Сущенку продовжили арешт іще на три місяці

Сущенку продовжили арешт іще на три місяці

Оновлюється
Укрінформ
Попри те, що питання звільнення кореспондента Укрінформу у Парижі Романа Сущенка із російської в’язниці піднімається вже на найвищому міжнародному рівні, московська «феміда» продовжила бранцю термін арешту.

До журналіста не пускають ані священника, ані представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ.

Сам Сущенко розповів, як попався на підставу ФСБ, – його піймали на «невинне» прохання привезти у Париж і передати диск із якимось записом, нібито, іншому українському журналісту. На думку секретаря РНБО України, російські спецслужби хотіли завербувати Романа Сущенка, однак той відмовився, після чого йому організували підставу і посадили до в’язниці за надуманим обвинуваченням.

Інформацію про попередній розвиток подій читайте тут.

Сущенку продовжили арешт іще на три місяці

25.01.2017 14:23

Лефортовський районний суд Москви продовжив арешт незаконно затриманому в РФ журналісту Укрінформу Роману Сущенку ще на три місяці.

Про це у Твіттері повідомив адвокат Марк Фейгін.

"Суд закінчився. Роману Сущенку продовжено термін утримання під вартою ще на три місяці, до 30 квітня 2017 року", - написав він.

ПАРЄ вимагає від Росії звільнити Сущенка - резолюція

24.01.2017 20:17

Парламентська асамблея Ради Європи вимагає звільнення протиправно заарештованого у Москві власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, а також припинення переслідування українських журналістів на території окупованого Криму.

Про це йдеться у резолюції "Напади на журналістів та свобода ЗМІ в Європі", яка була проголосована у вівторок, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Резолюцію, доповідачем з якої є голова української делегації в ПАРЄ народний депутат Володимир Арє’в, підтримала переважна більшість депутатів.

"Будучи занепокоєною свободою ЗМІ у Російській Федерації, Асамблея закликає російське керівництво звільнити Романа Сущенка, який з 2010 року є кореспондентом Українського національного інформаційного агентства Укрінформ у Франції, та з 30 вересня 2016 року ув’язнений у Москві через обвинувачення у "шпигунстві", - йдеться у тексті резолюції.

ПАРЄ також вимагає від російських властей зняти обвинувачення у "сепаратизмі" та припинити переслідування українських журналістів у Криму – Ганни Андрієвської, Наталії Кокоріної та Миколи Семени.

У резолюції вкотре відзначається занепокоєння ПАРЄ у зв’язку з невиконання Росією вимоги звільнити українського кінорежисера Олега Сенцова, якому був винесений незаконний вирок - 20 років ув’язнення.

Резолюція нагадує і про незаконне закриття окупаційною російською владою у Криму кримськотатарського телеканалу ATR.

Окрім цього, у документі висловлюється занепокоєння станом свободи медіа у Туреччині на тлі згортання у країні демократичних свобод.

У резолюції наголошується, що уряди країн-членів Ради Європи повинні активно реагувати на загрози свободи ЗМІ та напади проти журналістів у рамках започаткованої у квітні 2015 року "Платформи забезпечення захисту журналізму та безпеки журналістів".

У ПАРЄ нагадують, що, починаючи з січня 2015 року, у країнах-членах Ради Європи було вбито 16 журналістів.

ПАРЄ закликає Москву звільнити Сущенка

24.01.2017 19:50

Українська делегація, яка бере участь у зимовій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, порушила питання про звільнення громадян України, яких переслідує РФ, Олега Сенцова, Романа Сущенка та Миколи Семени.

Сьогодні ж ПАРЄ має ухвалити резолюцію щодо переслідування журналістів в країнах-членах РЄ. Як повідомляє "Європейська правда", документ ще мають підтримати в сесійній залі, але під час обговорення всі депутати висловлюються на його підтримку.

Йдеться про резолюцію під назвою "Напади на журналістів та свободу ЗМІ в Європі", що винесена на обговорення ПАРЄ у вівторок.

