Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 15

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 15

Укрінформ
Що означає військова допомога США. Як діятимуть обмеження для чоловіків за кордоном. Трудовий стаж біженців поза Україною врахують при обчисленні пенсії.

У випуску: 

  • Байден підписав закон із військовою допомогою Україні на майже $61 мільярд
  • Чоловіки призовного віку не зможуть отримати паспорт за кордоном - Кабмін
  • За кордоном повістки вручати не будуть - Міноборони

  • Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських держав
  • Після війни в Україні буде близько 5 мільйонів ветеранів - експерти
  • У Києві презентували посібник про можливості кар'єрного успіху після військової служби
  • В Україні буде простіше отримати статус особи з інвалідністю внаслідок війни - Мінветеранів
  • Трудовий стаж українців за кордоном врахують при обчисленні пенсії

  • Рух «Єдині» за два роки допоміг опанувати українську мову понад 440 тисячам людей
  • Опендатабот запускає сервіс для перевірки забудовників
  • Apple вимагає від Telegram заблокувати низку каналів для українців

Допомога США

Президент США Джо Байден підписав закон про допомогу Україні від США на майже 61 мільярд доларів. Крім того, Пентагон офіційно оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на суму 1 мільярд доларів, який включає боєприпаси для ППО, ракети HIMARS, снаряди, бронетехніку та інші озброєння.

Головне завдання Сил оборони України - робити все, щоб компенсувати втрачені пів року без військової підтримки нашого ключового партнера і союзника - США.

Пів року Сили оборони України стримували потужний наступ росіян, використовуючи практично тільки внутрішні ресурси. Допомога, яку Україна отримувала від європейських партнерів, хоч і є важливою для нас, але не могла вирішально вплинути на перебіг бойових дій.

Авдіївка стала можливою через те, що у Сил оборони України не було достатніх засобів захисту. Але при цьому на тлі дефіциту боєприпасів Київ тримає фронт. 

Тепер Україна отримає ракети для протиповітряної оборони, 155-мм і 105-мм артилерійські снаряди та багато іншої критично-важливої зброї. Також отримаємо системи протиповітряної оборони, ракети, в тому числі ATACMS, і артилерійські снаряди. 

Сили оборони України поступово зможуть почати вирішувати проблеми, які накопичувались на фронті пів року, поки потрібної зброї та підтримки від США не було.

Мобілізація

Отримати паспорт громадянина України та закордонний паспорт чоловіки призовного віку, які перебувають за кордоном, зможуть лише в територіальних органах чи підрозділах Державної міграційної служби - відповідну постанову ухвалив уряд. Водночас нове правило не застосовуватиметься до чоловіків, які мають право на перетин кордону під час воєнного стану.

Уряд України заборонив пересилати закордонні паспорти і паспорти громадянина України за кордон. Тож МЗС України обмежило надання консульських послуг чоловікам віком 18-60 років за кордоном, включно з оформленням заявок на отримання закордонних паспортів та їхню видачу.

Призупинення процесу обумовлене необхідністю вирішення питань щодо військового обліку за кордоном та розвʼязання питань, які виникли у ході імплементації норм і положень нового закону про мобілізацію. Відповідно до нового закону, після оновлення даних у ТЦК громадяни вказаної категорії матимуть доступ до консульських послуг згідно із законодавством у повному обсязі. Механізм оновлення та перевірки військово-облікових даних для чоловіків 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном, наразі визначається з-поміж доступних варіантів і узгоджується. Щойно ця міжвідомча робота буде завершена, дипустанови та МЗС оприлюднять докладні роз'яснення.

Українські територіальні центри комплектування і соціальної підтримки (ТЦК СП) за кордоном працювати не будуть. Речник Міноборони Дмитро Лазуткін пояснює, що після набуття чинності нового закону про мобілізацію в чоловіків призовного віку в Україні і за кордоном протягом 60 днів буде можливість оновити військово-облікові дані, зокрема і через електронний кабінет. Речник Міноборони каже, що зараз роблять все можливе, щоб електронний кабінет, через який можна оновити дані, запрацював у червні.

Основні зміни в законі про мобілізацію, які стосуються як військовослужбовців, так і цивільних громадян України, наводить Міноборони. Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня.

За результатами опитування, проведеного у жовтні-грудні 2023 року соціологічною групою «Рейтинг» у співпраці з інститутом досліджень Gallup International в межах проєкту “End of Year” 2023, Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських держав. Понад 60% українців готові йти воювати за свою країну, що майже вдвічі більше за тих, хто не готовий.

Можливості для ветеранів

Після війни в Україні буде близько 5 мільйонів ветеранів, зазначила заступник виконавчого директора Українського ветеранського фонду Каріна Дорошенко та підкреслила, що ветеран – це не про пільги, а ветеран має перетворюватись на людину, яка про можливості.

У Києві презентували посібник про можливості кар'єрного успіху після військової служби. Співавтор посібника «Як досягти кар'єрного успіху після військової служби», голова ГО «Зелена Смуга» Олександр Куклишин зазначив, що посібник надасть дієві рекомендації та інструменти, необхідні для визначення майбутньої кар’єри, а також окреслить подальші кроки для досягнення успіху в обраній цивільній справі після закінчення військової служби. «Очікування від того, що людина повертається в цивільне життя, дуже великі як матеріальні, так і емоційні. Саме формування правильних очікувань і надання дорожньої карти щодо того, як людині вчиняти у цивільному житті, одна з цілей цієї праці», – сказав керівник БО «Нова Юкрейн» Ігор Нощенко.

