Відбудова України - 2024

Відбудова України - 2024

Дайджест
Укрінформ
Україна відновлює міста, водночас потрібно піднімати й економіку. Як це поєднати? Купувати українське та направити на відбудову заморожені російські активи.

ЗА РОСІЙСЬКІ ГРОШІ

Бельгія відкриє в Києві та Харкові офіси Агенції розвитку.

Про це заявив премʼєр-міністр Бельгії Александер Де Кроо на пресконференції в Києві. Він підкреслив, що саме Росія має платити за відбудову України, а не українські чи європейські платники податків.

“Надходжень від заморожених активів ми маємо 15 млрд, щодо яких наступними тижнями будуть зроблені додаткові кроки”, – сказав Де Кроо.

Премʼєр-міністр Бельгії Александер Де Кроо
Премʼєр-міністр Бельгії Александер Де Кроо

Премʼєр Бельгії зазначив, що разом із Європейською комісією вони опрацьовують ці рішення. Бельгійське державне агентство з питань розвитку “Enabel” вже розпочало співпрацю з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України по темі відновлення, та отримало фінансування в розмірі $150 млн, які надійшли за рахунок заморожених у Бельгії російських активів.

Фото: Пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури
Фото: Пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури

На відновлення України потрібно будматеріалів на $65 мільярдів

Народна депутатка України, голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк у програмі Укрінформу “Самохвалов запитує”:

«Нам буде потрібно щонайменше будівельної продукції на 65 мільярдів доларів для відбудови України. Це додатково 100 тисяч робочих місць, більш ніж 1,5 мільярда податків. І це додана вартість 16 мільярдів доларів, яка залишиться тут, в Україні, і піде на розвиток нашої економіки. Дуже б хотілося, щоб саме всі ці будівельні матеріали, які будуть використовуватися у відбудові, виготовлялися в нашій країні».

єВідновлення: уряд планує скоригувати компенсації за купівлю вітчизняних будматеріалів

Майже 90% будівельних матеріалів, які потрібні для відбудови України, можуть виробити українські компанії. Тому уряд планує скоригувати компенсації за купівлю вітчизняних будматеріалів. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час форуму «Зроблено в Україні».

Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ
Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

«За програмою єВідновлення для майже 44 тисяч українських родин уже погоджені компенсації за пошкоджене житло. Люди роблять ремонти у своїх оселях», - поінформував прем’єр. «Отже, люди потребуватимуть будівельних матеріалів і важливо, щоб вони купували саме українську продукцію. Для цього скоригуємо відповідні порядки надання компенсацій», - наголосив він.

Окрім того, Програма компенсації за повністю знищене житло буде поширена на ТОТ. Про це повідомив на форумі віцепремʼєр-міністр - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

ІСТОРІЇ ВІДНОВЛЕННЯ

У Богуславі на Київщині двічі переміщена сім’я заснувала дві власні справи і казковий майданчик для дітей

Сім’я Слободянюків двічі переміщена: спочатку у 2014-му – із Луганщини на Херсонщину, а у 2022-му – з Херсонщини до Богуслава на Київщині – разом. Вони знову змогли облаштуватися на новому місці, заснувати два малі бізнеси, спільно з небайдужими сусідами побудували дитячий майданчик – для всіх. Укрінформ розповідає їхню історію стійкості і віри в перемогу – скільки б випробувань людям не довелося пережити. 

Фото з архіву подружжя
Фото з архіву подружжя

ФОТО УКРІНФОРМ

У Запоріжжі триває процес відбудови зруйнованого та пошкодженого житла. Фотокореспондент фіксує на камеру процес відновлення по вул. Запорізькій, де йде демонтаж та розбирання конструкцій зруйнованого будинку. Завершено роботи з влаштування тимчасової під'їзної дороги та підготовки майданчику до демонтажу конструкцій першого під’їзду.

Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

Стежте за новинами про відбудову - підпишіться на нашу щотижневу розсилку. Щопонеділка ви будете отримувати усі головні тексти, фото та відео про відновлення України. Якщо вам сподобалось, порекомендуйте нас друзям, щоб спільнота зацікавлених людей зростала.

Наступний лист з новинами про відбудову України очікуйте 11 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-