Експерти пропонують посилити вплив страхового стажу на розмір пенсій

Експерти пропонують посилити вплив страхового стажу на розмір пенсій

Укрінформ
Роль страхового стажу при обрахуванні пенсійних виплат, яку зараз фактично нівельовано, треба підвищувати.

Таку думку під час засідання круглого столу на тему: «Особливості правового регулювання реалізації права на пенсію в умовах воєнного стану в Україні», що відбулося в Укрінформі, висловила професорка кафедри трудового права та права соціального забезпечення юридичного факультету КНУ ім. Т.Шевченка Ольга Кучма.

Вона зазначила, що відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», ключовими чинниками, які впливають на розмір пенсійних виплат, є страховий стаж, сума заробітної плати (доходу) застрахованої особи, з якої сплаченs страхові внески за кожен місяць, за який нараховується пенсія. А також розмір середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачувалися страхові внески і яку, за законом, беруть до уваги при визначенні коефіцієнта зарплати за відповідний місяць. Ще один показник - середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачувалися страхові внески за три календарні роки, що передують року звернення людини за призначенням пенсії.

«Дисбаланс у розмірі пенсійних виплат людям, котрі виходили на пенсію в різний період, в основному, пов'язаний саме зі змінами останнього показника - розміру середньої зарплати (доходів) в Україні, з якої сплачені страхові внески за три календарні роки, що передують року виходу на пенсію. Зрозуміло, що з кожним наступним роком цей показник збільшується і той, хто оформляв пенсію пізніше, матиме більший показник середньої зарплатні, ніж той, хто зробив це раніше», - пояснила науковиця.

Вона вважає, що для відновлення справедливості в цій частині потрібно при зміні відповідного показника здійснювати щорічний перерахунок пенсій, які були призначені раніше. Розмір виплат не має залежати тільки від трьох останніх років перед зверненням людини за оформленням пенсії. Таким чином, формулу для обчислення виплат особам, котрі виходили на пенсію в різні роки, буде врівноважено.

Читайте також: Призначення пільгової пенсії за віком: Верховний суд звернувся з поданням до КСУ

Кучма пропонує переглянути ухвалене на одному з етапів пенсійної реформи рішення про зменшення коефіцієнта страхового стажу з 1,35 до 1. Адже це призвело до погіршення становища пенсіонерів, котрі мають тривалий стаж роботи.

«Вважаю, повернення до попереднього коефіцієнта було б справедливим з точки зору підвищення ролі страхового стажу в пенсійному забезпеченні. Бо зараз люди, котрі мають тривалий стаж роботи (по 35-40 років), в основному, отримують пенсії у 4 тисячі гривень – через те, що значення страхового стажу при обчисленні пенсій майже нівельоване», - наголосила Ольга Кучма.

Як повідомлялося, після індексації з 1 березня пенсійні виплати в Україні зросли в середньому на ₴397,07, середній розмір пенсії становить ₴5 792,02. За даними пресслужби Пенсійного фонду України, перерахунок здійснили для майже 10 млн пенсіонерів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-