ЄС наблизився до «освоєння» заморожених активів РФ: у Мін’юсті розповіли, що це дає Україні

ЄС наблизився до «освоєння» заморожених активів РФ: у Мін’юсті розповіли, що це дає Україні

Укрінформ
Рішення Ради ЄС про заморожені активи Росії відкриває шлях до використання прибутків від цих активів на користь України.

Про це розповіла заступниця міністра юстиції Ірина Мудра, повідомляється на сайті Мін'юсту, передає Укрінформ.

«На даний момент в юрисдикціях партнерів по G7, ЄС та Австралії заморожено 260 млрд євро активів Центрального банку Росії, причому більше двох третин з них - в ЄС. Прийняте Радою ЄС рішення роз’яснює, зокрема, правовий статус доходів, які отримують центральні депозитарії від користування російськими активами. Це відкриває шлях до використання прибутку від заморожених російських активів на користь України", - зазначила Мудра.

Вона пояснила, що Рада ЄС, зокрема, ухвалила, що депозитарії, які володіють активами центробанку Росії на суму понад 1 млн євро, повинні окремо враховувати залишки коштів, що накопичилися в результаті обмежувальних заходів ЄС, а також мають зберігати відповідні доходи окремо.

Крім того, за її словами, депозитаріям заборонили розпоряджатися отриманим чистим прибутком. З урахуванням ризиків і витрат, пов’язаних із зберіганням активів та резервів Центрального банку Росії, кожен центральний депозитарій цінних паперів може звернутися до свого наглядового органу з проханням санкціонувати випуск частини цього чистого прибутку з урахуванням дотримання статутного капіталу та ризиків, розповіла заступниця міністра.

Читайте також: Наскільки реально використати заблоковані резерви РФ на користь України

Вона зауважила, що відповідне рішення дає можливість Раді ЄС встановити фінансовий внесок до бюджету ЄС, зібраний за рахунок прибутку від користування росактивами. Кошти хочуть спрямувати для підтримки України та її відновлення і реконструкції.

Мудра нагадала, що цьому рішенню передувала кропітка робота Мін’юсту, Міністерства фінансів і НБУ у співпраці з європейськими колегами. Зокрема, в межах останнього робочого візиту до Брюсселю команда Міністерства юстиції України працювала над вирішенням питань щодо спрямування доходів від знерухомлених резервів ЦБР для відновлення України разом з міжнародними партнерами.

Вона також зазначила, що одним із пріоритетних завдань для Мін‘юсту залишається створення належної юридичної основи для забезпечення компенсації збитків, завданих Україні російськими загарбниками, за рахунок російських активів в Україні та за кордоном.

Як повідомляв Укрінформ, 12 лютого Рада ЄС ухвалила рішення та регуляторні правила, які визначають зобов’язання Центральних депозитаріїв цінних паперів ЄС (ЦДП), що володіють замороженими активами і резервами Центрального банку Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-