Держава відпрацьовує механізми верифікації знищеного житла на ТОТ - депутат

Держава відпрацьовує механізми верифікації знищеного житла на ТОТ - депутат

Ексклюзив
Укрінформ
Держава відпрацьовує механізми верифікації знищеного агресором на тимчасово окупованих територіях або у зоні ведення бойових дій житла українців, які подали заявки на компенсацію або єВідновлення.

Про це повідомив народний депутат, член комітету з питань прав людини Сергій Козир в інтерв’ю Укрінформу.

«Раніше люди, чиє майно перебуває в окупації або в зоні ведення бойових дій, часто навіть не мали можливості подати заявку на фіксацію втрат, адже вони не могли юридично їх зафіксувати, надати документи на право власності чи фото- або відеодокази», - зазначив він.

Депутат нагадав, що на сьогодні Кабмін спростив процедуру обстеження зруйнованого житла на території бойових дій для отримання власниками компенсації, у подальшому громадяни зможуть подати свої заявки через «Дію» та юридично зафіксувати втрати. Зокрема, будуть враховуватися дані із супутникових знімків.

«Наразі такий експеримент проводять у Мелітополі, де вже зафіксовано два об'єкти, за якими призначено сертифікати. Хоча виплати за ними ще не проведені», - додав Козир.

За його словами, сама процедура верифікації майна та ТОТ досить складна і довга, «оскільки необхідно переконатися, що особа, яка виїхала з окупації і подала заявку, не була причетна до колабораційної діяльності». Також важливе питання наявності всіх необхідних документів.

Парламентарій акцентував, що держава відпрацьовує методи верифікації, щоб уникнути дублювання заявок або зловживань.

Читайте також: Після верифікації виплат кількість працюючих переселенців збільшилася на третину - Верещук

«Хоча робота комісій для оцінювання збитків у деяких регіонах поки що неможлива через активні бойові дії, люди зможуть внести інформацію про зруйноване майно в єдину систему, спираючись на свідчення родичів або сусідів. У майбутньому ці дані перевірять, але вже тепер люди можуть юридично зафіксувати свої втрати, що буде важливим кроком у процесі відшкодування», - резюмував народний депутат.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови № 473 від 19 квітня 2022 року, які дозволяють проводити обстеження зруйнованого житла на території бойових дій для отримання власниками компенсації.

Читайте також: В Україні планують спростити процедуру відшкодування за втрачене житло на ТОТ

Після оновлення нормативної бази та функціоналу програми єВідновлення члени комісій органів місцевого самоврядування в громадах, які знаходяться в зоні активних бойових дій, можуть опрацьовувати заяви громадян та нараховувати компенсацію.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-