Акція «Біжу за мову» зібрала учасників у чотирьох містах України, а також Відні і Нью-Йорку

Акція «Біжу за мову» зібрала учасників у чотирьох містах України, а також Відні і Нью-Йорку

Фото
Укрінформ
Забіг "Біжу за мову" 18 серпня зібрав близько 500 учасників у Києві та інших містах України і світу, зокрема у Відні та Нью-Йорку.

Про це йдеться у дописі уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Кремінь і представники секретаріату мовного уповноваженого також взяли участь у забігу, який до Дня Незалежності України організовує всеукраїнський рух “Єдині”.

“Україна демонструє всьому світу свою єдність, але і всередині суспільства ми продовжуємо гартуватися, як залізо. Нам ця незламність потрібна не для марафону, не для того, щоби якомога більше здобути медалей у таких забігах. Це нам потрібно для того, щоб якомога швидше здобути перемогу, звільнити полонених, розбудувати нашу Україну і посадити на лаву підсудних російських окупантів!”, - наголосив Кремінь.

Забіг організований на підтримку українців, які перебувають на тимчасово захоплених росіянами територіях та з різних причин не можуть говорити рідною мовою, а також тих, хто боїться помилок чи думає, що вчити українську вже пізно.

Лише 18 серпня захід зібрав близько 500 учасників. Одночасно з Києвом бігли за мову в Ужгороді, Львові, Івано-Франківську, Відні та Нью-Йорку.

Акція "Біжу за мову" триватиме по 24 серпня. Кожен охочий зможе подолати довільну дистанцію у будь-якій точці світу.

“Коли на окупованих територіях українці ризикують життям, говорячи рідною мовою, такі заходи набувають особливого значення. Вони демонструють нашу єдність та підтримку тим, хто зараз позбавлений можливості вільно користуватися українською”, - підкреслив Кремінь.

Читайте також: У Франції учасникам курсів української мови вручили сертифікати від Академії Парижа

Як повідомляв Укрінформ, 31 серпня відбудеться сьомий забіг в пам'ять про загиблих захисників і захисниць “Шаную воїнів, біжу за героїв України”.

Перший забіг пройшов у 2018 році. Ініціаторами забігу стали Олег Дурмасенко, Таїсія Братасюк і Дмитро Примаченко.

У 2021 році забіг стартував на столичному Майдані Незалежності та пройшов Хрещатиком. Тоді головною вулицею Києва та іншими центральними вулицями всіх областей України пробігли майже тисяча осіб.

У 2022 році захід набув міжнародної підтримки. За українських героїв бігли в США, Фінляндії, Грузії, Канаді тощо. До заходу долучилося більше 7 тисяч осіб.

У 2023 році на забіг зареєструвалося 6341 учасник, пів тисячі з яких - за кордоном.

Фото: Уповноважений із захисту державної мови

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-