Ярмоленко, Срна, Гусєв…Коломойський

Ярмоленко, Срна, Гусєв…Коломойський

Укрінформ
Український футбол: головні питання зими-2017. Зокрема, чому олігарх потрапив до компанії футболістів?

Де гратимуть Срна, Ярмоленко, Гусєв, чи переживе цю зиму «Дніпро», коли почнуть повертати борги у «Ворсклі» та чи змінить «Шахтар» Львів на Харків – теми, що будуть в центрі уваги наших футбольних вболівальників найближчі два місяці.

Чи продасть «Динамо» Ярмоленка?

Іронія долі в тому, що коли Ігор Суркіс нарешті готовий продати свого найкращого гравця, він виявився нікому не потрібний. Ну, як нікому, топ-клубам точно. Вік, травми, провали збірної і «Динамо» зробили свою чорну справу. От і вийшло, що сьогодні, за словами агента футболіста Вадима Шаблія, Ярмоленко не має пропозицій від інших клубів. Якщо навіть хтось і зацікавиться Андрієм, то навряд чи це буде команда з гучною назвою та з чеком на 20 млн євро.

За таких обставин виникає питання: а чи варто взагалі йти цією зимою, коли варіанти і ціна, швидше за все, не влаштують гравця і Суркіса? Залишається хіба що чекати на несподівано щедру пропозицію (наприклад з Китаю) чи на крок відчаю у вигляді продажу в перший-ліпший «Сандерленд». Відомо, що власники «Динамо» переживають фінансову скруту і навіть «якісь» 10 млн євро за Ярмоленка відчутно допоможуть клубному бюджету. Тепер головне аби сам Андрій погодився переїхати.

Чи доживе до весни «Дніпро»?

Фіналіст Ліги Європи-2015 завис над прірвою. У клуба мільйонні борги, які його нинішній власник Ігор Коломойський не збирається сплачувати. Ситуація  дійшла до того, що федерація збирається знімати з «Дніпра» 9 очок, а ФІФА взагалі готує примусове пониження команди в першу лігу. Якщо до 18 січня клуб не виплатить борги агенту колишнього тренера Хуанде Рамоса, то 31 січня ФІФА відправить «Дніпро» у нижчий дивізіон. Вочевидь, пониження станеться влітку, а весною «Дніпро» дограє сезон в УПЛ в ранзі команди, що вже вилетіла.

Покарання ФІФА та борги можуть спровокувати керівництво «Дніпра» обнулити клуб. Тобто банкрутство, розпуск команди, перереєстрація, аматорський статус. Коломойському, коли він щось собі надумав, не вперше робити подібні речі  з підприємствами, яким не пощастило йому належати. Згадаємо хоча б популярну в столиці «Газету по-киевски»… Та і нещодавня історія з ПриватБанком вказує на те, що все можливо. І хай головний тренер команди Дмитро Михайленко каже, що зарплати платять, а січневі збори вже заплановані,  зимова ліквідація «Дніпра» можлива, як ніколи.

Невже Срна так і залишиться в «Шахтарі»?

Попри усі клятви та обіцянки завершити кар’єру в «Шахтарі», Даріо Срна дійсно зібрався в Європу. Величезна зарплата і статус особистого друга Рината Ахметова не здатні його втримати у стрімко деградуючому чемпіонаті України. Тим паче, коли до себе кличе сама «Барселона». Перехід ніби вигідний усім. Срна їде на півтора роки у склад світового гранду. «Барса» отримує безкоштовно досвідченого гравця на проблемну позицію. А Ахметов, який обіцяв відпустити капітана за умови престижного трансферу, тримає слово.

Що здатне завадити цьому переходу? Невизначеність самої «Барселони». Каталонці досі офіційно не сказали «так» 34-річному хорвату, бо шукають  молодшого і згодного на меншу зарплату. А от Срна не готовий грати, як кажуть експерти, «за копійки». Навіть, за велику «Барсу». При цьому у Даріо є і запасний варіант. Ним цікавляться в Англії «Ман Сіті» та «Вест Хем». Складається враження, що в УПЛ Срні стало так нудно, що він готовий поїхати хоч куди. 

Де продовжить кар’єру Гусєв?

В грудні «Динамо» залишили дві знакові для клубу фігури – Олександр Шовковський та Олег Гусєв. 41-річний Шовковський завершив воротарську кар’єру, а от Гусєв, відігравши за киян 13 років, пішов на вільні хліби. В «Динамо» вже не були зацікавлені в його послугах. Півзахисник не входив у плани Сергія Реброва, але йти з футболу не схотів. Сам гравець відкинув усі чутки про конфлікт з клубом, заявивши, що не проти пограти за кордоном.

За словами агента Гусєва, є можливість працевлаштувати його клієнта в США, Туреччині чи Китаї. Хто зробить найкращу пропозицію, туди Олег і поїде. На думку експертів, Гусєв здатен ще пограти два-три сезони на високому рівні. Андрій Шевченко навіть не відкидає можливості його повернення в збірну. Тож чекаємо в січні на перехід і бажаємо Олегу Гусєву здоров’я і успіху на новому місці.

Чи переїде «Шахтар» зі Львова у Харків?

За п’ять хвилин чемпіон України бажає змінити тимчасово домашню арену. З 2014 року такою для «Шахтаря» була «Арена Львів», але тепер клуб хоче  проводити домашні матчі на харківському «Металісті». Офіційно «Шахтар» про це ще не заявляв, але відомо, що менеджмент клубу активно готується до переїзду. Вирішальним має стати дозвіл УЄФА проводити у Харкові матчі єврокубків. Зокрема, гру 1/16 фіналу Ліги Європи проти іспанської «Сельти». Буде дозвіл – переїзд станеться.

Причини перебазування «Шахтаря» очевидні. Львів’яни не лише перестали ходити на донецьку команду (середня відвідуваність впала до 5-4 тисяч), але й не припиняють цькувати клуб за його невизначеність щодо конфлікту на Донбасі. На Галичині мало говорити «ми за мир», там потрібно ще й відкрито підтримувати українську армію. Натомість, у Харкові, де через брак грошей зник місцевий «Металіст», скучили за великим футболом, а ставлення до команди з Донецька куди тепліше.

Скільки боргів повернуть у «Ворсклі»?

Криза зачепила усі клуби УПЛ. Когось не дуже, а когось і приперла до стінки. Серед тих, у кого справи кепські, колись цілком забезпечена «Ворскла». Стабільне фінансування дозволяло команді з Полтави невпинно прогресувати і потрапляти в єврокубки. Нині ж борги по зарплаті накопичились ледь не за 10 місяців. Зрозуміло, що за таких обставин керівництво клубу запропонувало взимку перепідписати контракт з меншою зарплатою (не більше 250 тисяч гривень на місяць), а хто не згоден – може спокійно шукати собі нову команду.

У «Ворсклі» впевнені, що повернення боргів це лише питання часу. Втім, про строки так і не кажуть. Лише після різдвяних свят там буде конкретика. Окрім «Ворскли» винні футболістам гроші і «Волинь», і «Зоря», і «Чорноморець». Про «Дніпро» й годі говорити. Як не дивно, але ситуація має і позитивні наслідки. Клуби переходять на адекватні для нашої країни, та й ще під час кризи, зарплати, намагаються самостійно заробляти і більше довіряють власним вихованцям.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-