У відповідності до неї, "асамблея закликає російську владу:

1) відмовитися від норми щодо кримінальної відповідальності за "сепаратизм" щодо тих журналістів, хто повідомляє про незаконну окупацію і анексію Кримського півострова, а також зняти відповідні звинувачення проти українських журналістів Анни Андрієвської, Наталі Кокоріної і Миколи Семени;

2) звільнити Романа Сущенка, кореспондента агентства "Укрінформ" у Франції з 2010 року, який був затриманий в Москві за звинуваченням у "шпигунстві" 30 вересня 2016 року;

3) застосувати вплив на сепаратистські сили на сході України, щоб забезпечити журналістам змогу безпечно працювати і передавати пhttps://www.ukrinform.ua/tag-susenkoовідомлення з цих районів".

Як зазначає "Європравда", під час підготовки до слухань депутатами були запропоновані 25 правок до документа, але жодна з них не стосується блоку щодо дій РФ. Представники держав-партнерів РФ не надавали свої пропозиції, натомість російські депутати не приїхали на сесію.

ПАРЄ сьогодні голосуватиме резолюцію щодо звільнення Сущенка

24.01.2017 10:27

Парламентська асамблея Ради Європи вимагатиме звільнити протиправно заарештованого у Москві власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, а також припинити переслідування українських журналістів на території окупованого Криму.

Про це йдеться у проекті резолюції «Напади проти журналістів та свобода ЗМІ у Європі», яка буде обговорена і проголосована у середу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Будучи занепокоєною свободою ЗМІ у Російській Федерації, Асамблея закликає російське керівництво звільнити Романа Сущенка, який з 2010 року є кореспондентом Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" у Франції, та з 30 вересня 2016 року ув’язнений у Москві через обвинувачення у «шпигунстві», - йдеться у проекті резолюції, доповідачем з якої є голова української делегації в ПАРЄ народний депутат Володимир Ар'єв.

Суд щодо арешту Сущенка відбудеться 25 січня - адвокат

23.01.2017 17:43

Суд щодо продовження строку тримання під вартою журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно заарештованого в Москві, відбудеться 25 січня.

Про це повідомив у Твіттері адвокат Сущенка Марк Фейгін.

"Суд щодо продовження строку тримання під вартою українського журналіста Романа Сущенка відбудеться 25 січня о 14.00 в Лефортовському районному суді", - наголосив адвокат.

Раніше повідомлялося, що захист Сущенка до засідання суду готує клопотання про заміну йому запобіжного заходу на домашній арешт з місцеперебуванням у консульському готелі. Він розташований біля Посольства України в Москві, проте дещо відокремлений і правами дипломатичної недоторканності не користується, тобто відповідає вимогам, які пред'являються законом.

Натомість варіант, про який повідомлялося раніше, - про можливість перебування Сущенка під домашнім арештом у квартирі двоюрідного брата в Москві, до якого приїжджав журналіст, - не може бути реалізований, оскільки родич не дав згоди на надання свого житла.

Порошенко: Ми готові на рішучі дії для визволення Сущенка, Сенцова та інших

23.01.2017 15:31

Президент України Петро Порошенко заявив, що для визволення заручників з Російської Федерації потрібна світова солідарність.

На цьому він наголосив на спільному з Президентом Естонії Керсті Кальюлайд брифінгу в Таллінні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Проблема утримання заручників в Російській Федерації надзвичайно важлива. І тільки консолідована позиція всього світу, тільки наші солідарні дії, як це відбувалося з Афанасьевим, Солошенком, іншими, приводять до позитивного результату. Ми готові на рішучі та скоординовані дії як щодо українських громадян, включно до Сущенка, Сенцова, інших, так і по відношенню до громадян інших країн", - сказав Порошенко.

Він також наголосив, що кілька тижнів тому Україна в односторонньому порядку зробила жест доброї волі - звільнила 15 злочинців.

"Ми чекали відповідного кроку з російського боку. Та на жаль відповіді не дочекалися", - відзначив Порошенко.

Він підкреслив, що проблема буде вирішуватися щодо заручників, утримуваних як у російських в’язницях, так і на окупованих територіях.

