Із Польщі депортували двох українських журналістів, які розслідували тему торгівлі з РФ

Із Польщі депортували двох українських журналістів, які розслідували тему торгівлі з РФ

Укрінформ
Із Польщі депортували двох українських журналістів, які розслідували тему вантажних перевезень на польсько-російському кордоні.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Національна спілка журналістів України.

У журналістів інформагентства «Район.ін.юа» Юрія Конкевича й Олександра Пілюка також відібрали техніку, зауважили в НСЖУ.

«Польська поліція затримала нас та вилучила майно, не повідомила консулу, не дала можливості зателефонувати до України, а Агенція внутрішньої безпеки назвала особами, які загрожують національній безпеці Польщі, та видворила, - повідомив Конкевич.

Редакція «Район.in.ua» звернулася до органів державної влади України і Польщі з проханням належно відреагувати на цей інцидент.

«Ми звертаємося до міжнародних журналістських організацій за підтримкою, адже така реакція польських правоохоронців загрожує свободі слова не тільки щодо українських журналістів. Також ми вимагаємо повернути майно, яке є коштовним й становить матеріальну цінність», - заявив директор інформагентства Ігор Денисевич.

Читайте також: «Репортери без кордонів» засудили затримання українських журналістів у Польщі

Як нагадали у НСЖУ, це вже другий випадок, коли польські правоохоронці затримують журналістів, які висвітлюють тему торгівлі між Польщею та Білоруссю-Росією.

Раніше силовики затримували розслідувачів «Української правди» Михайла Ткача та Ярослава Бондаренка.

НСЖУ висловлює свою солідарність із колегами і звертається із закликом втрутитися і захистити права українських журналістів до Асоціації польських журналістів (SDP) та Міжнародної і Європейської федерацій журналістів.

Читайте також: У Польщі біля кордону з Білоруссю затримали журналіста Ткача

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці лютого польські правоохоронці затримали журналіста Михайла Ткача, коли той знімав матеріал про транзит продукції між Польщею, Росією та Білоруссю. Разом із Ткачем затримали оператора. За словами журналіста, у комендатурі їх допитували не лише поліцейські, а й представники спецслужби. Їх утримували в комендатурі щонайменше протягом чотирьох годин і весь цей час не дозволяли ні з ким зв'язуватися.

Серед іншого, українців розпитували, чи будуть вони публічно розповідати про своє затримання.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» засудила перешкоджання роботі працівників видання «Українська правда» з боку правоохоронців Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-