Чому «Шахтар» у Харкові - це добре?

Чому «Шахтар» у Харкові - це добре?

Аналітика
Укрінформ
От і підійшов до завершення нетривалий роман «Шахтаря» зі Львовом…

Першою воєнною весною 2014 року «гірники» обрали «Арену Львів» своїм домашнім стадіоном, а вже восени 2016-го клубний менеджмент став серйозно шукати новий варіант для переїзду. Вочевидь, новою резиденцією команди стане Харків.

Менше тисячі за матч

То чого ж «Шахтарю» стало незатишно у столиці Галичини? Основна причина – катастрофічна відвідуваність. В сезоні 2014/15 на домашні матчі «гірників» в чемпіонаті України ходили 8-10 тисяч глядачів, а на поєдинки єврокубків «Арена Львів» збирала аншлаги. Але поступово справи погіршувались. Десь «Шахтар» приївся львів’янам, а десь почав відверто дратувати своєю невизначеною позицією щодо війни на сході країни. Дійшло до того, що в травні 2016-го на українське дербі «Шахтар» - «Динамо» у Львові прийшли лише 6 497 глядачів – найгірший показник для «Класичного» за останні 18 років! Те, що матч не мав турнірної інтриги (кияни грали вже у ранзі чемпіонів), не було виправданням. Так Львів продемонстрував, що клуб Рината Ахмєтова йому більше не цікавий.

В цьому сезоні усі домашні матчі донеччан в УПЛ супроводжувала гулка луна від порожніх трибун. 1536 глядачів на грі проти «Зірки», 1436 – проти «Олександрії», 641 – проти «Сталі». Красномовні цифри, чи не так? Не врятували ситуацію навіть єврокубкові показники. На матч проти «Янг Бойз» прийшли 7477 вболівальників, а поєдинки Ліги Європи з посередніми клубами («Брага», «Гент», «Коньяспор») збирали в середньому 10,5 тисяч. Менеджмент «Шахтаря» відверто жалівся на недоотриманий прибуток від продажу квитків. Казали про мінімум 500 тисяч євро. Натомість львів’ян не можливо було заманити на трибуни ні акціями, ні суттєвими знижками.

Курс на Схід

Віддамо належне керівництву донецького клубу, там спрогнозували «розлучення» зі Львовом і ще влітку почали готуватися до переїзду. Варіант з Києвом, де проживають гравці, тренується команда і розміщено тимчасовий офіс клубу, не розглядався. В столиці сьогодні навіть на «Динамо» не ходять. А на «кротів» не підуть й поготів, не дивлячись на велику кількість переселенців з Донбасу. Тому погляд спрямували на Запоріжжя і Харків. Міста близькі Донецьку географічно і, певною мірою, ментально. До того ж вони залишились без команд в УПЛ. «Металург» і «Металіст» на певний час зникли з футбольної карти України через фінансову скруту.

Експеримент в цілому вийшов вдалим. В Запоріжжі на матч проти «Зорі» на «Славутич Арені» зібралось понад 11 тисяч вболівальників. Потішила відвідуваність і в Харкові. Спочатку на стадіон «Металіст» очікувано прийшли 40 тисяч на дербі з «Динамо». А потім харків’яни не проігнорували і гру «Шахтар» - «Карпати», на яку продали більше 10 тисяч квитків. Потенціал Харкова дозволяв «гірникам» задуматися про принциповий  переїзд. А остаточно все вирішилось цими днями. УЄФА дав кінцеву згоду на проведення єврокубкових матчів у Харкові, а клуб, за інсайдерською інформацією, почав планувати перевезення офісних працівників до столиці Слобожанщини.

Харків: любити - не значить одружитись

За словами генерального директора клубу Сергія Палкіна, в цьому сезоні «Шахтар» гратиме в Харкові усі матчі Ліги Європи. Наразі точно буде один – 23 лютого проти іспанської «Сельти» в 1/16 фіналу. Аншлаг гарантується. Далі як вийде. Будуть перемагати – зіграють ще три поєдинки. Щодо ігор в УПЛ та Кубку України, то «Шахтар» має змогу обирати. Якісь матчі у Львові, а якісь в інших містах. Серед кандидатів, окрім Харкова і Запоріжжя, називають також Маріуполь, Суми і Тернопіль.

На думку Палкіна, остаточно до Харкова команда переїде в наступному сезоні. Каже, 10 тисяч – це мінімум який збиратиме «Шахтар» в будь-якому матчі на «Металісті». Прибуток від продажу квитків очікувано зросте, щирих емоцій на трибунах побільшає, а сумнівних антишахтарських акцій поменшає. Фан-рух зниклого «Металіста» наразі обіцяє не перешкоджати вболівати за «Шахтар». Хоча там нагадають - донецький клуб лише гість і місто Харків не обіцяє «гірникам» вічної та щирої любові.

В принципі від переїзду виграють всі. «Шахтар» отримає суттєву підтримку на трибунах і стане ближчим до охопленого війною дому. Харків вгамує футбольну спрагу поки будуть відроджувати «Металіст». Ліга дещо підправить показники відвідуваності, які в цьому сезоні найгірші за 25 років незалежного чемпіонату. А що ж Львів? Договір «Шахтаря» і «Арени Львів» завершується в липні цього року. Якщо його не поновлять (а це 99%), то стадіон втратить майже половину свого річного заробітку. Втім, ситуація така, що від’їзд «Шахтаря» відчує на собі хіба що дирекція арени, саме ж місто переживе розлучення з найкращим клубом країни майже непомітно. Стосунки, як виявилось, були лише з розрахунку.  

Святослав Василик, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-