Чому наш футбол все ще живий

Чому наш футбол все ще живий

Укрінформ
Незважаючи на суцільну «оптимізацію», від’їзд більш-менш пристойних футболістів та борги, українські клуби відмовляються помирати

Ось три приклади того, що наша ліга жива і навіть дивиться у майбутнє.

«Карпати» показують як заробляти

Львів’яни демонструють решті клубів УПЛ, що навіть за нинішніх умов можна заробляти. За останні півтора роки «Карпати» продали гравців на 3,2 млн євро. Це навіть трохи більше за річний бюджет, який складає 3 млн євро. Взимку львівський клуб продав до польського «Леха» захисника Володимира Костевича (300 тисяч євро), а у «Шахтар» перейшов кращий форвард Густаво Бланко Лещук (200 тисяч євро). В обох випадках «Карпати» уклали вигідні для себе бонусні контракти, тому можуть на цих трансферах заробити ще. Раніше клуб отримав пристойні гроші за власних вихованців Ігоря Пластуна, Олексія Гуцуляка, Мар’яна Шведа.

Окрім трансферів «Карпати» чи не єдині в Україні, хто активно продає рекламну площу на футболках. Восени доходило до того, що львів’яни виходили на поле, маючи 8 рекламних нашивок. Клуб просував усе – від морозива і вікон до букмекерів і поштових послуг. Усього «Карпати» співпрацюють з 14 (!) партнерами. І це в той час, коли одразу п’ять клубів УПЛ  взагалі не мають в цьому сезоні титульних спонсорів. Як результат, два роки галичани живуть на зароблені гроші, не витягуючи з кишені власника Петра Димінського ні копійки! Чим не приклад для наслідування.

При цьому проблем у «Карпат» не бракує. Це і низька відвідуваність, як для такого популярного бренду, в середньому 3700 глядачів за матч. Плюс купа старих боргів, до яких буквально вчора додались 750 тисяч євро бразильському «Атлетико Метрополітано» за трансфер ще 2011 року. Але навіть програвши бразильцям суд, «Карпати» зуміли домовитись з ними про реструктуризацію боргу на три роки і щомісячні виплати не дуже боляче вдарять по життєдіяльності клубу. Ще одна нагода відзначити менеджмент львів’ян, який довів, що скрутні часи та неприємні обставини можна пережити з мінімальними втратами.

«Шахтар» зберігає лідерів аби перемогти в ЛЄ

Якщо «Карпати» заробляють, то «Шахтар» показує, як втримати кращих. Хоча б на певний час. Чому донеччани відмовились від очікуваних мільйонів? Відповідь очевидна – команда Паулу Фонсеки налаштована виграти Лігу Європи, а для цього необхідно зберегти нинішній зірковий склад. От і вийшло, що лідери «гірників» Даріо Срна, Тайсон і Ярослав Ракицький залишились мінімум до літа.

«Моє серце в «Шахтарі». А чому я не перейшов до «Барселони», то від коментарів утримаюсь, бо це непрофесійно», - так пояснив своє рішення капітан команди Срна. Швидше за все, хорвата не влаштували умови, які пропонували в «Барсі». А може він просто злякався конкуренції. В ситуації з Тайсоном клуб і тренер змогли відмовити бразильця від суперечливого переїзду на батьківщину в «Інтернасьонал». А щодо Ракицького, то «Шахтар» просто підняв його трансферну ціну до 30 млн євро і турецький «Бешікташ» одразу втратив до українця інтерес.

Водночас, втримавши ключових гравців, донецький клуб звільнився від «баласту» - Селезньова, Едуардо і Шевчука. На їх місця Фонсека купив Бланко Лещука, повернув з оренди Будківського і Алана Патріка, а також дав шанс молодим – Борячуку, Арабідзе, Танковському. Не виключено, що для «Шахтаря» найвищими на шляху до фіналу ЛЄ будуть лютневі матчі 1/16 фіналу проти іспанської «Сельти».  Суперник нині у фантастичній формі, натомість «гірникам» буде складно через втрату ігрового тонусу. 

До нас їдуть сильні тренери

Більшість експертів зійшлися на думці, що головним зимовим трансфером УПЛ на сьогодні є повернення в Україну відомого білоруського тренера Леоніда Кучука. 57-річний фахівець очолив «Сталь» з Кам’янського. Нагадаємо, в 2011-12 роках Кучук успішно працював з київським «Арсеналом», який він вивів у євро кубки. А потім білорус був помітною постаттю в чемпіонаті Росії. При ньому московський «Локомотив» став бронзовим призером, а «Кубань» грала у фіналі Кубку Росії. Останні два роки Кучук консультував збірну Білорусії та багато стажувався.

Чому переїзд Кучука це круто? По-перше, це сигнал, що не всі наші клуби жебракують. У «Сталі» стабільне фінансування, а позаочі кажуть про третій бюджет в УПЛ. По-друге, запрошення Кучука означає, що «Сталь» ставитиме високі цілі (потрапляння в єврокубки), а це добре для загального рівня нашого чемпіонату. По-третє, сильний тактик Кучук посилює тренерський корпус УПЛ. Єдине, що непокоїть, дещо завищені очікування від білоруського фахівця. Від нього одразу чекають на результат, а у футболі не все виходить просто і швидко.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-