Президент Естонії Керсті Кальюлайд сказала, що не хоче порівнювати випадки заручників з України з випадком Естона Кохвера (працівник естонських спецслужб, затриманий Росією на кордоні та обміняний на засудженого раніше російського шпигуна). Але вона підтримала тезу, що міжнародна співпраця може прискорити процес визволення.

ПАРЄ вимагатиме звільнення Сущенка – проект резолюції

23.01.2017 11:56

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) вимагатиме звільнення незаконно заарештованого у Москві власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, а також припинення переслідування українських журналістів на території окупованого Криму.

Про це йдеться у проекті резолюції "Напади на журналістів та свобода ЗМІ в Європі", яка буде обговорена і проголосована у вівторок, 24 січня, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Будучи занепокоєною свободою ЗМІ у Російській Федерації, Асамблея закликає російське керівництво звільнити Романа Сущенка, який з 2010 року є кореспондентом Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" у Франції та з 30 вересня 2016 року ув’язнений у Москві через обвинувачення у "шпигунстві", - йдеться у тексті проекту резолюції, доповідачем з якої є голова української делегації в ПАРЄ народний депутат Володимир Ар'єв.

ПАРЄ також вимагатиме від російської влади зняти обвинувачення у "сепаратизмі" та припинити переслідування українських журналістів у Криму - Анни Андрієвської, Наталії Кокоріної та Миколи Семени.

Міятович занепокоєна недопуском до Сущенка дружини і священиків - Фейгін

20.01.17 18:41

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович висловила занепокоєння у зв'язку з тим, що до затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка не допускають священнослужителів УПЦ КП, а також дружину.

Про це Укрінформу розповів адвокат Сущенка Марк Фейгін.

«Як мені відомо, Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович стурбована тим, що до Романа Сущенка не допускають представників Церкви, прихожанином якої він є, а також дружину. Вона займається цим питанням», - повідомив адвокат.

Адвокат проситиме для Сущенка домашній арешт у консульському готелі

20.01.17 17:46

Захист неправомірно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка до засідання суду готує клопотання про заміну йому запобіжного заходу на домашній арешт з місцем перебування у консульському готелі.

Про це адвокат журналіста Марк Фейгін розповів кореспонденту Укрінформу.

"На засіданні суду ми подамо клопотання про зміну запобіжного заходу для мого підзахисного з тримання під вартою на домашній арешт. Як можливе місце перебування Сущенка буде заявлений консульський готель у Москві", - сказав Фейгін.

Він уточнив, що ця житлове приміщення розташовано неподалік від Посольства України в Москві, проте дещо відкремлено і правами дипломатичної недоторканості не користується, тобто відповідає пред'явленим законом вимогам.

У той же час, за словами адвоката, варіант, про який повідомлялося раніше, - про можливість перебування Сущенка під домашнім арештом у квартирі двоюрідного брата в Москві, до якого приїжджав журналіст, - не реалізуємо, оскільки родич не дав згоди на надання свого житла.

Фейгін сподівається, що дату суду щодо арешту Сущенка назвуть у понеділок

20.01.17 16:23

Марк Фейгін, адвокат неправомірно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка, сподівається, що дата засідання суду щодо продовження арешту стане відома 23 січня, за тиждень до закінчення чинного терміну.

Про це він розповів кореспондентові Укрінформу.

"Сьогодні відбулося традиційне п'ятничне жеребкування на час відвідання адвокатами підзахисних у СІЗО "Лефортово". Я йду до Романа Сущенка в першій половині дня, до обіду. Тоді ж, за тиждень до закінчення діючого терміну арешту, сподіваюся дізнатися про точну дату засідання суду щодо запобіжного заходу стосовно мого підзахисного", - сказав Фейгін.

Він нагадав, що у "Лефортово" давно існує проблема, яка ігнорується владою. Тут тільки 6 кабінетів для спілкування із заарештованими. "Через це в день встигають пройти тільки 12 адвокатів. І доводиться проводити жеребкування щоп'ятниці", - пояснив Фейгін.

