40% українців вважатимуть перемогою повне відновлення кордонів

40% українців вважатимуть перемогою повне відновлення кордонів

Опитування
Укрінформ
Відновлення кордонів станом на січень 2014 року вважатимуть перемогою України 40% її громадян.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказав безпековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» Тарас Жовтенко, презентуючи результати загальнонаціонального соціологічного опитування щодо оцінки українцями зусиль держави з відновлення.

«Переважна більшість респондентів (40%) як перемогу у війні сприймає звільнення українських територій, всіх, які знаходяться під окупацією, і, відповідно, отримання доступу до цих територій центральною та регіональною владою», - сказав Жовтенко.

Зокрема, у західних регіонах України так вважає 31% опитаних, у центральних - 45%, південних - 35%, східних областях - 44%.

Близько 20% опитаних перемогою вважатимуть знищення російської армії та сприяння повстанню або розпаду всередині Росії. Зокрема, за такий сценарій висловилися 20% опитаних у західних областях, 25% у центральних регіонах, 24% у південних та 15% у східних областях.

Як зазначають дослідники, порівняно з червнем 2023 року спостерігається незначна тенденція до зростання толерування у суспільстві завершення війни за умов, якщо нині окуповані території залишаться і надалі окупованими Росією: 9% у березні 2024 р. порівняно з 2,4% у червні 2023 р.

Найбільша частка респондентів, які готові на завершення війни без деокупації окупованих територій, проживає у південних областях - 16%, що на 7% більше порівняно з медіанним значенням у решті областей.

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології в період із 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення» (UA Recovery Window Media Network).

Методом face-to-face опитано 2001 респондента віком від 18 років, які проживають у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві.

Читайте також: У перемогу над Росією вірять 89% українців - КМІС

У Запорізькій, Харківській та Херсонській областях опитування проводилося лише на територіях, підконтрольних українському уряду і де не ведуться бойові дії.

Опитування проводилося за багатоступеневою вибіркою із застосуванням випадкового відбору населених пунктів на перших етапах та квотним відбором респондентів на заключному етапі. Вибіркова сукупність відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводилося опитування, станом на початок 2022 року.

Максимальна випадкова похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Як повідомляв Укрінформ, посол США в Україні Бріджит Брінк у лютому заявила, що для Америки перемога України у війні означатиме повернення всіх її територій. Тому Вашингтон підтримуватиме це прагнення, щоб перемога України стала стратегічною поразкою для президента Росії Путіна.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-