Україна може ефективно боротися проти роспропаганди без воєнної цензури - Потураєв

Україна може ефективно боротися проти роспропаганди без воєнної цензури - Потураєв

Укрінформ
Україна не вичерпала усіх інструментів для ефективної боротьби з російською пропагандою без запровадження воєнної цензури.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв (фракція партії "Слуга народу") в ефірі Українського радіо, передає Укрінформ.

"Я насправді вважаю, що ми зовсім не вичерпали усіх інструментів і можливостей ефективно боротися з москалями без запровадження воєнної цензури. Хоча припускаю, що якщо нам не вдасться збудувати ефективну інформаційну оборону, то доведеться думати про більш радикальні рішення. Але переконаний, що час для цього ще не прийшов", - сказав депутат.

Він наголосив на необхідності привертати увагу суспільства до небезпек в інтернеті, і передусім на платформах спільного доступу до інформації, де контент не модерується, як у Телеграмі. "Зараз ми сфокусовані на тих каналах, які нас просто атакують, намагаючись підірвати нашу суспільну єдність, нашу стійкість і так далі. Але там є і такі речі, які не менш кримінальні із погляду законів будь-якої демократичної країни. І я вважаю, що насправді українське суспільство не усвідомлює цих небезпек достатньо. Бо охоплення Телеграмом майже 80% українців свідчить само за себе – це дуже небезпечні показники", - заявив Потураєв, наголосивши на доцільності блокування анонімних акаунтів і каналів.

Читайте також: Треба переформатувати інформполітику для протидії пропаганді РФ - глава Центру інформбезпеки

За його словами, ініційований Миколою Княжицьким законопроєкт щодо регулювання діяльності платформ загального доступу до інформації, зокрема Телеграму, підготовлений із залученням "дуже фахових людей", він базується на європейських і американських нормах. Законопроєкт уже зареєстрований, готуються експертно-громадські його обговорення.

Водночас голова парламентського комітету визнав, що у разі ухвалення цього закону Україна можливі проблеми у його реалізації. У цьому зв'язку він пропонує обговорити із європейськими колегами можливість долучення України до системи комунікації і вирішення спірних питань, яка зараз вибудовується в Європі.

"Бо проблема у тому, що навіть, якщо ми за місяць проголосуємо законопроєкт Миколи Княжицького, то його певні елементи, які взяті з європейського Акта, можуть у нас не запрацювати. Тому, щоби все запрацювало і ми отримали необхідні важелі впливи на ситуацію, нам треба, щоб нас підключили до цих механізмів, хоча ми не є членами ЄС. І я сподіваюся, що з урахуванням дуже складної ситуації, в якій ми перебуваємо, для нас, можливо, зроблять виняток", - сказав Потураєв.

Читайте також: Протидіяти пропаганді РФ у прикордонних громадах допоможуть українські розробки - Зеленський

Як повідомлялося, у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт щодо регулювання діяльності платформ спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація, до яких належить, зокрема, Телеграм.

В українській розвідці визнають, що Телеграм містить низку загроз для безпеки України.

Експерти вважають, що з технічного погляду в Україні можливо заборонити використання месенджера Телеграм, але потрібне законодавче рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-