Стець закликає Генсека РЄ допомогти у звільненні Сущенка і Семени

19.01.2017 18:31

Міністр інформаційної політики Юрій Стець закликав Раду Європи зробити активні кроки для захисту й звільнення незаконно заарештованих росіянами українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени, а також тиснути на Росію з вимогою забезпечення свободи слова в Криму і на Донбасі.

По це він заявив під час зустрічі з Генеральним секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом у ході візиту до Страсбурга, повідомляє Мінінформполітики.

«Під час зустрічі Юрій Стець порушив питання стану свободи ЗМІ та безпеки журналістів на окупованих Росією територіях Криму і Донецької та Луганської областей та закликав Раду Європи до рішучих дій з метою здійснення тиску на Росію як державу-окупанта з вимогою гарантувати свободу слова та безпеку журналістів. Зокрема, Юрій Стець детально поінформував Турбйорна Ягланда про справи Миколи Семени та РоманаСущенка і закликав його зробити активні кроки для захисту їх прав та безумовного звільнення», - ідеться в повідомленні.

Міністр також наголосив на доцільності початку віддаленого моніторингу Радою Європи ситуації із свободою ЗМІ на окупованих територіях, зокрема, шляхом посилення співпраці з неурядовими організаціями та на основі інформації з відкритих джерел.

«Як міністр і журналіст я налаштований на максимально активну взаємодію України з Радою Європи. Свобода слова має бути однією з фундаментальних засад української держави і ми можемо досягти цього разом», - підкреслив Стець.

Крім того, він представив керівництву Ради Європи нещодавно створений національний механізм реагування на повідомлення, що розміщуються на Платформі Ради Європи із захисту журналістів, та передав перші відповіді української влади на повідомлення, які стосуються України.

«Створення згаданого механізму засвідчило активізацію взаємодії України з Радою Європи у сфері захисту свободи ЗМІ та гарантування безпеки журналістів», - зазначили у міністерстві.

ГУР Міноборони підтверджує, що Сущенко у них не працював

19.01.2017 16:32

Головне управління розвідки Міністерства оборони України письмово підтвердило, що незаконно заарештований у РФ журналіст Укрінформу Роман Сущенко не є їхнім співробітником.

Копію відповідного документа від ГУР МОУ, отриманого у рамках збору доказів непричетності українського журналіста до інкримінованих йому Росією злочинів, адвокат Сущенка Марк Фейгін передав Укрінформу.

"За результатами опрацювання зазначеного питання повідомляємо, що Сущенко Р.В. військову (державну) службу у ГУР МО України не проходив", - йдеться у документі.

Згідно з документом, у запиті Фейгіна йшлося про прохання надати йому довідку, чи проходив Сущенко службу в ГУР МОУ.

Звільнення Сущенка – у центрі уваги української делегації в ПАРЄ

19.01.2017 15:35

Українська парламентська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи під час нинішньої зимової сесії в Страсбурзі знову підніматиме питання звільнення українських політв'язнів, які утримуються в Криму і Росії.

Про це в коментарі Укрінформу розповів член делегації Олексій Гончаренко (фракція БПП).

"Ми весь час піднімаємо питання наших заручників. Це для нас обов'язкова програма", - сказав депутат, додавши, що йтиметься й про кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

Зимова сесія ПАРЄ відбуватиметься з 23 по 27 січня.

Захист Сущенка наполягатиме на домашньому арешті - Фейгін

11.01.2017 20:35

Адвокат незаконно заарештованого журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін заявив, що на засіданні Лефортовського суду щодо продовження утримання Сущенка під вартою, який має відбутися наприкінці січня, захист наполягатиме на домашньому арешті.

Про це Фейгін розповів в інтерв'ю кореспондентові Укрінформу.

"Нагадаю, що термін утримання Романа Сущенка під вартою закінчується 30 січня. Десь за тиждень до цього має відбутися засідання Лефортовського суду про продовження арешту. Захист, як і раніше, буде наполягати на "зміні запобіжного заходу" на домашній арешт", - повідомив Фейгін.