Спрощений алгоритм дій щодо отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни напрацьований в Україні - термін отримання статусу особи з інвалідністю не перевищуватиме 30 днів, повідомив в.о. міністра у справах ветеранів Олександр Порхун: «Процедура надання статусу, скарги на незаконну відмову або його неправомірна видача тепер будуть жорстко контролюватися Мінветеранів. Можна рухатись двома шляхами – безпосередньо через ЦНАП. Тобто у паперовій формі, незалежно від зареєстрованого місця проживання, ветеран або ветеранка може звернутися у вікно ЦНАПу та подати перелік документів для отримання певних статусів. Другий шлях – в електронній формі через єКабінет, «Дію» чи Єдиний державний реєстр ветеранів війни».

Уряд допомагає громадянам

Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроєкт №9453, який розв'язує одразу декілька проблемних питань із призначенням пенсій, що виникли через початок повномасштабної російської агресії.

Так, зазначений закон вирішує питання обчислення трудового стажу та суми заробітку українців, які переїхали до України з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької та Луганської областей, і не могли через розірвання дипломатичних відносин з країною-агресором підтвердити, що вони не отримують пенсію від пенсійних органів РФ, і відповідно, отримати призначення пенсії в Україні.

Крім того, ухвалений закон вирішує питання обчислення страхового стажу, набутого громадянами України в період роботи в РФ, Білорусі, Вірменії, Казахстані, Киргизстані, Таджикистані, Туркменістані, Узбекистані. Ця можливість була втрачена після виходу Росії і України з Угоди між державами-учасницями СНД про гарантії прав громадян цих країн щодо пенсійного забезпечення.

В Україні безоплатну допомогу при гострому мозковому інсульті можна отримати в 227 медичних закладах, які мають договір із Нацслужбою здоров’я, поінформувала голова НСЗУ Наталія Гусак, зазначивши, що пацієнту з підозрою на інсульт не потрібне направлення лікаря, аби отримати меддопомогу безоплатно, адже це невідкладний стан, і людину в потрібний медичний заклад доставить екстрена допомога. У межах пакета «Медична допомога при гострому мозковому інсульті» пацієнту забезпечується первинний огляд, оцінка тяжкості інсульту, інструментальні дослідження (СКТ, МРТ, ЕКГ, УЗД, зокрема невідкладна нейровізуалізація тощо), лабораторні дослідження (клінічний аналіз і біохімічний аналіз крові, коагуляційний гомеостаз тощо). Пацієнту також мають забезпечити лікарське спостереження та медсестринський догляд, консультації інших лікарів, лікування інсульту, зокрема системну тромболітичну терапію (при ішемічному інсульті), своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування. У межах пакета забезпечуються і ліки з Нацпереліку основних лікарських засобів, необхідні медвироби й витратні матеріали та реабілітаційна допомога в гострому реабілітаційному періоді, харчування в умовах стаціонару.

Україна відбудовується

Виплати компенсацій за пошкоджене та знищене житло за програмою "єВідновлення" погоджено вже для понад 65 тис. українців, з них майже 13 тис. подали заяви на отримання житлових сертифікатів. Ще майже 13 тис. українців подали заяви на отримання житлових сертифікатів за повністю знищене житло загальною сумою на 10,1 млрд грн. Вже 2 402 заявники успішно реалізували житлові сертифікати, придбавши нове житло замість знищеного.

Команда Opendatabot запустила проєкт «Опендатабот. Корупційні ризики новобудов», який допоможе контролювати надійність забудовника. Новий сервіс стане в нагоді покупцям житла, які зможуть контролювати надійність забудовника, а також журналістам-розслідувачам та громадським активістам, які зможуть стежити за належним містобудуванням і вчасно виявляти правопорушення.

Суспільні зміни

За два роки діяльності Всеукраїнський рух «Єдині» забезпечив умови для опанування української мови для більш ніж 440 тисяч людей, наступна мета проєкту – допомогти мільйону людей, повідомляють у Мінкультури та інформполітики.

Українська аудиторія майже повністю відмовилася від російського контенту. Це стосується російських опозиційних і офіційних ЗМІ, а також популярної музики. Натомість зросла частка тих, хто почав дивитися матеріали, до створення яких залучені військові експерти, а також спостерігається зростання зацікавленості аудиторії в українському контенті – цікавить українська популярна музика, матеріали, що стосуються історії та культури України - дослідження «Індекс медіаграмотності української аудиторії».

Telegram є осередком даркнету

«Чи не стирчать за цією соцмережею, як і за «Однокласніками» та «Вконтакте», вуха ФСБ. Головне управління розвідки та СБУ твердять, що дуже ймовірно, що так», - зазначив голова Комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин. Представники медіа вважають, що система власності Telegram є непрозорою і необхідно зрозуміти, хто стоїть за цією соцмережею та хто її представляє.

Наразі компанія Telegram отримує запити від технологічного гіганта Apple щодо вимог заблокувати низку каналів для користувачів iPhone з українських SIM-карт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-