У Криму ситуація з водою погіршується щороку - експерт

У Криму ситуація з водою погіршується щороку - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму ситуація з водою погіршується щороку, але говорити про ознаки водної кризи зарано.

На цьому наголосив у коментарі Укрінформу декан факультету природничих наук НаУКМА, радник голови правління Кримськотатарського ресурсного центру, координатор робочої групи «Екологія та економіка» ЕМ МКП Євген Хлобистов.

«У Криму ситуація з водою погіршується щороку, але говорити про ознаки водної кризи ще зарано. На нестачу води на півострові також впливає сьогоднішнє природне обміління водосховищ та збільшення населення на півострові більш ніж на 50% з 2014 року», - сказав він.

За словами експерта, у Криму через певні коливання атмосферних опадів сезонного характеру цього року зменшується водність штучних водосховищ, які наповнюються атмосферними опадами. Якщо тенденція зі зниження кількості атмосферних опадів продовжуватиметься, як це було у 2020 році, коли опадів було дуже мало і просто висохли всі водосховища, то ситуація з водою погіршуватиметься.

Експерт пояснив, що рівень води у кримських водосховищах залежить від атмосферних опадів. Загалом піки опадів спостерігаються навесні і восени. "Цього року ми мали відносно посушливу весну, з лютого практично кількість опадів у Криму була меншою за середньорічну норму. Саме через це і міліють всі водосховища на півострові", - додав Хлобистов.

Читайте також: Окупанти активізували будівництво укріплень по всьому Криму - партизани

За його словами, також цього року у Криму навіть у горах не було стійкого снігового покриву, щоб мати додаткове живлення для водосховищ. Тобто водосховища міліють природним чином, більше того, у Криму зараз фактичного населення майже на 50% більше, ніж у 2014 році. Це означає, що кількість водоспоживачів збільшилася, а кількість води, природно, зменшилася.

Хлобистов зазначив, що сьогодні Крим використовує воду поверхневого стоку для промислових, господарських та житлових потреб. А до 2014 року господарські проблеми півострова з водою вирішувалися більш ніж на 50% за рахунок Північнокримського каналу, хоча з нього воду практично не брали для побутового водоспоживання. Тоді з каналу живилися всі промислові водоспоживачі, а сьогодні все навантаження лягає на природний сток, підкреслив він.

За словами Хлобистова, говорити про те, що у Криму є ознаки водної кризи ще зарано. "Ми це зможемо побачити пізніше. Сьогодні у Криму середня водність водосховищ перевищує 50%. А водна криза наступає, коли забір води з водосховищ буде утруднений", - пояснив він.

Читайте також: У Криму загарбники розіслали вказівки прибрати з бібліотек книги про Голодомор та кримських татар

"Сьогодні ситуація з водою у Криму буде гірша ніж у засушливому 2020 році тому, що окупанти тоді ще вибрали поверхневі підземні горизонти з відносно якісною водою. Сьогодні там залишилася вода високої солоності, яку потрібно додатково обробляти для того, щоб використовувати для побутового споживання. А на те у російських загарбників немає ні можливості, ні політичної волі", - наголосив експерт.

Раніше Укрінформ повідомляв, що у Криму проблем із водою немає для міст, де базуються військові. Але через неконтрольований водозабір військовими під потенційною загрозою стабільність водопостачання для цивільного населення.

Фото: Getty images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-