Він заявив, що вважає цей захід абсолютно адекватним ситуації, що склалася.

Адвокат: сусід Сущенка по камері – російський націоналіст з "Північного братства"

11.01.17 18:26

Адвокат незаконно заарештованого журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін повідомив, що новий сусід його підзахисного по камері Лефортово - російський націоналіст з "Північного братства".

Про це Фейгін розповів в інтерв'ю кореспондентові Укрінформу.

"Сусід Сущенка по камері в СІЗО - російський націоналіст на прізвище Миронов, який проходить по справі рідновірів, "Північного братства" Хом'якова. У Сущенка з Мироновим нормальні відносини", - повідомив Фейгін.

За його словами, у Миронова "особливий порядок розгляду", тобто обвинувачений пішов на угоду зі слідством, якоюсь мірою визнав свою провину.

Що стосується одного з засновників неоязичницького "Північного братства" Петра Хомякова, то це російський вчений, професор, системний аналітик, неоязичник, автор праць з критикою сучасної Росії. У 2009 році він просив політпритулку в Україні, тоді ж давав прес-конференцію в Укрінформі. Потім повернувся в Росію і у 2012 році був засуджений за екстремізм і шахрайство на чотири роки, помер у 2014 році.

Лутковська не потрапить до Сущенка, поки в РФ не зберуть дозволів

11.01.17 17:21

Український омбудсмен Валерія Лутковська зможе відвідати українців Романа Сущенка та Євгена Панова тільки після того, як російський омбудсмен отримає дозволи прокуратури, суду і пенітенціарної системи.

Про це "Українській правді" повідомив представник секретаріату уповноваженого Верховної ради з прав людини Михайло Чаплига.

"Нам і російському омбудсмену необхідно отримати дозвіл суду, прокуратури, пенітенціарної системи РФ. В нас для омбудсмена це абсолютно відкрито. В Росії, якщо омбудсмен Москалькова хоче зайти, їй потрібно отримати дозвіл. Це різниця законодавства", – прокоментував Чаплига.

Представник українського омбудсмена не може назвати строків і каже, що такі строки не може назвати і російський омбудсмен, бо це "не в її компетенції".

"Ми чекаємо, що російський омбудсмен завершить процедуру і тут ми не тиснемо на неї. Ми розуміємо, що це не проста процедура", - сказав він.

Водночас Чаплига каже, що Москалькова зможе відвідати російських громадян у місцях несвободи в Україні. Для цього не потрібно додаткового погодження і вистачає домовленості з українським уповноваженим з прав людини.

Чаплига пояснив, що Україна, на відміну від Росії, ратифікувала факультативний протокол до конвенції ООН про протидію тортур. Це дозволило розширити повноваження українського омбудсмена в частині регулярного моніторингу місць несвободи.

Адвокат клопоче про залучення до справи Сущенка документів з України

10.01.17 18:24

Адвокат незаконно заарештованого у РФ журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін подав клопотання про долучення до справи отриманих з України документів.

Про це він розповів в інтерв'ю кореспондентові Укрінформу.

"Процесуальних дій у справі Сущенка наразі не передбачається. Тим часом я отримав документи і подав клопотання про їх долучення до справи. Це довідка про журналістську освіту Романа, заява ГУР МОУ, що він не є їхнім співробітником, а також отримана від Укрінформу виписка з трудової книжки Сущенка (раніше ЗМІ РФ надавали помилкову інформацію, що нібито СБУ вилучила в Укрінформі особову справу Сущенко - ред.)", - повідомив Фейгін.

Він також нагадав, що за два тижні в Лефортовському суді відбудеться засідання щодо продовження арешту Роману Сущенку. Захист, за словами адвоката, буде і надалі наполягати на зміні "запобіжного заходу" на домашній арешт.

Сущенко чекає обіцяного візиту Лутковської

10.01.17 17:34

Адвокат незаконно заарештованого журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін, який побував у підзахисного у СІЗО, повідомив, що той чекає анонсованого раніше візиту українського омбудсмена Валерії Лутковської.

