Дві шахові корони під ялинку!

Дві шахові корони під ялинку!

Укрінформ
Напередодні Нового року переможним залпом відсалютували українські гросмейстери.

Львів'яни Анна Музичук та Василь Іванчук здобули титули чемпіонів світу із швидких шахів у м. Доха (Катар)! І хоча йшли вони до перемог різними шляхами, проте продемонстрували найвищий клас гри, неабияку волю до перемоги та відмінні бійцівські якості. 

Отож, контроль часу був таким: 15 хвилин на партію плюс 10 секунд за кожний зроблений хід, починаючи з першого. У жінок змагання проходили в 12 турів - по чотири раунди в кожний із ігрових днів. 

За винятком чемпіонки світу китаянки Хоу Іфань та екс-чемпіонки Марії Музичук, грали усі найсильніші шахістки світу. Серед них Ю Венью з Піднебесної, представниці Росії Валентина Гуніна, Олександра Костенюк та Катерина Лагно, грузинки Ніно Дзагнідзе та її тезка Баціашвілі, екс-чемпіонка світу Антоанета Стефанова (Болгарія). Україна мала солідне представництво: Анна Музичук, Анна Ушеніна, Наталія Жукова та Інна Гапоненко - усі бронзові призери останньої Олімпіади в Баку.

У перший день Анна Музичук одразу продемонструвала, хто в домі хазяїн! Вона здобула чотири повноцінні перемоги і стала одноосібним лідером. Найважливішою виявилася четверта звитяга. У мирному дебюті чотирьох коней Анна переграла Костенюк. На шахівниці виник чотиритуровий ендшпіль, який львів'янка провела із чарівною грацією.

Найдраматичнішою партією другого дня (а можливо, й усього чемпіонату) стала зустріч Музичук із Дзагнідзе (білі). Якогось моменту Аня мала гіршу позицію та менше часу, але виявила неабияку волю до перемоги і зрештою здолала суперницю. Потім білими швидко розгромила росіянку Аліну Кашлінську і після другої частини випереджала найближчу суперницю на півтора очки. 

Важкий іспит чекав на Музичук у десятому раунді. Вона чорними протистояла Гуніній. Зауважимо, що росіянка щойно виграла супертурнір у Лондоні зі швидких шахів, причому чоловічий турнір, де вона випередила понад два десятки гросмейстерів. Однак, двобій з такою гідною суперницею, хоча проходив дещо нервово, та в глибокому ендшпілі закінчився перемогою Анни. Швидка нічия зі Стефановою дозволила українській шахістці за тур до кінця забезпечити собі чемпіонське звання. 

Підсумки турніру: Музичук - 9,5 очка з 12-ти, Костенюк - 8,5, Дзагнідзе - 8. Ушеніна посіла 15 місце - 6,5. Гапоненко, яка чудово стартувала, а також Жукова виступили невдало.

У чоловічому турнірі грали чемпіон світу норвежець Магнус Карлсен та недавній претендент Сергій Карякін, який представляє Росію. Виступали також американець Хікару Накамура, росіяни Олександр Грищук та Ян Непомнящий, Віші Ананд з Індії, француз Максим Вашьє-Лаграв, азербайджанець Шахріяр Мамедьяров та Левон Аронян з Вірменії. Від України грали Василь Іванчук, Антон Коробов, Олександр Бортник, Володимир Онищук, Олександр Моісеєнко та Андрій Волокитін. 

Чоловіки змагалися з таким же контролем, що й жінки, проте мали 15 турів - по п'ять - в кожен із трьох днів. Зазначимо, що тут змагання проходили у запеклій боротьбі, а переможець визначився, фігурально кажучи, за допомогою фотофінішу. 

Українці непогано стартували. Після першої частини лідирував Антон Коробов - 5 очок з 5-ти. Наступного дня він трохи здав позиції - лише 2,5 очка з 5-ти, але третій етап почав з гучною перемоги чорними над Карлсеном. На жаль, фініш у Антона вийшов кепським...

А от Василь Іванчук, хоча й не так потужно почав турнір - 3,5 очка з 5-ти, проте поступово додавав у грі. Апофеозом стала його блискуча перемога у сьомому турі над чемпіоном світу. Після турніру Магнус відзначив, що Василь повністю переграв його, і цей виграш був цілком заслуженим. Після другого дня українець став лідером - 8 очок з 10-ти.

Та заключна частина почалася невдало, Іванчук поступився Непомнящему. А дві нічиї поспіль дозволили Яну за два тури до кінця випередити львів'янина на ціле очко.Та тут на допомогу прийшов Карлсен, він здолав росіянина, а тим часом українець подолав свого давнього суперника Ананда. Перед останнім раундом лідерів стало п'ятеро.  Крім Непомнящего, Іванчука та Карлсена, це були Мамедьяров та Грищук. Троє з них  здобули перемоги: Іванчук - над Грантом Мелкумяном (Вірменія), Грищук (чорні) - над Непомнящим, а Карлсен над Мамедьяровим. Переможці фінішували з результатом - 11 очок з 15-ти, а додаткові показники розставили їх таким чином: Іванчук, Грищук, Карлсен.

Отож, ветеран українських шахів став чемпіоном світу в 47 років! Це викликало просто шквал захоплених відгуків. Зокрема, Гаррі Каспаров зазначив: "Іванчук багато разів дивував мене за шахівницею. Цього разу він навчив ціле покоління" і ще продовжив: "Мабуть, деякі сьогоднішні шахісти навіть не чули про Лінарес, а Василь востаннє переміг у Лінаресі 21 рік тому, а вперше, коли Карлсена ще не було на світі". Сам Магнус додав: "Особливо відзначу виступ Іванчука. Тридцять років на вершині - це ж неймовірно".

Святослав Вакарчук,  який нещодавно став послом українських шахів: 

"Щиро вітаю Анну Музичук та Василя Іванчука з перемогою! Ви - наша гордість! Знай наших!"

Характерно, що 2008 року Іванчук вже був чемпіоном світу - з блискавичної гри. Та все ж швидкі шахи мають трошки вищий статус.

Інші українські шахісти зіграли так: Коробов та Волокитін - по 9 очок, Бортник - 8,5, Онищук та Моісеєнко - по 7,5.

На закінчення приєднаємося до слів Павла Ельянова: "Успішний рік для українських шахів став надзвичайно успішним. І це при повній відсутності державної підтримки".

Так може, ми колись дочекаємося підтримки від держави, яку шахісти прославлять більше за будь-яких інших спортсменів?

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-