Спортивний гід на 2017 рік

Спортивний гід на 2017 рік

Аналітика
Укрінформ
Найважливіші та найяскравіші події, на які очікує спортивна Україна

Збірна хоче на ЧС-2018, «Шахтар» планує виграти Лігу Європи, повернення Кличка, медальні надії Верняєва, Говорова і наших баскетболісток, великі протистояння у футболі, тенісі, НБА та останній забіг Болта – усе що варто побачити в 2017 році.

Путівка для футбольної збірної

Андрій Шевченко планує вивести нашу збірну у фінальну частину чемпіонату світу-2018. Зробити це буде непросто. Відбірна група у нас складна. Там окрім фаворитів хорватів, є ще амбітні турки та сенсаційні ісландці. Тому навіть посісти друге місце і вийти у плей-офф кваліфікації буде непросто. Не забуваймо і про перебудову та омолодження збірної, які Шевченко не став відкладати.

Ключовий матч у боротьбі за пряму путівку Україна гратиме 24 березня в Хорватії. Якщо там команда Шевченка не програє і не відпустить хорватів на відстань п’яти очок, то шанси будуть. «Синьо-жовтим» потрібно перемагати у наступних поєдинках – на виїзді з Фінляндією, Ісландією, Косово, і вдома з Туреччиною. Якщо візьмемо в цих матчах 12 очок, то 9 жовтня в Києві проти Хорватії зможемо вже диктувати супернику свої умови.

«Шахтар» знову підкорить Європу? 

В той час як більшість українських клубів думає як втримати гравців, економити і просто вижити, «Шахтар» йде до великої мети. «Гірники» планують вдруге в історії перемогти в другому за престижністю єврокубковому турнірі – Лізі Європи. Насправді, команда Паулу Фонсеки готова до цього. Вона не помітила суперників в групі, демонструючи сучасний і результативний футбол. До того ж «Шахтар» вже майже виграв чемпіонат України, тому може цілком сконцентруватись на ЛЄ.

Чи може щось може завадити «гірникам»? Так. Насамперед, зимова пауза. Вже у лютому «Шахтарю» доведеться грати в 1/16 фіналу проти іспанської «Сельти». А отже потрібно швидко повернути ігровий тонус та зберегти лідерів. Срну, Тайсона і Ракицького активно спокушають топ-клуби з Європи, Бразилії та Китаю, і клуб має докласти великих зусиль аби втримати їх хоча б до літа. Що стосується суперників, то завдання виграти ЛЄ стоїть перед «Манчестер Юнайтед», «Тоттенхемом», новим клубом Мірчи Луческу «Зенітом» і традиційними фаворитами цього турніру – іспанськими клубами («Атлетик», «Вільярреал»).  

Бій всього життя для Кличка

29 квітня в Лондоні на стадіоні «Уемблі» Володимир Кличко спробує повернутися на трон у суперважкій вазі. Втім, зробити це буде складно. Проти українця його вік (41 рік), велика пауза в кар’єрі (17 місяців), вороже налаштовані трибуни. А головний «мінус» – це суперник Ентоні Джошуа. Молодий, швидкий, з потужний нокаутерським ударом.

На відміну від Тайсона Ф’юрі, Джошуа з повагою ставиться до Кличка. Британець навіть був колись спаринг-партнером українця. Але в рингу не до сентиментів. Джошуа не приховує, що планує перемогти нокаутом і стати новим королем боксу. Для Володимира бій стане перевіркою його характеру і підборіддя. Шанс українця у досвіді, вдалому плані та щасливому ударі в останніх раундах.   

Роналду – Мессі: престиж, футбол і гроші

Наразі немає ніяких передумов, що в 2017-у хтось третій втрутиться у міжгалактичні розбірки між Кріштіану Роналду та Ліонелем Мессі. Їх протистояння триватиме головним чином на клубному рівні. «Реал» Роналду та «Барселона» Мессі вкотре розіграють титул іспанської Примери та цілком можливо зійдуться у фіналі Ліги чемпіонів. При цьому обидві мегазірки зобов’язані не лише штампувати голи і перемоги, але й творити чергові шедеври.