Про це він у вівторок розповів кореспондентові Укрінформу.

«Побував сьогодні у Сущенка в Лефортово. У нього все загалом нормально. Роман дуже чекає візиту українського омбудсмена Валерії Лутковської», - повідомив Фейгін.

Сущенку не дозволили побачитися з дружиною - Фейгін

10.01.17 16:40

Заяву журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого незаконно утримують у московському СІЗО, на дозвіл зустрітися з дружиною не задовольнили. 

Про це адвокат Сущенка Марк Фейгін розповів в коментарі Громадському радіо. 

"Роман направив заяву вже повторно про те, щоб йому надали побачення з дружиною Анжелою Сущенко і дали можливість поговорити по телефону з сином", - розповів Фейгін.

За його словами, заяву про зустріч з дружиною не задоволено. 

Адвокат також повідомив, що отримав офіційного листа від Міністерства оборони України про те, що його підзахисний не є співробітником української розвідки.

"В мене на руках є довідка з Міноборони України, з ГУР МО, про те, що Роман Сущенко не знаходиться на службі там, не є кадровим офіцером. Цей документ ми опрацьовуємо зМЗС і будемо передавати в матеріали слідства, тому що він має велике процесуальне значення і для суду, і для попереднього слідства", - наголосив він. 

Сущенко написав листа генсеку Ради Європи

10.01.2017 15:44

Адвокат незаконно заарештованого журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін, який побував сьогодні у СІЗО у підзахисного, взяв у нього листа, адресованого генеральному секретарю Ради Європи Турбйорну Ягланду.

Про це Фейгін повідомив в інтерв'ю кореспондентові Укрінформу.

«Сьогодні мені вдалося винести лист від Сущенка Ягланду. Сподіваюся, це звернення зіграє свою позитивну роль, так само, як і наші минулі звернення до керівництва ОБСЄ, керівництва Франції, європейських чиновників», - розповів Фейгін.

Сущенко привітав батька з днем народження через адвоката

10.01.17 14:26

Незаконно заарештований в РФ журналіст Укрінформу Роман Сущенко через адвоката передав вітання батькові – Володимиру Сущенко.

Про це Марк Фейгін, що побував сьогодні в СІЗО біля свого підзахисного, повідомив в інтерв'ю кореспонденту Укрінформу.

«У Володимира Полікарповича день народження 9 січня. Роман відіслав йому вітальну листівку. Але також просив передати привітання через мене. Він бажає батьку міцного здоров'я і вірити, що незабаром діждеться повернення сина», - сказав Фейгін.

За його словами, журналіст дуже турбується про своїх близьких. У зв'язку з цим знову було подано заяву, щоб він отримав право на телефонні дзвінки найближчим родичам.

Адвокат Фейгін опублікував лист Порошенка Сущенку

10.01.17 13:20

Адвокат журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін опублікував лист Президента України Петра Порошенка його підзахисному.

Він розмістив скан листа у своєму акаунті у Facebook. 

«Президент України Петро Порошенко написав моєму підзахисному, журналісту Роману Сущенку у в'язницю», - зазначив адвокат.

Священик УПЦ КП у Підмосков'ї привітав Сущенка з Різдвом

06.01.17 21:11

Священик Української православної церкви Київського патріархату у Підмосков'ї Святослав Скороход привітав журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого незаконно утримують у Росії, з Різдвом Христовим.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. 

«У Різдвяний святий вечір хочу в першу чергу привітати нашого побратима, узника совісті, Романа Сущенка. Віримо, що земне пекло, яке Ви переживаєте, з Божою допомогою скоро закінчиться, а кат, який перетворив всю Росію у в`язницю посиленого режиму закінчить своє існування, як і всі тирани в історії людства. 

