До досліджень у CERN залучать шість українських наукових інститутів

До досліджень у CERN залучать шість українських наукових інститутів

Укрінформ
Шість українських науково-дослідних інститутів будуть залучені до проектів Європейської організації ядерних досліджень (CERN).

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти та науки.

"Відбулося чергове засідання Ради Європейської організації ядерних досліджень (CERN), в якому Україна вперше брала участь як асоційований член організації. Під час засідання Ради Генеральний директор CERN представив звіт, наголосивши, що 2016 рік був дуже важливим для Великого андронного колайдеру, однак це не єдиний важливий проект, який реалізується дослідницьким центром. Існує ще низка інших великих та малих експериментів, пов’язаних з прискорювальною технікою, фізикою плазми, астрофізикою, фізикою нейтрино, протонними та антипротонними пучками. Саме до цих проектів Україна планує додатково залучити 6 науково-дослідних інститутів Національної академії наук України", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що участь українських вчених в дослідженнях та експериментах CERN сприятиме надходженню додаткових інвестицій в Україну. Також українські промисловці отримають можливість виготовляти продукцію для поставок в дослідницький центр.

Крім того, зараз обговорюється можливість розширення освітніх програм та курсів для  українських  вчителів та викладачів у CERN.

Наступного року CERN впроваджуватиме нові ініціативи, пов'язані зі студентськими програмами. Так, планується спростити умови для візитів та роботи молоді в організації й, крім того, запросити на 2 тижні 24 студента з 5 країн, які пройдуть спеціальне навчання у вигляді лекційних курсів.

Як відомо, нотифікація Угоди між Україною та Європейською організацією ядерних досліджень відбулася 1 жовтня 2016 року. Україні було запропоновано унікальну форму співпраці – вона стала одним із асоційованих членів CERN, а тому сплачує значно менші внески, ніж 22 держави-члени організації. При цьому Україна може брати участь в усіх формах наукового співробітництва, які можливі для членів CERN.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-