Паніотто: Україна має чітко казати людям на ТОТ про те, які їхні дії можуть вважатися злочинами

Паніотто: Україна має чітко казати людям на ТОТ про те, які їхні дії можуть вважатися злочинами

Укрінформ
Українська держава має чітко комунікувати з людьми, які проживають на тимчасово окупованих територіях, про те, які їхні дії можуть бути злочинами, а які - ні.

Про це під час експертного обговорення в Укрінформі заявив гендиректор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто.

«Україна не виробила чітку комунікацію з тими, хто знаходиться на окупованій території, щодо того, кого мають, а кого не мають осуджувати. Важливо мати якусь чітку інформаційну політику (щодо цього – ред.)», - сказав він.

За його словами, з одного боку, потрібно підтримувати позитивне ставлення до людей на ТОТ, а з іншого - є запит на справедливість серед тих, хто там проживав, на покарання тих, хто співпрацював з росіянами.

«Має бути чітка позиція (у цьому питанні – ред.). І ми маємо комунікувати з тими, хто знаходиться зараз на окупованій території, щоб люди розуміли, роблять вони злочин чи ні», - переконаний Паніотто.

Читайте також: Потрібно комунікувати із жителями ТОТ, доносити до них правду - експерт

Представник Національної ради з питань ТБ і радіомовлення в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Володимир Ляшенко висловив думку, що Україна як держава не надає належного значення тому, щоб глушити техзасобами канали, які в наземному плані за допомогою радіочастотного ресурсу транслюються з окупованої території на прилеглу до неї територію.

Ляшенко заявив, що росіяни дуже і дуже ретельно відслідковують наповнення українського інформаційного поля та дуже активно реагують на будь-які речі, які українська влада намагається робити, щоб придушити їхній вплив, зокрема вплив їхнього ТБ на населення прикордонних територій.

«Це для них важливо, бо вони сподіваються, що у подальшому, коли вони будуть просуватися, населення цих територій не буде чинити їм спротив, а буде, враховуючи той посил, який вони їм уже кілька років широкомасштабного вторгнення транслюють, підтримувати їх», - пояснив представник Нацради.

Читайте також: Верещук розповіла деталі розробленої Стратегії щодо деокупованих територій

Окремо гендиректор КМІС акцентував, що в Україні виникають нові соціальні групи, пов’язані з війною, і між цими групами виникає деяке соціальне напруження. За його словами, одна з таких ліній напруження стосується громадян, які не змінювали місце проживання, і тих осіб, які виїхали за кордон, біженців.

«Важливим фактором (ситуації у суспільстві – ред.) є ставлення до біженців за кордоном зокрема. Тому що їхнє повернення чи неповернення залежить від цього. Вони продовжують знаходитися у соцмережах, і коли вони бачать несприятливі чи якісь негативні вислови (у свій бік – ред.), то це один з аргументів, щоб не повертатися», - вважає Паніотто.

Як повідомлялося, на спеціальній нараді під головуванням віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук презентували проєкт Стратегії відновлення державної влади та реінтеграції населення деокупованих територій на період до 2026 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-