Роботи відганятимуть тхорів від адронного колайдера

Роботи відганятимуть тхорів від адронного колайдера

Відео
Укрінформ
На Великому адронному колайдері встановили монорельсову роботизовану систему для спостереження за станом тунелю і обладнання.

Про це повідомляє Vnews Agency.

"Нова система складається з двох роботів-інспекторів TIM, змонтованих на стельовий монорельс, спочатку використовувався для транспортної системи Великого електрон-позитронного колайдера", - зазначили в ЦЕРН.

Стельова монорейка дозволяє роботам переміщатися на всій протяжності 27-кілометрового тунелю колайдера і вести спостереження за станом обладнання, своєчасно виявляти несправності — наприклад, цього року на ВАК тхір перекусив 66-киловольтный електричний трансформатор, через що в ЦЕРН відключилася електрика.

Роботи можуть пересуватися зі швидкістю до шести кілометрів на годину і призначені для спостереження за станом тунелю, тестування пропускної здатності телекомунікаційного обладнання, а також збору інформації про температуру і вміст кисню в повітрі. Крім того, роботи можуть перевозити невеликі вантажі, передавати зображення з звичайних і інфрачервоних камер, а також дані з додаткових датчиків і інструментів, встановлених на борту.

Великий адронний колайдер — найбільший наразі прискорювальний експеримент з фізики елементарних частинок. Усередині кільця протонів прискорюються до енергій близько 6,5 гігаелектронвольт і стикаються в чотирьох точках перетину зустрічних пучків. Одним з головних наукових результатів роботи коллайдера стало відкриття бозона Хіггса, про який фізики оголосили в 2012 році. Цікаво, що бозон вже проявився і в новій статистикою, зібраної в 2016 році.

Фото: cern

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-