В Україні треба переосмислити історичну освіту - експерт

В Україні треба переосмислити історичну освіту - експерт

Самохвалов запитує
Укрінформ
В Україні треба певною мірою переосмислити історичну освіту, навчати викладачів доносити матеріал до учнів чи широкої аудиторії.

Таку думку висловив історик, журналіст Олексій Мустафін у програмі Укрінформу «Самохвалов запитує».

«В Україні треба певною мірою переосмислити історичну освіту. Для того, щоб ми ототожнювали себе з власною державою, ми маємо розуміти, що завдання вишів - готувати людей, які будуть розповідати про історію», - сказав Мустафін.

За його словами, у нас існує дві проблеми у вивченні і викладанні історії: зашореність (наприклад, у нас є радянська модель розуміння історії, яка так чи інакше постійно відтворюється) та спосіб донесення інформації до аудиторії. Історик наголосив, що викладачів потрібно вчити всім навичкам, які дозволяють донести матеріал до учнів чи широкої аудиторії.

Читайте також: У Софії Київській презентували англомовну «Історію України-Руси» Грушевського

Крім того, Мустафін зазначив, що треба відкривати горизонти – розуміти, що ми існуємо в межах не лише України, а й Європи і світу. На його переконання, чим більше ми будемо відкритими, тим більше у нас буде обмінів і зв'язків зі світовою науковою спільнотою.

Журналіст підкреслив, що найважливіше у будь-якому викладі історії, щоб читач, глядач чи слухач розумів логіку та наслідкові зв'язки.

Мустафін наголосив, що треба навчати історії не лише дітей, а й освічувати всіх громадян, тому що знання історії важливе для самоусвідомлення та розуміння того, куди ми рухаємось.

Читайте також: Про війну треба збирати якомога більше даних по свіжих слідах - Дробович

Він додав, що на його думку, українці погано знають свою історію. Проте зауважив, що, з іншого боку, те, як українці поводять себе під час повномасштабної агресії, свідчить, що певне усвідомлення своєї власної історії є.

Як повідомляв Укрінформ, більшість українців – 69% – вважають, що громадяни України потроху долають суперечності та йдуть шляхом до згуртованої політичної нації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-