В ОБСЄ закликали Росію звільнити всіх українських заручників

В ОБСЄ закликали Росію звільнити всіх українських заручників

Заява
Укрінформ
Росія повинна виконати рекомендації створеної у межах Московського механізму місії ОБСЄ та припинити практику свавільного затримання цивільних українців, звільнивши всіх затриманих.

Таку заяву від імені 45 держав-учасниць, які ініціювали запуск Московського механізму щодо свавільного позбавлення свободи українських цивільних громадян з боку РФ, зачитав на засіданні Постійної ради ОБСЄ постпред Румунії Стеліан Стоян, передає Укрінформ.

"Ми закликаємо Російську Федерацію негайно припинити практику свавільного позбавлення волі українських цивільних та безумовно звільнити всіх затриманих таким чином, як рекомендує місія", - йдеться у заяві.

У цьому документі 45 країн-учасниць заявили, що висновки доповідачів підтвердили наявність "серйозних підстав для занепокоєння". Зокрема, вказано на те, що кількість українців, свавільно затриманих Росією, може сягати тисяч, і ці люди зазнавали катувань та інших видів жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження, сексуального насильства тощо.

Читайте також: Дії Росії щодо цивільних на ТОТ України можна прирівняти до злочинів проти людяності - ОБСЄ

Експерти місії дійшли висновку, що позасудові вбивства українських цивільних осіб, затриманих російською владою, а також неспроможність належним чином розслідувати заяви про такі вбивства є серйозним порушенням міжнародного гуманітарного права. І це може становити воєнні злочини та злочини проти людяності.

Крім того, у звіті вказано, що "практика свавільного позбавлення волі українських цивільних осіб має масовий характер і ознаки систематичної, послідовної, навмисної моделі поведінки, спрямованої саме проти цивільних українців". Це дає місії достатні підстави вважати, що як воєнний злочин "незаконне позбавлення волі", так і злочин проти людяності, що полягає в "ув'язненні або іншому жорстокому позбавленні фізичної свободи на порушення основоположних норм міжнародного права", були скоєні особами, причетними до свавільного позбавлення волі цивільних українців, у тому числі російськими військовослужбовцями або представниками окупаційної "влади".

Читайте також: Висновки шокують: Кулеба про звіт місії ОБСЄ щодо захоплення Росією цивільних українців

У своїх рекомендаціях місія закликала Росію "негайно припинити практику свавільного позбавлення волі українських цивільних осіб і безумовно звільнити всіх затриманих таким чином".

Як повідомляв Укрінформ, 29 лютого активацію так званого Московського механізму ОБСЄ для реагування на свавільне затримання Росією українських цивільних осіб підтримали делегації 45 країн-учасниць.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-