56% українців вважають, що всі у Росії однаковою мірою відповідальні за війну

56% українців вважають, що всі у Росії однаковою мірою відповідальні за війну

Опитування
Укрінформ
56% українців вважають, що російський народ, російські еліти і президент РФ Володимир Путін однаковою мірою відповідальні за розв'язання повномасштабної війни проти України.

Про це повідомив директор Школи політичної аналітики НаУКМА Максим Яковлєв під час презентації в Укрінформі результатів другої хвилі загальноукраїнського опитування «Реінтеграція та соціальна згуртованість».

Водночас 19% респондентів вважають, що винен особисто президент РФ Володимир Путін; 16% назвали винними російські еліти; 3% – російський народ, 4% – інше, 2% – важко відповісти.

Також опитування показало, що 34% українців цілком згодні з твердженням, що «росіяни, які активно допомагають українцям (всередині Росії або за кордоном), меншою мірою відповідальні за війну»; 22% – згодні, 20% – згодні наполовину, 7% – не згодні, 15% – зовсім не згодні.

Крім того, згідно з результатами опитування, 35% українців цілком згодні з твердженням, що «"хороші росіяни" – це ті, хто не підтримує війну, натомість підтримує Україну», 18% – згодні, 19% – згодні наполовину, 6% – не згодні, 20% – зовсім не згодні.

34% опитаних цілком згодні з тим, що українцям за кордоном не варто брати участі у спільних заходах навіть з тими росіянами, які виступають проти війни, 14% – згодні, 21% – згодні наполовину, 11% – не згодні, 16% – зовсім не згодні.

Читайте також: Близько 37% українців позитивно ставиться до російськомовних громадян

Опитування було проведено соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення ГО «Школа політичної аналітики» 11-16 березня 2024 року в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, типом поселення. Загалом опитано 2005 респондентів віком від 18 років методом СATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження – не більше 2,2%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-