Повідомили підозру дев’ятьом жителям Донеччини, які катували українців на ТОТ

Повідомили підозру дев’ятьом жителям Донеччини, які катували українців на ТОТ

Відео
Укрінформ
Слідчі Нацполіції України повідомили про підозру дев’ятьом жителям Донеччини, які, за інформацією правоохоронців, катували українців на тимчасово окупованих територіях за вказівкою росіян.

Про це поінформувало Головне слідче управління НПУ, передає Укрінформ.

«Слідчі Нацполіції повідомили про підозру дев’ятьом мешканцям Донеччини, які катували українців на тимчасово окупованих територіях за вказівкою росіян. Шести їх керівникам раніше оголосили підозру за створення терористичної організації і скерували обвинувальні акти до суду», - поінформували у пресслужбі.

Зазначається, що усього працівники поліції ідентифікували понад 80 експрацівників Калінінської виправної колонії Горлівки Донецької області, де з 2014 року за методиками і вказівками спецслужб РФ катували громадян з активною українською позицією.

У НПУ поінформували, що до повномасштабного вторгнення РФ в Україну тут утримували незгодних з режимом «ДНР», а з початком активної фази війни сюди почали звозити військовополонених, яких після фільтраційних заходів відвозили по інших підконтрольним РФ колоніям.

Читайте також: Дружині одного з ватажків «ДНР» оголосили підозру у викраденні й катуванні людей

«За 10 років війни через Калінінську колонію пройшли тисячі полонених. Серед них — військовослужбовці, поліцейські, українські активісти, волонтери та інші цивільні громадяни з активною громадянською позицією. В середньому тут утримували 1200-1500 громадян одночасно», - йдеться у повідомленні.

За даними ГСУ, усі ці особи проходили так звану «прийомку», коли працівники колонії викидають їх з конвойних авто та примушують бігти через «живий коридор» з посібників окупантів, які б’ють їх гумовими палицями, пластиковими трубами, руками, ногами, та електрошокерами. 

«Десятки полонених втрачали свідомість вже на цьому етапі. Після цього, бранців роздягали догола і забирали всі особисті речі, фотографували, дактилоскопіювали, в повній антисанітарії відбирали ДНК та кров. Розміщали в переповнені бараки з пліснявою на стінах та стелі. Взимку в деяких камерах було дуже холодно, тому що не було скла на вікнах», - поінформували у поліції.

У Нацполіції зазначили, що протягом дня полонених допитували із застосуванням гумових кийків, завдавали ударів металевими прутами, внаслідок чого лопалась шкіра, били по тулубу.

«Весь цей час на полонених морально тиснули і говорили, що вони нікому не потрібні та їх не хочуть обмінювати, а рф вже повністю захопила територію України. Потерпілі перебували в повному інформаційному вакуумі, а тому вірили. Деякі полонені не витримували знущань і просили, щоб їх вбили», - заявили у ГСУ.

Поліцейські встановили керівний та особовий склад Калінінської виправної колонії — обвинувальні акти відносно попередніх керівників вже скерували до суду. Їм загрожує довічне позбавлення волі.

Окрім того, правоохоронці провели понад 500 впізнань, експертиз та понад 200 слідчих експериментів із потерпілими, яких повернули в Україну за обміном в різні періоди. 

«За цей час злочинці змінили по декілька посад, мінявся керівний та особовий склад працівників колонії, але слідчі повертались до роботи з потерпілими з більш ранніх обмінів, збирали дані про злочинців по крихтах і нарешті встановили не тільки особисті дані, а й ієрархію терористичної організації, що діяла на території Калінінської колонії», - пояснили у пресслужбі.

Зазначається, що матеріали відносно їхніх звірств будуть передано як до національного, так і до Міжнародного кримінального суду.

Читайте також: Команда МКС оглянула катівні, облаштовані військовими РФ під час окупації Харківщини

У поліції запевнили, що на цьому робота слідчих не зупиняється — готуються матеріали, щодо оголошення про підозру іншим учасникам вказаної терористичної організації.

«Проводяться подальші слідчі заходи, аби встановити всіх причетних до катувань, фізичних та моральних знущань над українськими громадянами. Робиться все можливе, аби жоден воєнний злочинець не уникнув покарання і отримав належне покарання за злочини, вчинені на території України», - поінформували у НПУ.

Як повідомлялося, СБУ та ДБР затримали колаборанта, який допомагав росіянам катувати українських патріотів під час окупації Херсона.

Фото ілюстративне: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-