Христос Народився, брате Романе! Славімо Його! Сподіваюсь, що буду мати можливість разом з Вашою чудовою родиною в найближчі часи зустрічати свого Героя на Батьківщині! Молимось за Вас, Євгена Панова з його чудовою мамою, та за всіх наших хлопців, що перебувають у Лефортово. Сьогодні вся Росія пертворилась на Лефортовське СІЗО», - зазначив ієромонах.

Ар'єв: На сесії ПАРЄ закликатиму до звільнення журналістів-політв'язнів

04.01.2017 14:07

Ситуація з незаконним утриманням в РФ українців - журналіста Укрінформу Романа Сущенка, режисера Олега Сенцова - а також навколо переслідування в Криму журналіста Миколи Семени і кримськотатарських ЗМІ стане темою обговорення на сесії ПАРЄ в Страсбурзі у січні.

Про це в коментарі Укрінформу розповів голова постійної делегації Верховної Ради у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Володимир Ар'єв.

"Моя доповідь буде з приводу стану свободи слова в Європі. Обов'язково окремим підпараграфом буде йти тема Романа Сущенка... В обов'язковому порядку буде заклик звільнити його, звільнити Сенцова, а також щодо ситуації навколо переслідування кримськотатарських ЗМІ в Криму, журналіста Миколи Семени", - сказав він.

Ар'єв також зазначив, що в рамках сесії українська парламентська делегація організує перегляд фільму про дітей Донбасу і гуманітарну ситуацію в Донецькій і Луганській областях. Фільм створено на замовлення "Блоку Петра Порошенка".

Сесія ПАРЄ в Страсбурзі відбудеться 23-27 січня. Доповідь голови постійної делегації ВР Володимира Ар'єва запланована на 25 січня.

Як небайдужі підтримують в'язня Кремля Романа Сущенка

04.01.2017 11:22

Учасники міжнародного об’єднання письменників «ПЕН-клуб» активно підтримують незаконно затриманого у Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Про це в ефірі 5 каналу заявила керівник міжнародної редакції "Укрінформ" Наталія Костіна.

"Листи надійшли від віце-президента, від австралійського, німецького, данського, шведського відділень. Ми сподіваємося, що його випустять, але йому треба витримати те все, це дуже важливо", – зазначила вона.

Крім того, Наталія Костіна звернулася до українців із проханням привітати Романа Сущенка із днем народження.

"У Романа день народження 8 лютого, ще місяць попереду, я б хотіла, щоб, можливо, ще хтось написав йому листа, тому що Новий рік, як і день народження, святкувати у "Лефортово" дуже важко," – сказала вона.

Сущенко надіслав з "Лефортово" вітання колегам

03.01.2017 18:06

Власний кореспондент Укрінформу в Парижі Роман Сущенко, якого незаконно утримують у в'язниці "Лефортово" у Москві, привітав колег з Новим Роком та Різдвом Христовим.

Він надіслав на адресу Укрінформу вітальну листівку та листа.

"Нехай рік прийдешній принесе Україні мир і стабільність, упевненість і благополуччя у ваші домівки, хороші події і цікавих співрозмовників. Здоров'я вам усім. Дякую за підтримку", - написав Сущенко у листівці, датованій 12.12.16.

У листі Роман розповів про перебування у в'язниці, подякував колегам за підтримку та висловив сподівання на швидку зустріч.

"Дякую вам від щирого серця за вашу підтримку і особисту участь в силу своїх можливостей в моїй долі і за допомогу родині", - написав Сущенко.

За словами Романа, новини, звістки від колег, особисті листи "дуже надихають, додають сил і дозволяють фокусуватися не так на гратах і кайданах, а на сонці і блакитному небі, майбутньому країни і народу".

Сущенко також розповів, що нині багато читає українську літературу, здебільшого класиків, твори яких лишилися у тюремні бібліотеці ще з радянських часів.

Підтримати Романа Сущенка в "Лефортово" та написати йому листа можна на адресу: 111116, Москва, Лефортовский вал, дом 5, ФКУ СИЗО N2 ФСИН России, Сущенко Роману Владимировичу (1969г.р.), дотримавшись визначених інструкцій: листи мають бути російською мовою, їх текст - політично нейтральний, на конверті вказати рік народження і повне ПІБ в'язня. Крім того, бажано додати до листа чистий аркуш паперу і конверт.

