато. Є ті, хто у в’язниці, і так само реальної небезпеки для суспільства чи армії не становлять. Найкласичніший, найгарячіший приклад, який не дискутується, - корупціонери. Їх посадили у в’язницю. А чи не варто, щоб вони кров’ю захищали свою репутацію - умовно кров’ю, звісно, але на фронті? Чимало з них готові, бажають виправдатись, і це не люди, які почнуть стріляти по своїх. Більше того, останній аргумент: навіть якщо ми беремо з в’язниці людей - є купа людей, які нами проаналізовані, які, ми переконані, що вони є безпечними. Але, армія - це ж не тільки стріляти з артилерії, там копати треба багато де”, - вважає міністр.

Читайте також: Закон про мобілізацію має бути справедливим і зрозумілим для всіх - Данілов

Малюська додав, що у військових є купа роботи, яку можна виконувати і без зброї.

“Чому їх не можна залучити? Мова про тисячі людей. Тому наша позиція - це робити треба. Ми будемо м’яко це пропонувати парламенту, будемо переконувати військових, що їм це теж потрібно. Коли нам це вдасться, це буде реалізовано, а я думаю, що це неминуче”, - наголосив Малюська.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (№10449). Він, зокрема, пропонує надати право засудженим особам, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, за бажанням бути призваними на військову службу за призовом під час мобілізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-