СБУ повідомила про підозру псевдожурналістам з окупованого Донецька

СБУ повідомила про підозру псевдожурналістам з окупованого Донецька

Ексклюзив
Укрінформ
СБУ повідомила про підозру двом псевдожурналістам з окупованого Донецька, які поширюють у своїх ЗМІ антиукраїнські фейки та виправдовування злочинів росіян.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила керівник пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа.

«Служба безпеки України задокументувала протиправну діяльність проросійської пропагандистки з окупованого Донецька. Ця кореспондентка ворожого сайту-сміттярки «МОСТ» систематично здійснює пропагандистську діяльність на користь країни-окупанта та медійну підтримку збройної агресії проти України», - сказала Прищепа.

Вона пояснила, що так зване ЗМІ з гучною назвою «Межконтинентальная организация совместного творчества» («МОСТ») є одним з рупорів прокремлівської політики на території РФ та окупованої Донеччині.

«Злочинниця супроводжує незаконні збройні формування з березня минулого року. «Воєнкор» поширює відверті антиукраїнські фейки та виправдовування злочинів загарбників. Зокрема, ворожа пропагандистка у своїх матеріалах відверто брехала щодо бойових дій за «Азовсталь» в Маріуполі, «перемог» російсько-окупаційних військ та дискредитувала ЗСУ», - зазначила Прищепа.

Читайте також: СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував Росгвардію в Криму

Також вона повідомила про ще одного пропагандиста з окупованого Донецька, якому СБУ теж висунула підозру.

«Цей псевдожурналіст називає себе воєнкором видання «Известия», яке є основним постачальником новин для російських пропагандистських ЗМІ. Видання афілійоване з особами, наближеними до Путіна. Також зловмисник редагує сепаратистський сайт бойовиків «Правда ДНР» та веде власний телеграм-канал», - зауважила співробітниця СБУ.

Вона зазначила, що усі названі інформаційні портали є рупорами терористичної «ДНР», а сам «воєнкор» створює фейкові інфоприводи та активно поширює антиукраїнську пропаганду.

СБУ встановила, що зловмисник ще у 2014 році почав писати в соцмережах антиукраїнські пости та коментарі. Згодом приєднався до лав «пресс-службы народной милиции ДНР». Зрадник добровільно супроводжував терористів під час бойових дій проти українських захисників.

За словами Прищепи, ще навесні 2022 року псевдожурналіст почав співпрацювати з виданням «Известия» та називати себе «військовим експертом». Паралельно пропагандист очолив інтернет-ресурс «Правда ДНР» та відкрив телеграм-канал.

Читайте також: СБУ затримала інформатора РФ, який наводив ракети і дрони на Дніпро

«Зрадник здійснює підбір тем для проросійських новинних сюжетів, організовує зйомки для свого інформаційного агентства та російських ЗМІ. У них він дискредитує українські органи влади та ЗСУ, звинувачує Україну у протиправній діяльності та жорстокому поводженні з мешканцями Маріуполя», - додала Прищепа.

Слідчі СБУ зібрали доказову базу і повідомили цим псевдожурналістам про підозру за ч.6 статті 111 *1 (Здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором або її окупаційною адміністрацією)».

Як повідомлялося, у Донецькій області СБУ протягом 2023-2024 років повідомила про підозру 19 журналістам, які співпрацюють з російськими окупантами і переховуються в «ДНР». Усі вони оголошені у розшук.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-