До Укрінформу продовжують надходити новорічні вітання Романові Сущенку

31.12.2016 10:17

Учасники німецького, данського, шведського відділень міжнародного об’єднання письменників «ПЕН-клуб», поети, студенти Віденського університету висловили підтримку та надіслали новорічні вітання незаконно затриманому у Москві журналістові Укрінформу Романові Сущенку.

На адресу агентства надійшли вітальні листівки від членів німецького відділення ПЕН-клубу та його віце-президента Саші Фойхерта, членів данського відділення ПЕН-клубу та його казначея Клауса Славенскі, члена шведського відділення ПЕН-клубу поета та письменника Сіва Відерберга, шведського поета Крістіана Карлссона, студентів факультету філософії Віденського університету.

Адвокат шукає можливості отримати статті Сущенка, написані в СІЗО

28.12.2016 16:05

Адвокат журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін повідомив, що планує найближчим часом робочі контакти з ОБСЄ, "Репортерами без кордонів" і PEN International у справі його підзахисного.

Про це адвокат розповів в інтерв'ю кореспондентові Укрінформу.

"Роман не може не працювати, у тому числі і будучи під арештом. Ми зараз розглядаємо можливість, як би він міг законно якимось чином передавати свої журналістські тексти", - сказав Фейгін.

За його словами, журналістські матеріали, які Роман міг би передавати з Лефортово - це побутові замальовки про існування в умовах СІЗО, роздуми про прочитані книги (він зараз дуже багато читає). "Але, на мій погляд, найістотніше - публіцистика. Тут Сущенку є що сказати", - вважає адвокат.

Сущенка можуть обміняти на кримських дезертирів – адвокат

28.12.2016 13:10

Адвокат журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін вважає, що відвідання російським омбудсменом Москальковою кримських дезертирів Максима Одинцова та Олександра Баранова говорить про можливість обміну їх на його підзахисного.

Про це адвокат розповів в інтерв'ю кореспондентові Укрінформу.

"Ми з Романом позитивно оцінюємо той факт, що російський омбудсмен Москалькова відвідала в СІЗО Миколаєва двох військовослужбовців, кримських дезертирів - Максима Одинцова і Олександра Баранова. Це дає такий собі варіант обміну. Не знаю, в якому співвідношенні: один до двох, один на одного, два на два чи інш. Поки що важливий сам факт відвідання і наявність якогось варіанту", - сказав Фейгін.

Сущенку призначили психолого-психіатричну експертизу - адвокат

28.12.2016 12:29

Адвокат журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін повідомив, що найближчим часом його підзахисний пройде психолого-психіатричну експертизу , швидше за все - амбулаторно.

Про це адвокат розповів в інтерв'ю кореспондентові Укрінформу.

"Найближчим часом буде проведено психолого-психіатричну експертизу. Швидше за все, відразу після новорічних свят. Навряд чи вона проводитиметься стаціонарно, швидше за все - амбулаторно.

Прийдуть фахівці, поговорять з Романом. Це рутинна процедура, три місяці експертизи не було, й ось її проводять", - сказав Фейгін.

Адвокат також уточнив, що за бажанням затриманого, той може клопотати про присутність при цій експертизі його адвоката.

                                                                            ***

Як відомо, власний кореспондент Укрінформу у Франції Роман Сущенко був затриманий 30 вересня в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

За останнім рішенням московського суду, журналіст залишиться за гратами до до 30 січня 2017 року.

7 жовтня 2016 року Роману Сущенку було пред'явлено звинувачення в шпигунстві, і Кремль продовжує наполягати, що Сущенко є співробітником української розвідки попри численні докази протилежного.

На захист Сущенка вже стали офіційні представництва численних країн і міжнародні організації. Журналіста внесли до списку на обмін, втім жоден з цих фактів досі не вплинув ані на долю Сущенка, ані на умови його утримання.

Як відомо, Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-