Українців без паспортів РФ влітку можуть депортувати із захоплених територій - британська розвідка

Українців без паспортів РФ влітку можуть депортувати із захоплених територій - британська розвідка

Укрінформ
Росіяни можуть почати депортацію українців із окупованих територій, якщо ті не отримають до липня паспорти РФ.

Про це в соцмережі Х повідомляє Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки, передає Укрінформ.

У відомстві нагадали про указ російського диктатора Володимира Путіна від квітня 2023 року про те, що мешканці тимчасово окупованих територій України, які відмовляться від російських паспортів, отримають статус іноземних громадян або осіб без громадянства. Такі особи мають право проживати на ТОТ лише до 1 липня 2024 року.

«Існує реальна ймовірність того, що всі особи, які перебуватимуть на ТОТ після цієї дати і не матимуть російського паспорта, будуть депортовані або затримані. Нещодавня риторика заступника голови Ради національної безпеки Росії Дмитра Медведєва вказує на те, що людей можуть депортувати у віддалені райони Росії», - вважають аналітики.

Вони також посилаються на дані МВС РФ про те, що на ТОТ України проживає близько 2,8 млн осіб, які мають російські паспорти. Росія надає доступ до послуг у цих регіонах, зокрема соціальних послуг і медицини, за умови отримання російських паспортів, зауважують у розвідці.

Читайте також: Погрози Медведєва таборами для українців у Сибіру перегукуються зі сталінською риторикою - ISW

«Кремль проводить невпинну політику русифікації на ТОТ. Черговий указ про військові округи, виданий 26 лютого 2024 року, стверджує, що відтепер ТОТ стане частиною російського Південного військового округу. Кремль прагне зробити інтеграцію ТОТ до складу Російської Федерації незворотною», - вважають у відомстві.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні фейкових «виборів» президента Росії загарбники моніторять у соцмережах сторінки мешканців ТОТ, аби заглушити прояви незгоди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-