СБУ викрила ботоферми, які допомагали росіянам зламувати телефони українських військових

СБУ викрила ботоферми, які допомагали росіянам зламувати телефони українських військових

Укрінформ
Служба безпеки України нейтралізувала дві ботоферми, які допомагали російським спецслужбам зламувати телефони українських захисників та поширювати кремлівську пропаганду.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Одна з ботоферм діяла в місті Коростені Житомирської області. СБУ спільно з Національною поліцією викрили там місцеву жительку, яка на замовлення росіян масово реєструвала віртуальні мобільні номери українських операторів й анонімні акаунти в Телеграмі.

Активовані «облікові записи» жінка продавала або здавала в оренду через спеціалізовані інтернет-платформи РФ. Російські спецслужби використовували ці номери для зламу телефонів українських військових. Для цього робили фішингові розсилки на гаджети воїнів Сил оборони з анонімних номерів й інтернет-адрес, зареєстрованих в Україні.

У разі відкриття файлів зі шкідливим програмним забезпеченням на телефон автоматично завантажувався вірус-шпигун, який збирав конфіденційні дані.

Також росіяни застосовували анонімні аккаунти ботоферми для поширення кремлівських наративів нібито від імені пересічних громадян України.

Встановлено, що спеціалізоване програмне забезпечення фігурантка облаштувала у власній квартирі. Зареєструвати вона встигла загалом понад 600 мобільних номерів. Гроші від їх продажу отримувала на власний криптогаманець.

Зловмисниці оголошена підозра за ч. 5 ст. 361 Кримінального кодексу України – несанкціоноване втручання в роботу інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж.

Інша ботоферма діяла в Дніпрі. Там правоохоронці затримали 30-річного місцевого жителя, який зареєстрував майже 15 тисяч фіктивних облікових записів у різних соцмережах і месенджерах. Для цього використовував сім-картки українських мобільних операторів.

Створені акаунти чоловік продавав на форумах даркнету, де його основними покупцями були представники російських спецслужб.

Читайте також: СБУ затримала коригувальницю російських ударів по Харкову

Фігуранту оголошена підозра за ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України – посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

За обома фактами тривають розслідування.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві затримали проросійських хакерів, які створили фейкові акаунтиголови СБУ Василя Малюка й начальника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова.

Фото: АрміяІnform

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-