Система власності Telegram залишається непрозорою - Юрчишин

Система власності Telegram залишається непрозорою - Юрчишин

Укрінформ
Система власності Telegram є непрозорою і необхідно зрозуміти, хто стоїть за цією соцмережею та хто її представляє.

Про це під час Міжнародної конференції з медіаграмотності та саморегулювання медіа, що проходить у Києві, заявив голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми досі не розуміємо системи власності окремих соціальних мереж, зокрема Telegram. Важливо розуміти, чи не стирчать за цією соцмережею, як і за «Однокласніками» та «Вконтакте», вуха ФСБ. Головне управління розвідки та СБУ твердять, що дуже ймовірно, що так», - зазначив Юрчишин.

За його словами, регулювання діяльності якоїсь окремої соцмережі неможливе за принципом формування підходу законодавства, тому у цій справі Україна буде відштовхуватися від тих практик, які існують в Євросоюзі, відповідно до Digital Service Act. «Єдине, що не на всі соцмережі (зокрема Telegram і ТікТок) ці правила поширюються. Тож нам, ймовірно, доведеться додатково регулювати свої відносини з такого роду мережами», - сказав народний депутат.

Читайте також: Apple вимагає від Telegram заблокувати низку каналів для українців

«Нам потрібно розуміти, хто стоїть за мережею; хто її представляє і які є механізми усунення контенту, що порушує законодавство України», - пояснив Юрчишин.

Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, віцепрезидент Парламентської асамблеї ОБСЄ Микита Потураєв під час виступу на конференції зазначив, що соцмережа Telegram є осередком даркнету. «В анонімних каналах Telegram відбувається усе - від поширення підривної російської пропаганди до продажу наркотиків, зброї і навіть дитячої порнографії», - заявив Потураєв.

Юрчишин, тим не менш, висловив сподівання, що вдасться знайти механізми ефективнішої комунікації з мережами, як це вже відбулося з «Вайбером». «Зараз у процесі налагодження комунікації з «ТікТоком», буквально днями було заблоковано 24 акаунти російських пропагандистів у цій мережі на території України», - сказав він.

Читайте також: Юрчишин про Телеграм: Завжди краще регулювати, а не закривати

Як повідомлялося, очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що закриття (або блокування) анонімних Телеграм-каналів тимчасово може стати вирішенням питання з цією соцмережею, але все ж таки потрібно змусити їх зареєструватися.

Експерти з кібербезпеки не радять військовим використовувати Телеграм.

Перше фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-