Для ефективної професійної освіти потрібна співпраця навчальних закладів з бізнесом - експертка

Для ефективної професійної освіти потрібна співпраця навчальних закладів з бізнесом - експертка

Укрінформ
Для ефективної професійної освіти потрібна співпраця навчальних закладів з бізнесом, оскільки чим більше учнів професійних ліцеїв матимуть можливостей працювати протягом навчання, тим буде краща якість освіти та залучатиметься більше людей до такої освіти.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на секретаря Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Наталію Піпу.

«Ідеально було б зробити дуальну освіту з рестораторами чи іншими сферами, коли держава забезпечує загальну базову освіту, а спеціалізовану – учні здобувають в різних галузях у роботодавців», - зазначила вона під час стратегічній сесії, яка проводилася в Києві в рамках швейцарсько-українського проєкту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти».

Піпа нагадала про колізію з ресторанним бізнесом: в Україні є безліч училищ і технікумів ресторанного бізнесу, але при цьому ресторатори створюють свої професійні курси. Виходить, що держава витрачає гроші платників податків за навчання в училищі ресторанного бізнесу, а ресторатори окремо вкладають гроші в навчання своїх кадрів.

Читайте також: Реформа старшої профшколи: менше юристів, більше - робітників та кухарів

Експертка пропонує звернутися до досвіду, зокрема, Швейцарії, де на практиці дуальна освіта успішно реалізовується: умовно дитина два дні вчиться, а три дні – безпосередньо працює, отримує досвід і ще не заробітну плату, але стипендію. Це дає можливість випробовувати, чи справді ти обрав свій фах.

Як повідомляв Укрінформ, експерти прогнозують, що завдяки реформі старшої школи, яка стартує в Україні в 2027 році, підвищиться престижність професійної освіти, а відсоток учнів, які підуть у ці заклади, підвищиться, як мінімум до 45%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-