Законопроєкт про мобілізацію: Комітет ВР підтримав відстрочку для аспірантів усіх форм навчання

Законопроєкт про мобілізацію: Комітет ВР підтримав відстрочку для аспірантів усіх форм навчання

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки на своєму засіданні під час розгляду правок до законопроєкту про мобілізацію підтримав надання відстрочки від мобілізації для аспірантів усіх форм навчання.

Про це повідомила народний депутат від парламентської фракції «Європейська солідарність», член профільного комітету Ірина Фріз у Фейсбуці, передає Укрінформ. написала вона.

Політик поінформувала також, що на засіданні у п’ятницю комітет продовжив розгляд правок до законопроєкту про мобілізацію, які стосувались надання відстрочки та бронювання.

Фріз підкреслила, що було розглянуто 260 правок.

За словами народної обраниці, було підтримано комітетську правку щодо відстрочки доглядачів. Так, передбачається відстрочка для осіб, які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю ІІІ групи, встановленої внаслідок відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів чи онкологічного захворювання, розумових, психічних вад або наявності в такої особи неповнолітньої дитини (дітей).

Читайте також: Законопроєкт про мобілізацію: у Раді хочуть перекрити лазівку для деяких ухилянтів

Також пропонується не мобілізовувати осіб, які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи, або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та відповідно до закону зобов'язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами із інвалідністю, потребують постійного догляду, відбувають покарання у вигляді позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов'язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов'язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

Водночас передбачається надання відстрочки членам сім’ї другого ступеню споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайнятим постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеню споріднення чи їх неможливості здійснювати догляд унаслідок того, що вони самі потребують догляду).

«Комітет не підтримав надання відстрочки для певних категорій громадян, яких правками намагались додати до редакції законопроєкту, що ухвалено в першому читанні. З переліком пропозицій можна ознайомитись у порівняльній таблиці з 1500 правки. Частина з них будуть мати бронювання, частина відхилена взагалі», - зауважила Фріз.

Читайте також: Комітет Ради залишив у законопроєкті про мобілізацію одне обмеження для ухилянтів - депутат

Зокрема Комітет не підтримав відстрочку для осіб начальницького складу НАБУ та ДБР, співробітників МЗС та осіб, які мають дипломатичний ранг "надзвичайний та повноважний посол", особам, які є релігійними проповідниками, наставниками або іншими священнослужителями релігійних організацій, для працівників позашкільної освіти, для неповнорідних братів/сестер, для творчих працівників, реставраторів, головних зберігачів фондів та керівників національних закладів культури.

Фріз анонсувала, що наступне засідання комітету з питань нацбезпеки відбудеться у понеділок, 25 березня.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (№10449).

Під час роботи над законопроєктом до другого читання Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки ухвалив рішення відхилити всі пропозиції щодо застосування заходів впливу за ухилення від мобілізації, окрім однієї - обмеження керування транспортним засобом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-