Змагатимуться футбольні ікони і на фінансовому фронті. В 2016-у саме Роналду та Мессі посіли перші дві сходинки у рейтингу найбільш високооплачуваних спортсменів світу. $88 мільйонів проти $81,5 мільйонів. В цих перегонах гаманців багато що залежитиме від рішення суду у справі про несплату податків Роналду. Буде покарання – значить португалець не дорахується грошей від рекламних контрактів, і пропустить вперед Мессі та баскетбольного ідола Леброна Джеймса.

Баскетбол і теніс: Головні протистояння року

Саме Леброн Джеймс є героєм першого великого протистояння 2017 року. Його опонент Стефен Каррі. Їх клуби зійшлися у минулорічному фіналі плей-офф НБА і там «Клівленд» Джеймса виявився сильнішим за «Голден Стейт» Каррі 4:3. Все йде до того, що влітку нас чекає повторення цього фіналу і чергова порція неймовірного баскетболу. Найдосконаліший гравець з часів Майкла Джордана – Леброн Джеймс спробує втриматися на вершині, куди прагне зійти не менш талановитий і працьовитий Стефен Каррі.

Не менш захоплююче протистояння нас чекає в чоловічому тенісі. Там Новак Джокович спробує повернути собі титул першої ракетки світу, який наприкінці 2016-го у нього відібрав Енді Маррей. Подібний факт є чудовою мотивацією для геніального серба, тому протягом цього сезону нас чекає велика «гра рейтингів» між Джоковичем і Марреєм. У цій гонитві суперники неодмінно зійдуться у кількох фіналах турнірів Великого шолому. А там вже  переможцем себе відчує кожен фанат тенісу. Бо видовище має бути фантастичне.

Остання стометрівка Болта

Титани йдуть на пенсію. В минулому році спорт залишили Майкл Фелпс, Кобі Браянт, Олександр Шовковський. В 2017-у планує завершити кар’єру незрівняний  спринтер Усейн Болт. Дев’ятиразовий олімпійський чемпіон з бігу на 100 і 200 метрів востаннє виступить влітку в Лондоні на чемпіонаті світу з легкої атлетики. Пояснює, що йому все складніше контролювати себе і знаходити мотивацію.

Наостанок 30-річний Болт не обіцяє світових рекордів. Навпаки, він каже, що головне завдання – не осоромитись. А виграти в Лондоні золото – то буде чудова фінальна крапка. Вболівальники і телебачення вже прогнозують занепад легкій атлетиці без харизматичного шоумена з Ямайки. А експерти обіцяють довге життя світовим рекордам Болта. Навряд чи вже народився той, хто здатен пробігти 100 метрів швидше 9,58 сек...

Українські надії

Поки лікуються зіркові сестри Семеренко та фехтувальниця Ольга Харлан, в центрі уваги українських вболівальників цього року будуть інші наші надії. Перша з них – тенісистка Еліна Світоліна. 22-річна Еліна впевнено крокує до топ-10 світового рейтингу. В її планах кілька перемог на турнірах найвищої категорії і можливо прорив на одному з турнірів Великого шолому. Інша українська зірка, від якої чекають гучних успіхів, це Олег Верняєв. Його мета – завоювати в Монреалі титул абсолютного чемпіона світу зі спортивної гімнастики.

Стати королем суперспринту в плаванні планує наш Андрій Говоров. Невдаха Ріо-2016 розраховує перемогти на дистанціях 50 метрів вільним стилем і батерфляєм на чемпіонаті світу в Будапешті. Нарешті, триматимемо кулаки за жіночу збірна України з баскетболу. В кваліфікації наші дівчата продемонстрували настільки потужну гру, що їдуть на фінальний турнір до Чехії у якості фавориток. Можливо, і добре, що жереб підсунув українкам вже на груповій стадії таких сильних суперниць як збірні Іспанії і Чехії.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-