Екс-генсек НАТО не виключає, що на Білорусь чекає війна та анексія

Екс-генсек НАТО не виключає, що на Білорусь чекає війна та анексія

Укрінформ
Колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен вважає, що в Білорусі Росія буде діяти за українським сценарієм, що включає війну і анексію.

Таку думку він висловив в інтерв'ю LIGA.net.

"Ключовий ризик - це повторення в Білорусі українського сценарію з війною та анексією. Цю країну чекає такий сценарій, якщо вона не почне реформуватися. Моя порада білоруському народу і керівництву країни в тому, щоб уберегтися від агресії росіян - потрібно почати реформи, які ведуть до демократії та свободи. Тільки ці речі створять захист від російської агресії", - зазначив він.

Расмуссен також висловив надію на переорієнтацію Білорусі в бік свободи та демократії: "Ми чули заяви Володимира Путіна, де він сказав, що Білорусь повинна бути включена в велику російську державу, як Кримський півострів. І я б хотів, щоб Білорусь отримувала більше допомоги від Заходу. Але нам потрібно бачити переорієнтацію Білорусі до свободи та демократії".

Читайте також: РФ використовує Білорусь як "буфер" у протистоянні з Заходом - спецслужби Литви

У той же час екс-глава НАТО підкреслив, що президент Білорусі Олександр Лукашенко "не бажає жити під гнітом Путіна", і йому потрібно вибрати: або реформи, або постійний гніт росіян.

Раніше в доповіді Департаменту держбезпеки і військової розвідки Литви повідомлялося, що Росія використовує Білорусь в якості "буфера" в протистоянні з Заходом, при цьому послідовно зміцнюючи військові потужності в Калінінградській області, щоб в разі необхідності оперативно почати військові дії в цьому регіоні.

Президент Росії Володимир Путін 19 грудня 2018 року схвалив військову доктрину Союзної держави, в яке входять РФ і Білорусь.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-