Центральний регіон України є найбільш активним у питаннях мобілізації

Центральний регіон України є найбільш активним у питаннях мобілізації

Опитування
Укрінформ
Прагнення уникнути мобілізації більш поширене в східному регіоні України, а найменше - у центральному.

Такі дані оприлюднив в Укрінформі під час презентації загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні» безпековий аналітик, в.о. виконавчого директора Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

«Прагнення уникати мобілізації більш поширене в східному регіоні. Тут 39% опитаних вказали, що більшість з їхніх знайомих, які можуть підлягати мобілізації, намагаються уникнути цього, тоді як у південному регіоні відповідна частка становить 32%, у західному регіоні - 29%, а найменшою (15%) вона виявилася в центральному регіоні», - повідомив він.

Щодо готовності тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, то 7% опитаних висловили готовність приєднатися до Сил оборони в разі мобілізації, 9% - готові приєднатися до Сил оборони у разі, якщо воєнні дії наблизяться до місця їхнього проживання, а 35% зосереджені на роботі та наданні посильної невійськової допомоги. «24% заявили, що намагатимуться просто вижити. Інші - не визначились», - йдеться у дослідженні.

В опитуванні також зазначається, що визначаючи реакцію своїх близьких та знайомих на процес мобілізації, респонденти відзначають наявність проблеми ухилення від цього процесу. Зокрема, 25% опитаних зазначили, що більшість з їхнього оточення намагаються уникати мобілізації, водночас 47% відзначають, що деякі зі знайомих уникають, а деякі готові бути мобілізованими. Зважаючи на те, що в останній групі респондентів частина знайомих таки готові до мобілізації, можна говорити про те, що готовність до мобілізації перебуває не на низькому, а на посередньому рівні.

Відповідаючи на запитання щодо впливу на суспільство закону про мобілізацію, Жовтенко зауважив, що цей закон виставляє лише пріоритети. Насправді він не регулює функціонування системи всередині. На додаток до ухвалення закону треба робити ще й інші кроки, які будуть змінювати в принципі філософію і підходи до комплектування ЗСУ, потрібно перейти зрештою до повноцінного рекрутингу. Більше впливатиме на соціальні настрої у суспільстві не сам факт наявності закону, а яким чином цей закон буде на практиці реалізований, зокрема ідеться про ситуацію з ТЦК у регіонах.

Тарас Жовтенко

Своєю чергою cпівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник зауважив, що наразі потрібно переглянути стратегію щодо досягнення перемоги у війні, бо ні український контрнаступ, ні російський не приніс стратегічного перелому у ході війни. На жаль, у першому кварталі 2024 році стався «ідеальний шторм» по відношенню до України.

«Це коли у часі і просторі збіглись негативні фактори», - пояснив він. Така ситуація виникла на початку року і спостерігалася до останніх днів, коли було прийнято рішення США щодо допомоги Україні. На фронті також спостерігався повзучий російській наступ. Відбувся вимушений відхід наших військ з Авдіївки. Цей фактор вплинув на настрої суспільства і наших партнерів. Наразі ситуація виправляється, констатував Мельник.

Олексій Мельник

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 21 по 27 березня 2024 року. Опитування методом face-to-face проводилося у лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії. Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Читайте також: Два місяці на уточнення статусу: Сухопутні війська кажуть, що ТЦК працюють цілодобово

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський підписав Закон про мобілізацію, після чого останній був опублікований і вже в середині травня набирає чинності, окрім окремих норм, які запрацюють у кінці року. Які потенційні зміни приховує в собі нормативно-правовий акт для вітчизняного бізнесу та громадян призовного віку, читайте у статті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-