Ельянов перемагає у стилі… Бишовця

Ельянов перемагає у стилі… Бишовця

Укрінформ
Український гросмейстер Павло Ельянов продовжує упевнено виступати на супертурнірі у голландському Вейк-ан-Зеє. І хоча на п'яти йому наступають провідні шахісти світу, Павло продовжує зберігати одноосібне лідерство з блискучим результатом - 3,5 очка з 4-х.

У третьому та четвертому турах харків'янину протистояли індійські шахісти. Спочатку Павло зустрівся з Пенталою Харікрішною. Якщо вдатися до аналогій з тенісом, то Ельянов не намагається подати, як американець Джон Ізнер, який може загатити м'яч з такою силою, що супернику лишається лише проводити його очима. Ні, Павло надає перевагу тонкій позиційній подачі.

У перекладі на мову шахів це означає, що харків'янин намагається розіграти дебют на нюансах, щоб десь переграти суперника на ледь помітних тонкощах. Недаремно він двічі надав перевагу ходу 1.Kf3, після якого можна обрати багато різних систем, у залежності від відповідей чорних.

Та в зустрічі проти Харікрішни Павлу протистояв гідний суперник.Чорними індійський гросмейстер за класичними канонами розіграв позицію проти ізольованого пішака. На шахівниці виникла позиція приблизної рівноваги, і суперники почали повторювати ходи. Здавалося, що вони швидко зафіксують нічию. Проте, Павло відмовився від розподілу очка, хоча суто позиційних підстав для цього в нього не було.

Це призвело харків'янина до трохи гіршої позиції, а потім і до втрати пішака. Проте у неприємній ситуації та ще й в невеличкому цейтноті, Ельянов захищався винахідливо і все ж таки звів партію до нічиєї.

Наступного дня Павло чорними здивував Башкарана Адхібана в новоіндійському захисті, запропонувавши на восьмому ході жертву пішака в дусі волзького гамбіту. Обережний індійський гросмейстер відхилив її, українець ще раз запропонував. І знову - відмова.

Згодом, партія прийшла до приблизно рівної позиції. І тут Павло переграв суперника в стилі… Анатолія Бишовця. Нагадаю, що цей футболіст київського "Динамо" міг на маленькому клаптику поля обіграти кількох суперників. Із сучасних футболістів так уміє хіба що Мессі, та йому в цьому компоненті, звісно, далеко до Бишовця… 

Отож, Ельянов у рівній і майже симетричній позиції (та ще й за відсутності коней), спочатку порушив симетрію, потім здобув мінімальну перевагу, а в ендшпілі продемонстрував філігранну техніку і, хоча не без допомоги суперника, довів партію до перемоги.

Приємно, що велика кількість очок у Павла є наслідком його свіжої, наполегливої та віртуозної місцями гри. 

Утім, не дрімають і його переслідувачі. А це - чемпіон світу норвежець Магнус Карлсен та кращий шахіст останнього півріччя 2016-го американець Веслі Со. Однак, треба зазначити, що американцю вельми пощастило в обох виграних партіях. Угорець Ріхард Раппорт чорними грав проти Со просто чудово, з фантазією, повністю переграв іменитого суперника, виграв пішака. І тут молодого угорця начебто підмінили, двома ходами він упустив спочатку перевагу, а потім - рівновагу і після десятка вже нікому непотрібних ходів змушений був скласти зброю.

Другий аутсайдер голландець Люк Ван Велі міг білими форсувати нічию проти Со, та збився з вірного шляху і програв.

У своєму стилі і за своєрідним графіком виступає Карлсен. Чорними він грає унічию (зокрема, з росіянином Дмитром Андрейкіним), а білими переміг надію китайських шахів Вей І. Причому Магнус зробив це, продемонструвавши глибоке розуміння позиції і перегравши суперника на нюансах.

Отож, після чотирьох турів попереду Ельянов - 3,5 очка, по 3 - набрали Карлсен і Со, на півочка від них відстають Харікрішна та Сергій Карякін, який представляє Росію. 

18 січня на турнірі - перший вихідний. А п'ятий раунд відбудеться на виїзді - у Роттердамі, на місцевому стадіоні.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-