Реформа старшої школи: експерти кажуть, що кількість предметів скоротиться

Реформа старшої школи: експерти кажуть, що кількість предметів скоротиться

Укрінформ
Реформа старшої школи, яка повноцінно стартує в Україні в 2027, передбачає скорочення кількості предметів до 11-12, що розвантажить програму і наблизить українську освіту до загальносвітових стандартів.

Про це йшлося на стратегічній сесії, яка проводилася в Києві в межах швейцарсько-українського проєкту DECIDE - «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», передає Укрінформ.

«Майже в усіх розвинутих країнах освіту в школі навчаються 12 (інколи 13) років. 11-річна освіта залишилася в Україні, Білорусі, Росії та Азербайджані. Тобто ця реформа насамперед - це перехід до загальносвітових стандартів», - зазначив заступник міністра освіти і науки з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Дмитро Завгородній.

Дмитро Завгородній

За його словами, зараз у старших класах учні відчувають перевантаження через велику кількість навчальних годин і предметів. Проте це не сприяє підвищенню якості освіти, і часто батьки змушені наймати репетиторів, щоб підготувати дітей до вступу у вищі навчальні заклади.

Починаючи з 2027 року старші класи будуть з 10-го по 12-й. До старшої школи додасться 10-й клас, в якому учні матимуть змогу надолужити освітні втрати та, можливо, змінити думку про предмети, які колись здавалися нецікавими. Саме тому в 10-му класі найбільша кількість обовʼязкових для всіх навчальних предметів, але їхня кількість зменшуватиметься з кожним наступним класом. Учні зможуть ще раз утвердитися у виборі профілю або обрати інший.

Читайте також: Учні старшої школи з 2027 року більше впливатимуть на вибір профільних предметів - МОН

У 2025-2026-му навчальному році буде запущено «пілот» старшої профільної освіти, і в кожній області з’явиться по одному академічному ліцею і по два професійні. Зараз освітяни спільно в межах швейцарсько-українського проєкту DECIDE шукають оптимальну модель та визначають, які саме профілі там мають бути.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство освіти і науки України разом зі швейцарсько-українським проєктом DECIDE запустило напрям «DECIDE: ПРОФТЕХ» з підтримки реформи професійної освіти для підвищення її престижності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-